РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.317 EUR: 45.796
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.317
EUR 40.000 41.000 45.796
USD 41.060 41.485 41.317
EUR 45.560 46.160 45.796
Колонка

Як повинен вибудовуватись безбар’єрний простір

Інклюзивність – не завжди про пандус коло під’їзду. Українці висловились щодо принципів безбарʼєрності
3228
Сегодня

Яким має бути безбар'єоний простір

Більш ніж третина українців вважає, що для запровадження принципів реальної безбар’єрності у різних сферах потрібно зосередити увагу на зміні поведінки людей у суспільстві і лише потім – на створенні адаптованого середовища. Втім, для більшості суспільства безбар’єрність і інклюзивність – це все ще щось на кшталт пандусу біля під’їзду, попри те, ще нині для України це питання виживання та якості життя водночас.

На цьому наголосила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, посилаюсь на результати дослідження громадської думки щодо питань безбар’єрності, проведеного Центром соціальних змін та поведінкової економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Експертної ради з комунікацій безбар’єрності.

За її словами, опитування показало, що 34% громадян переконані, що в подоланні бар’єрів у різних сферах слід зосередити увагу на зміні поведінки людей у суспільстві, 32% – на створенні адаптованого середовища та 22% – на забезпеченні доступності освіти й роботи.

«Для багатьох людей інклюзивність і безбар‘єрність – це формальний поодинокий пандус біля під’їзду. Однак потрібно усвідомлювати, що безбар’єрність – явище значно ширше за пандус. Це питання виживання та якості життя водночас. Це про доступ до інформації та цифрових послуг, освіти та можливості знайти роботу. Без перебільшення, кожен з нас рано чи пізно буде потребувати безбар’єрних просторів. Коли ми станемо старшими – будемо потребувати зручного ліфта. Або коли з дитячим візком не зможемо потрапити до під’їзду власного будинку. Або коли під час повітряної тривоги не знайдемо маршруту до безпечного укриття. Особливо в умовах активних бойових дій, бар’єри, які раніше були не у фокусі, стали видимими», – зауважила Шуляк.

Парламентарка додала, що дані проведеного дослідження це повністю підтверджують. Так, зокрема, 51% опитаних назвали потребу змін в інфраструктурі, ще 37% респондентів – в усуненні бар’єрів для людей старшого віку.

Досить велика увага забезпеченню безбар‘єрності приділяється нині у головному планувальному документі щодо відновлення України – програмам комплексного відновлення (ПКВ), яку нині розробляють в територіальних громадах. Першою таку програму презентувала Київщина і цей кейс, на думку Шуляк, може бути достатньо показовим у плані того, як слід планувати якісне безбар‘єрне середовище.

У відновленні Київщини передбачені декілька напрямків забезпечення принципів безбар‘єрності. Перший – безбар’єрність закладів соціальної інфраструктури: адміністративних будівель, закладів освіти, медичних закладів, будинків культури, спортивних об’єктів. Загалом, йдеться про приблизно 1200 об’єктів соціальної інфраструктури, які потребують реконструкції̈ як ззовні, так і всередині.

Другий напрямок – реконструкція за принципами безбар’єрності об’єктів благоустрою, автомобільних і пішохідних доріг. Йдеться про нанесення горизонтальних та вертикальних направляючих шляхах руху у всіх населених пунктах, озвучення пішохідних переходів, облаштування благоустрою та паркових зон, входів до житлових будинків, пристосування автомобільних та пішохідних, доріг з пониженнями для заїзду на тротуари.

Звісно, це і освітня безбар’єрність. Так, на Київщині планують цілий ряд навчальних закладів перекваліфікувати під ветеранів війни. Йдеться про створення курсів перекваліфікації на базі існуючих закладів професійно-технічної освіти, зокрема у Борисполі та Білій Церкві. Також планується реконструкція 3-ох закладів освіти і декількох гуртожитків. Крім цього, проводитимуться тренінги для персоналу закладів щодо освітньої безбар’єрності. Допомагатимуть також у виборі професій, які можуть здобути ветерани у вже згаданих закладах освіти.

«Кейс Київщини показує нам, як повинен нині вибудовуватись безбар’єрний простір і завдяки ньому всі інші громади, які нині долучилися до створення ПКВ, вже мають розуміння, як повинен виглядати такий простір у їхніх громадах. Нині вже кілька десятків громад закінчують створення ПКВ і незабаром ми зможемо оцінити, наскільки інклюзивними стануть ті чи інші громади після відновлення», – зазначила Олена Шуляк.

Вона також повідомила, що для територіальних громад планують створення спеціального органу, який опікуватиметься питаннями реалізації принципів інклюзивності. Йдеться про Ради безбар‘єрності. Це повинно дати громадам інструмент для облаштування реальної безбар‘єрності, але доступність публічних послуг необхідно моніторити. Вона допомагатиме громадам створити усі можливості, передбачить інструменти вирішення складних питань для досягнення позитивного результату, коли користувачі послуг та інфраструктури відчують спрощення та результати.

«Коли кілька років тому активна робота над впровадженням безбар’єрності тільки починалося, тисячі представників зазначили, що потрібна не лише доступність послуг для маломобільних груп населення, але і безбар’єрність в питаннях роботи і навіть вікова безбар’єрність. Все це – потреба більш ніж просто нагальна, тому ОМС в громадах потрібно звернути на це особливу увагу», – підкреслила нардепка.

Але крім системної роботи держави та місцевого самоврядування, додала вона, необхідна підтримка громадянського суспільства, оскільки тільки воно розуміє, які питання є більш нагальними для їхньої громади – доступність громадських просторів, підтримка працевлаштування фахівців з інвалідністю, соціальні послуги, безбар’єрні маршрути тощо.

 Цікаво про ремонти і будівництво: Як створити додатковий комфортний простір у квартирі: утеплення балконів і лоджій з використанням теплоізоляції STYROPLIT 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
Сегодня
2703
Міжнародні архітектори об'єднують зусилля для відбудови українських шкіл: конкурс «Школа майбу...
Сегодня
1710
Наразі рівень смертності в Україні становить 18,6 на 1000 осіб, що є найвищим показником у...
Сегодня
1211
Доходи держбюджету в 2025-му очікуються на рівні 2 трлн грн, видатки – на рівні 3,6 трлн грн...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
30 августа 2024 г.
2907
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
29 августа 2024 г.
3078
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
28 августа 2024 г.
3205
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
Сегодня
2211
Інформаційне перевантаження та соціальна взаємодія досягли безпрецедентних рівнів. У суспільстві зро...
Сегодня
3298
Такий візерунок з'явиться на дорогах, де рік тому знизили дозволену швидкість до 30 км/год....
13 сентября 2024 г.
7578
Хмарочос встановить кілька світових рекордів...
03 сентября 2024 г.
1619
В конкурсі можуть брати участь студенти архітектори та конструктори 3-6 курсів українських профільни...
08 августа 2024 г.
1711
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1657
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
257
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3569
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!