РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.038 EUR: 44.793
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.038
EUR 40.000 41.000 44.793
USD 40.850 41.321 41.038
EUR 44.500 45.200 44.793
Блог

єОселя залишається недоступною для військових і ВПО. У ВР розповіли, як планують вирішити проблему

Необхідність перегляду умов щодо надання кредиту за умовами державної іпотечної програми єОселя виникла після того, як у парламенті отримали відгук від ветеранів та внутрішньо переміщених осіб щодо ефективності програми
2081
Сегодня

єОселю пропонують зробити доступнішою для військових і ВПО

Інвестиційні потреби на програму єОселя на найближчі два роки оцінюються у більше ніж 50 млрд гривень. За умовами програми Ukraine Facility, частина цих коштів покриватиме компенсацію відсоткової ставки для учасників бойових дій. Але ставку по кредиту, як і розмір першого внеску на житло для переселенців та ветеранів, потрібно зменшувати, інакше програма неефективна.

Якщо розмір першого внеску лишиться для цих категорій громадян на рівні 20%, а не 15%, реальні витрати на перший внесок можуть становити всі 30%, – повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Вона зазначила, що під час розробки програми підтримки України від Євросоюзу Ukraine Facility, експерти оцінили інвестиційні потреби на програму єОселя орієнтовно 55 млрд грн на 2024-2026 роки. Зокрема, на компенсацію відсоткової ставки для учасників бойових дій – 2,2 млрд грн. Це дозволить забезпечити житлом до 30 тисяч сімей, з них 10 тисяч сімей військових.

Необхідність перегляду умов щодо надання кредиту за умовами державної іпотечної програми єОселя виникла після того, як у парламенті отримали відгук від ветеранів та внутрішньо переміщених осіб щодо ефективності програми. З’ясувалося, що для цих категорій можливості програми подекуди взагалі недоступні. Зокрема, з понад 12 тисяч родин, які отримали власне житло завдяки програмі, лише близько 200 родин ВПО та приблизно стільки ж сімей ветеранів, що становить загалом 4% від усіх учасників. Ключова проблема – ВПО та ветерани можуть скористатися програмою лише під 7 % кредиту. Тому, зазначила Шуляк, проаналізувавши ці проблеми, запропонували кілька рішень на розгляд Кабінету міністрів, сподіваючись на позитивні зміни.

«Наразі ми наголошуємо на необхідності зниження для внутрішніх переселенців і військових відсоткової ставки з 7% до 3%. У випадку останніх це особливо актуально, оскільки певні категорії військовослужбовців мають право на ставку 3%. Йдеться про військових, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали І-ІІ групу інвалідності. Але це, певним чином, диспропорція. Справедливим буде її виправити – ці люди захищали Україну і заслуговують на шану і підтримку», – наголосила Олена Шуляк.

Другою не менш важливою зміною має стати перший внесок за житло – нині він становить 20 % від вартості житла, що не відповідає фінансовим можливостям військових і ВПО. Тому пропонується його зменшити щонайменше до 15%.

«За стандартних умов банки просять сплатити від 30% суми іпотеки, «єОселя» дозволяє зменшити внесок до 20%. Однак не завжди – деякі банки одразу просять ті самі мінімум 30%, а деякі можуть про це попросити в окремих випадках. Тому, чим меншим ми зробимо розмір першого внеску, тим меншим буде реальний. Повторюся, йдеться про щонайменше 15%», – акцентувала Шуляк.

За її словами, іноді банк просять збільшити перший внесок, мотивуючи це тим, що ціна на обрану квартиру вища за допустиму по програмі, або ж платоспроможність потенційного позичальника не переконлива. Втім люди погоджуються на такі умови: зокрема, ВПО, у яких, по суті, немає вибору.

Варто врахувати і додаткові витрати по кредитах. Для учасників програми єОселя, як і для інших громадян, які користуються іпотекою, банк може наполягати на оплаті страхування іпотеки, разової комісії, послуг нотаріуса, відкриття рахунку, переказ коштів на рахунок продавця тощо.

«Все це, безумовно, впливає на фінансове навантаження на людину. Тому чим більше ми адаптуємо можливості програми для можливостей ВПО і ветеранів, тим простіше їм буде вирішити своє житлове питання», – резюмувала голова партії «Слуга Народу».

 Цікаво про будівництво: HYDROBASE - сучасні гідроізоляційні рішення для покрівель і фундаментів 

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal 

Источник:
sluga-narodu
Сегодня
2140
Комісіям органів місцевого самоврядування в громадах, які знаходяться в зоні активних бойових дій, н...
02 августа 2024 г.
2392
У містечку можуть одночасно проживати 336 людей...
30 июля 2024 г.
3498
У Верховну Раду внесли законопроєкт, який спрощує українцям процес отримання компенсації єВідновленн...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Сегодня
1489
Закон впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забру...
Вчера
2562
Йдеться про будівництво об'єктів, що належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) класа...
Сегодня
12374
15 стадіонів будуть розташовані в чотирьох містах та навколо них – Ер-Ріяді, Джидді, Аль-Хобар...
Сегодня
783
Які є класи якості Ruukki і чим вони відрізняються...
06 августа 2024 г.
6587
Програма спрямована не лише на збереження історичної архітектури, а і на збільшення кількості доступ...
Сегодня
744
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1091
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
968
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
190
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3504
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!