РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.317 EUR: 45.796
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.317
EUR 40.000 41.000 45.796
USD 41.060 41.485 41.317
EUR 45.560 46.160 45.796
Новость официальная

Визначені найкращі архітектурні рішення міжнародного конкурсу «Школа майбутнього для України» (ВІЗУАЛІЗАЦІЇ)

Міжнародні архітектори об'єднують зусилля для відбудови українських шкіл: конкурс «Школа майбутнього для України» завершується визначенням переможців
2702
Сегодня

Визначено переможців міжнародного конкурсу «Школа майбутнього для України»

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України спільно з міжнародними партнерами завершує важливий етап у проєкті відбудови шкільної інфраструктури України, зруйнованої внаслідок російської агресії. У межах міжнародного конкурсу «Школа майбутнього для України» були визначені найкращі архітектурні рішення, які допоможуть з ефективною, адаптивною та стійкою відбудовою шкіл по всій країні.

Конкурс, ініційований Литвою за підтримки експертів з архітектури та освіти, залучив команди з десяти країн світу. Проєкт отримав фінансування у розмірі 500 тисяч євро з Фонду розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Литви. Обов’язковою умовою для учасників була співпраця з українськими архітекторами, що дозволило знайти рішення, які відповідатимуть унікальним потребам українських громад.

Переможцем конкурсу стала команда архітекторів з Італії «Scandurra Studio Architettura srl» у співпраці з українським архітектором Михайлом Вустянським.

Їх адаптивний технічний проєкт школи буде використовуватися для відбудови нових шкіл по всій Україні. Друге місце зайняли українська команда архітекторів, зареєстрована Данилом Білокопитовим, разом з колегами з Нідерландів – «Orange architects», а третє - фінська команда «Huttunen-Lipasti Architects Ltd» у співпраці з українцем Дмитром Сорокевичем. Всі ідеї, які брали участь у конкурсі, можна переглянути онлайн на сайті «Школа майбутнього для України» («Future School for Ukraine»).

 

Збитки, завдані росією освітньому сектору України, є величезними - за даними Міністерства освіти і науки України, понад 1625 шкіл постраждали від нападів, 197 із них були повністю зруйновані. Для їх відновлення потрібні раціональні рішення та підтримка міжнародної спільноти.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий підкреслив важливість цієї ініціативи: «Російсько-українська війна - це екзистенційна боротьба за майбутнє України. Ворог прагне знищити нашу культуру та ідентичність, і освіта відіграє ключову роль у їх збереженні. Кожна відновлена школа - це символ нашого спротиву та відродження. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за цей важливий внесок у відновлення шкільної інфраструктури».

В.о. Голови Агентства відновлення Роман Комендант високо оцінив зусилля міжнародної спільноти і подякував Литві. Пан Роман пояснює, що створення гідного проєкту є вирішальним для успіху відновлення. Це кропітка, складна, коштовна робота. До того ж, без якісного проєкту важко залучити фінансування. «Очікуємо, що адаптивний технічний проєкт школи буде остаточно завершений у 2025 році, після чого він буде доступний для використання українськими установами та міжнародними партнерами для відбудови освітніх закладів. Ми вдячні нашим партнерам за підтримку та готовність працювати над проєктами, які допоможуть забезпечити нашим дітям безпечне й сучасне освітнє середовище».

Проєкт реалізує Центральне агентство з управління проєктами Литви (CPVA) у співпраці з Союзом архітекторів Литви.

Заступник міністра закордонних справ Литви Сімонас Шатуніс, коментуючи результати конкурсу, зазначив: «Проєкт «Школа майбутнього для України» - це надихаючий внесок Литви та міжнародних партнерів у перемогу України та майбутнє українських дітей. Він об’єднав литовських дипломатів, Центральне агентство з управління проєктами та інших партнерів заради спільної мети та допоміг створити міжнародні коаліції. Зусилля десяти команд архітекторів допомогли привернути увагу міжнародної спільноти до того, що сьогодні в Україні вибухи бомб і сирени тривоги лунають частіше, ніж шкільні дзвоники».

