РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.297 EUR: 42.309
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.297
EUR 40.000 41.000 42.309
USD 39.200 39.670 39.297
EUR 42.100 42.709 42.309
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В е-системі у сфері будівництва запустять електронний кабінет Національного агентства з питань запобігання корупції

З допомогою цього кабінету представники НАЗК зможуть отримувати статистику з ведення об‘єктів і комунікувати з користувачами електронної системи, держателем та технічним адміністратором
3056 13.02.2024 в 08:50


Електронний кабінет 
НАЗК у ЄДЕССБ

З квітня 2024 року у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) почне працювати електронний кабінет Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Підсумки круглого столу “Ліцензування в будівництві: обговорення нововведень” за участі Голови ДІАМ Олександра Новицького

За її словами, відповідні зміни у порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва Кабмін передбачив наприкінці січня 2024 року. Згідно з ними, з 1 квітня власний е-кабінет в ЄДЕССБ  отримають уповноважені представники Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Через електронний кабінет посадової особи Національного агентства з питань запобігання корупції буде здійснюватися доступ до даних, внесених до Реєстру будівельної діяльності електронної системи. Крім цього, з допомогою цього кабінету представники НАЗК зможуть отримувати статистику з ведення об‘єктів і комунікувати з користувачами електронної системи, держателем та технічним адміністратором», – наголосила Шуляк.

Вона нагадала – тривалий час будівельна сфера була однією з найбільш корумпованих галузей у країні. Українці роками не могли отримати дозволи на будівництво – паперові документи губили, підробляли чи гальмували їхній розгляд заради хабарів. Втім, завдяки ЄДЕССБ вся будівельна документація стала створюватись виключно в е-системі. Усі процеси почали відбуватися онлайн, а кожна дія – фіксуватися, що суттєво зменшило прояви корупції.

«Завдяки цифровізації сфери будівництва ми вже бачимо потужний антикорупційний ефект. Держава вже заощадила 11,2 млрд грн за 3 роки, усунувши людський фактор. Реальний антикорупційний ефект від цифровізації будівельної галузі становить 1,5 млрд грн на рік», – зауважила парламентарка.

У ЄДЕССБ з’явився новий функціонал, який зменшить відсоток відмов для замовників будівництва

За її словами, тільки минулого року  у ЄДЕССБ почали працювати понад 29 тис. професійних користувачів: архітектори, інженери-проєктувальники та працівники органів архітектурно-будівельного контролю. Крім цього, у системі зареєстрували понад 705 тисяч технічних інвентаризацій, 132 тис. дозвільних документів і майже 40 тис. проєктної документації. Також система видала понад 33 тис. будівельних паспортів та понад 19 тис містобудівних умов і обмежень.

Шуляк додала, що наступними кроками в розширенні функціоналу ЄДЕССБ мають стати:

  • запуск автоматичної видачі дозволів на будівництво об’єктів класу наслідків СС2 і СС3 за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником, пройшла успішну перевірку;
  • введення автоматичного блокування видачі позитивного висновку експертизи проєктної документації, яка не пройшла перевірку в системі.

«Єдина державна електронна система у сфері будівництва за три роки роботи стала одним з лідерів цифровізації державних послуг та взірцем для багатьох галузей. Я отримую повідомлення від представників будівельного ринку, які кажуть – тепер ми не носимо хабарів. Тобто нам вдалося в одній з найбільш корумпованій сфері – сфері будівництва, реалізувати трансформаційні зміни, які призводять до антикорупційного ефекту. І долучення до цих процесів представників НАЗК цей ефект будуть тільки посилювали», – підсумувала нардепка.


Цікаво про будівництво:
 Rauta пропонує нову послугу – виконання функцій служби замовника у будівництві


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
12.02.2024
1796
На нараді з Міністерством економіки, Міністерством фінансів, народними депутатами, представниками Оф...
09.02.2024
2088
Її мета – сприяти розв’язанню нагальних проблем малого та середнього бізнесу, які стосую...
09.02.2024
3443
Нове керівництво готує план стабілізації роботи компанії, який „Київміськбуд“ ...
09.05.2024
2547
Всередині WEST було досягнуто рекорду термоядерного синтезу. Для порівняння, ядро Сонця досягає...
09.05.2024
2574
Зокрема, оператор системи розподілу має приєднати установки, щодо яких є довідка від військової адмі...
08.05.2024
1588
Угода передбачає будівництво великих вітрових і сонячних електростанцій з 2026 по 2030 рік з сумарно...