РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.224 EUR: 45.841
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.224
EUR 40.000 41.000 45.841
USD 41.150 41.649 41.224
EUR 45.850 46.501 45.841
Аналитика

У Києві впали ціни на оренду офісів класу "люкс" (ІНФОГРАФІКА)

Орендні ставки на об'єкти офісної нерухомості класу “А” зменшились на 10% і досягли найнижчих показників ефективної прайм орендної ставки за останні 10 років.
3717
20 августа 2024 г.

Ринок офісів Києва

Коливання цін на оренду офісів відбуваються на тлі високої вакантності, помірного попиту та загальної інфляції, зокрема посилення валютних коливань, що спостерігалося у першому півріччі 2024 року, пояснили експерти з нерухомості. 

За даними аналітиків, ефективна орендна ставка на найкращі офісні об'єкти продемонструвала тенденцію до зниження, досягнувши $19/кв.м/місяць (без ПДВ та ОРЕХ). Це найнижчий показник ефективної прайм орендної ставки за останні 10 років, наголосили експерти.

Зокрема орендні ставки у бізнес-центрах класу А знизилися в середньому на 10%, з діапазоном $16-$22 кв.м/міс, а на об'єкти класу В - в середньому на 7%, з діапазоном $8-$15 кв.м/міс. Розрив між декларованими та ефективними ставками в найкращих об'єктах продовжує знижуватися, що свідчить про те, що орендодавці перейшли на більш реалістичний підхід до ціноутворення.

Зараз переважає практика фіксації вигідних орендних умов до закінчення воєнного стану або на взаємно узгоджений сторонами термін, пояснили експерти.

 

Враховуючи те, що ефективна орендна ставка досягла найнижчого рівня за останні 10 років, аналітики не очікують її подальшого зниження. Поточна динаміка попиту і пропозиції, ймовірно, сприятиме подальшому поглинанню наявних вакантних площ в рамках існуючих ринкових умов. Крім того, відсутність нових девелоперських проєктів та недостатні обсяги нової пропозиції в середньостроковій перспективі не сприятимуть подальшому зниженню ставок.

Зростаюча кількість невеликих компаній, які раніше не мали змоги орендувати площі в найкращих офісних будівлях, тепер займає значну частину ринку, що свідчить про перехід до більш інклюзивного та диверсифікованого офісного середовища. Ця тенденція підкреслює зростаючу доступність професійних офісних площ у затребуваних локаціях, що дає змогу меншим компаніям встановити свою присутність там, де раніше домінували великі корпоративні орендарі.

Малі та середні орендарі, особливо з офісами в застарілих або непрофесійних будівлях, активно шукали можливості для покращення своїх локацій, на тлі вигідних орендних умов та наявності якісних пропозицій.

Розподіл попиту за галузями показав, що сфера ІТ та телекомунікацій продовжує домінувати з часткою попиту 28%. Сектор виробництва та промисловості збільшив свою частку до 13% (+7% з початку року), тоді як активність державного сектору та непублічних організацій скоротилася вдвічі, знизившись до 12% (-11% з початку року). Якщо раніше в структурі домінували 4-5 основних секторів, то нинішня тенденція демонструє ширший спектр бізнесів, що орендують офіси. 

Як наслідок - у структурі поглинання переважали невеликі угоди (200-500 кв.м),  великі транзакції (3 500+ кв.м) залишалися поодинокими. В цілому, попит залишається нерівномірним, з короткочасними сплесками активності на тлі погіршення ділових очікувань через перебої з енергопостачанням та безпекові ризики.

“Попри ризики та невизначеність воєнного часу, з'явилися перші ознаки активнішого офісного ринку завдяки попередньому відновленню економіки та більш спокійним прогнозам щодо бізнес-сектору на решту 2024 року. Ми очікуємо, що попит з боку орендарів залишатиметься в режимі "повільного відновлення". Підвищений рівень вакантності продовжуватиме тиснути на ринок в найближчому майбутньому. Тим не менш, у якісних бізнес-центрах, розташованих у затребуваних локаціях, рівень вакантних площ, ймовірно, продовжить знижуватись завдяки вигідним орендним ставкам і бажанню/можливості орендарів підвищити якість своїх офісів”, - заявив експерт з комерційної нерухомості.

Середня офісна вакантність залишалася відносно стабільною на рівні 24,3%. Попит на якісні офіси в центральному діловому районі міста залишається високим - тут вакантність знижується вже чотири квартали поспіль (20,3%).

Складнішою є ситуація у менш якісних вторинних об'єктах, оскільки привабливі орендні ставки на якісніші приміщення не сприяють залученню орендарів у таких будівлях. Та незважаючи на позитивний обсяг попиту на якісні об'єкти, загальний рівень вакантності залишається високим, що перешкоджає відновленню девелоперської активності.

 Цікаво про будівництво і ремонти: Мікробіологічна корозія бетону як фактор деструкції біогазових комплексів 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

 

Інфографіка та аналітика: CBRE Ukraine

 

Источник:
delo
20 августа 2024 г.
2781
Станом на серпень найбільш розповсюдженими є програми розтермінування терміном на 3 роки з...
15 августа 2024 г.
7554
Станом на кінець липня 2024 в Україні працюють 77% відділів продажів новобудов. Найактивнішими ...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
21 августа 2024 г.
2966
Як стати учасником програми Національний кешбек, який розмір компенсації та коли запрацює ...
21 августа 2024 г.
5063
Також громадяни зможуть зробити перший внесок на придбання житла коштом житлового сертифіката єВідно...
12 августа 2024 г.
2935
Експерти дослідили вплив війни, масштаби руйнувань інфраструктури та об’єми інвестицій в галуз...
23 августа 2024 г.
4419
До 2030 року Гамбург прагне, щоб 80% усіх поїздок здійснювалися громадським транспортом, велосипедом...
22 августа 2024 г.
515
Преимущества и сферы применения аромамаркетинга...
22 августа 2024 г.
8136
Поверхи сполучено між собою чорними спиралеподібними сходами та ліфтом....
08 августа 2024 г.
1260
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1295
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1079
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
229
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3545
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!