Як обирали переможця?

Всі проєкти, які брали участь у конкурсі, оцінювали за п’ятьма критеріями - якість архітектурної ідеї, її адаптивність, функціональність, стійкість та вартість проєктувальних послуг. Проєкт, що здобув перше місце, підготовлений спільною командою італійських та українських архітекторів, приділяє велику увагу ефективному використанню матеріалів і раціональним будівельним рішенням, які дозволять ефективніше використовувати кошти та простір для навчання на відкритому повітрі. Автори пропонують модульну систему, яка забезпечує адаптивність проєкту для різних локацій, де можна будувати менші чи більші школи без великих структурних змін у проєкті.

Матеріали, що використовуються у модульному будівництві, можуть бути використані повторно, що робить будівництво більш стійким, а планування школи дозволить використовувати простори на території школи для потреб громади - заходів, зібрань, навчання.

За словами члена Ради Союзу архітекторів Литви (далі - LAS) Рути Лейтанайте, запропонована LAS та затверджена CPVA модель вибору найкращої ідеї для нової школи в Україні шляхом відкритого міжнародного архітектурного конкурсу повністю виправдала себе - робота над конкурсним завданням спільно з архітектурними та освітніми фахівцями з України допомогла знайти найбільш вдале рішення для українських громад.

Рута Лейтанайте сподівається, що цей досвід і отримані уроки щодо залучення українських фахівців та створення унікальних архітектурних рішень для України через демократичні, прозорі процедури будуть використані і для інших майбутніх проєктів, які Литва або інші країни та донори захочуть подарувати країні, що страждає від війни, спричиненої Росією. LAS вже почав ділитися своїм досвідом і запрошує приєднуватися до ініціатив представників інших країн та організацій в рамках лабораторії New European Bauhaus «Громадська інфраструктура для України» під егідою Європейської Комісії.

На конкурс було подано 15 проєктів, які відповідали вимогам. Їх оцінювала експертна комісія, до складу якої увійшли український архітектор Віктор Зотов, шведський архітектор Карл Бекстранд, архітекторка з Фінляндії Гелена Сандман, литовські архітектори Вікторія Блажене і Роландас Палекас, колишня міністр освіти України і засновниця громадської організації «savED» Анна Новосад і керівник програми «Co-Create Future of Ukraine» Артурас Жарновскис.

Всі ідеї, які брали участь у конкурсі, можна переглянути онлайн на сайті «Школа майбутнього для України» («Future School for Ukraine»).

 Цікаво про ремонти і будівництво: Як створити додатковий комфортний простір у квартирі: утеплення балконів і лоджій з використанням теплоізоляції STYROPLIT 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
restoration
Сегодня
1710
Наразі рівень смертності в Україні становить 18,6 на 1000 осіб, що є найвищим показником у...
Сегодня
1211
Доходи держбюджету в 2025-му очікуються на рівні 2 трлн грн, видатки – на рівні 3,6 трлн грн...
Сегодня
1501
Ринок праці пожвавлюється, утім його продовжують стримувати структурне безробіття і нестача працівни...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
30 августа 2024 г.
2907
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
29 августа 2024 г.
3078
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
28 августа 2024 г.
3205
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
Сегодня
2211
Інформаційне перевантаження та соціальна взаємодія досягли безпрецедентних рівнів. У суспільстві зро...
Сегодня
3297
Такий візерунок з'явиться на дорогах, де рік тому знизили дозволену швидкість до 30 км/год....
13 сентября 2024 г.
7578
Хмарочос встановить кілька світових рекордів...
03 сентября 2024 г.
1619
В конкурсі можуть брати участь студенти архітектори та конструктори 3-6 курсів українських профільни...
08 августа 2024 г.
1711
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1657
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
257
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3569
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!