РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.140 EUR: 45.377
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.140
EUR 40.000 41.000 45.377
USD 40.920 41.321 41.140
EUR 45.250 45.850 45.377
Колонка

В уряді запропонували спосіб вирішити питання квартирних черг

На обліку у квартирних чергах сьогодні перебуває близько 600 тисяч українців, що складає майже 2% громадян від кількості населення. Черга практично не рухається вже багато років
4573
Сегодня

Вирішення питання квартирних черг

Станом на сьогодні в Україні стоять у квартирних чергах майже 2% громадян, з яких щорічно отримують квартири від держави не більше 200 українців. Можливістю вирішити питання квартирних черг, які майже не рухаються десятиліттями, може стати фонд соціального житла, з якого таке житло надаватиметься українцям за певних умов.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк

За її словами, на обліку у квартирних чергах сьогодні перебуває близько 600 тисяч українців, що складає майже 2% громадян від кількості населення. Черга практично не рухається вже багато років – квадратні метри від держави щорічно отримують від 100 до 200 людей. Причина – відсутність у держави фонду, з якого таке житло може надаватися, оскільки він був знищений у 90-х роках минулого століття внаслідок приватизації. 

«Нині 98% всього житлового фонду знаходиться у приватній власності, тому для забезпечення потреб у житлі своїх мешканців громадам оперувати нічим. Це стало результатом масштабної приватизації у 90-х роках минулого століття. Тому для створення і успішного функціонування житлового фонду соціального призначення, з якого зокрема надаватиметься житло для соціальної оренди, приватизацію житла потрібно заборонити», – зазначила Шуляк.

Голова профільного комітету зауважила, що звести нанівець проблему квартирних черг і вирішити таким чином житлове питання українців, які у них стоять, може ухвалення нового житлового законодавства. Робота над його створенням вже ведеться – законодавча рамка «Про основні засади житлової політики» вже створена і незабаром законопроєкт зареєструють у парламенті. Більше того, не чекаючи ухвалення рамкового закону, депутати почали розробляти інший законопроєкт, що буде частиною рамкового – «Про фонд соціального житла», з якого і можна буде отримати житло.

«Цей фонд буде на балансі громад і для того, щоб з його допомогою можна було вирішити житлове питання, він повинен бути на мільйони квадратних метрів», – додала Шуляк.

Громада, на балансі якої перебуватиме відповідний житловий фонд, надаватиме його в соціальну оренду, платежі від якої направлятимуться в місцеві бюджети – револьверні фонди, в яких вони будуть накопичуватись для цільового використання. Це може бути або покращення того житлового фонду, який вже є на балансі, або ж для нових житлових об’єктів, які будуть використовуватись з такою ж ціллю. Також, зазначила Шуляк, квартиру, яку винаймали за умовами соціальної оренди, можна буде з часом викупити. Тобто, буде запроваджена так звана оренда з правом викупу. 

Крім цього, з фонду соціального житла можна буде отримувати службове житло, але з однією умовою – таке житло не можна буде приватизовувати, тобто воно надаватиметься у тимчасове користування. Саму приватизацію житла в Україні скасують через рік після ухвалення нового житлового законодавства. Без цього буде неможливо продовжувати наповнювати фонд соціального житла, пояснила Шуляк.

Вона додала, що нова житлова політика буде сфокусована на розвитку ринкових та фінансових механізмів – іпотечних програм, лізингу, компенсації частини вартості житла або частини відсотків за кредитом тощо. Якщо формування фондів житла найперше спрямоване на допомогу громадянам із низьким рівнем доходів та представникам соціально незахищених груп, то фінансово-кредитні механізми мають бути додатковим інструментом для всіх. Йдеться як безпосередньо про програми за підтримки держави, так і створення державою умов для органічного розвитку ринку доступного житла.

За словами Олени Шуляк, базова мета нової житлової політики – пошук найбільш ефективного рішення для задоволення потреб будь-якого громадянина, який потребує поліпшення житлових умов і має право на житло, гарантоване йому Конституцією України. Допомогти у цьому має зручне цифрове рішення, у якому буде зібрана вся необхідна інформація – Єдина інформаційно-аналітична житлова система. Її впровадження передбачене згаданим вище комплексним законопроєктом.

Система аналізуватиме вихідні дані – рівень доходів, наявність житла у власності, соціальний статус (ВПО, людина з інвалідністю, непрацездатна особа) – і зможе запропонувати найбільш слушний варіант забезпечення житлом: соціальне, службове житло, фінансово-кредитні механізми.

Систему зможуть використовувати органи місцевого самоврядування для розуміння ситуації на їхніх територіях, управління місцевими фондами житла, планування розвитку. 

«Такий підхід дасть змогу нарешті відмовитися від квартирних черг. Це можливість створення прозорої та дієвої системи забезпечення житлом, з урахуванням актуальних потреб та будь-яких динамічних змін, особливо під час війни, коли люди змушені змінювати місце проживання», – підсумувала Олена Шуляк. 

 Цікаво про ремонти і будівництво: Як створити додатковий комфортний простір у квартирі: утеплення балконів і лоджій з використанням теплоізоляції STYROPLIT 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
Сегодня
5471
Вийшло навіть краще, ніж планувалося, адже утворений острівець тепер слугує шиканою - викривленням д...
Сегодня
1341
Інструмент дозволяє підприємцям дізнатися про державні пільги для проєктів з інвестиціями від 12 млн...
Сегодня
1703
Ідея створення міністерства полягає у тому, що Україна хоче приділяти окрему увагу усім 7,...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
30 августа 2024 г.
2902
Законопроєкт винесуть до Верховної Ради на голосування за основу вже наступного тижня...
29 августа 2024 г.
3069
Законопроєкт про підвищення податків знову переглянули. Він зменшився зі 125 млрд грн до 30 млрд...
28 августа 2024 г.
3194
Починаючи з 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі «Націон...
09 сентября 2024 г.
8321
Німецький автомобільний бренд Porsche представив дизайн свого третього житлового багатоповерхового б...
06 сентября 2024 г.
179
Водонагреватели разного типа давно стали отличным инструментом в случаях, когда отсутствует централи...
05 сентября 2024 г.
5410
Між будівлями комплексу пролягає внутрішня вулиця, що дозволяє уникнути створення «закритої сп...
03 сентября 2024 г.
1609
В конкурсі можуть брати участь студенти архітектори та конструктори 3-6 курсів українських профільни...
08 августа 2024 г.
1603
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1557
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
251
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3566
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!