РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.383 EUR: 42.317
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.383
EUR 40.000 41.000 42.317
USD 39.550 39.990 39.383
EUR 42.500 43.150 42.317
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Регіони і громади отримали 22 мільярди гривень на фінансування місцевих та регіональних проєктів відновлення

У рамках першого траншу з Фонду ліквідації громади та області отримають 6,6 мільярда гривень на реалізацію 157 проєктів відновлення
2292 07.07.2023 в 08:11



Регіони і громади отримали
фінансування проєктів відновлення


Спільними зусиллями держави та партнерів вдалося залучити 22 мільярдів гривень на фінансування місцевих та регіональних проєктів відновлення. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков під час селекторної наради з очільниками обласних державних адміністрацій.

Міністр поінформував представників місцевої влади про наявні джерела фінансування проєктів відновлення. Серед них – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (Фонд ліквідації), а також три програми за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Подання заявок на отримання фінансування, а також моніторинг та аудит щодо виконання затверджених проєктів відбуватиметься у державній електронній системі управління відбудовою DREAM. Для моніторингу якості проєктів відновлення, їхньої відповідності вимогам безбарʼєрності, енергоефективності та наявності укриттів долучатимуться експертні команди ПРООН та Агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

«Відновлення розпочинається з громад, адже саме на локальному рівні людина має отримати доступ до базових послуг, які забезпечують її життєдіяльність. Лідерство у відбудові – це відповідальність, саме тому на центральному, регіональному та локальному рівнях наша команда приділяє значну увагу прозорості та підзвітності процесу відбудови. Усі проєкти відновлення які втілюватимуться за кошти Фонду ліквідації та кредитних програм ЄІБ є у системі DREAM, саме через цю систему буде забезпечена належна звітність щодо втілення проєктів. Це важливо для держави, донорів, партнерів та громадян», – зазначив Олександр Кубраков.

При Міністерстві відновлення створюється Проєктний офіс DREAM

У рамках першого траншу з Фонду ліквідації громади та області отримають 6,6 мільярда гривень на реалізацію 157 проєктів відновлення. З них 44% – це проєкти капітальних ремонтів багатоквартирних будинків, решта – обʼєкти соціальної та критичної інфраструктури, школи, садочки, проєкти відновлення водопостачання та водовідведення. Очікується, що найближчим часом Агентство відновлення отримає з Фонду ліквідації 3,6 мільярда гривень на реалізацію 44 проєктів відновлення житлових будинків, критичної інфраструктури та соціальних об’єктів. Агентство впроваджує флагманські національні проєкти та проєкти для громад, в яких недостатньо спроможності та ресурсів для реалізації проєктів критичного відновлення.

Наступне засідання Міжвідомчої робочої групи щодо виділення коштів з Фонду ліквідації заплановане на п’ятницю, 7 липня. За результатами роботи очікується затвердження проєктів з відновлення об’єктів житлового сектору, критичної інфраструктури. Перш за все – на капітальний ремонт багатоповерхових будинків та підготовку інфраструктури до опалювального сезону 2023-24 років. Міжвідомча робоча група розглядає лише ті проєкти, які зареєстровані в екосистемі DREAM.

Крім того, майже 4,5 мільярда гривень залишків кредитних коштів ЄІБ будуть передані як субвенція з держбюджету для проєктування, будівництва та відновлення об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, а також інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення. Проєкти, запропоновані обласними військовими адміністраціями (ОВА), погоджує Міністерство відновлення, а фінансування для затверджених проєктів буде спрямоване напряму в обласні бюджети. ОВА можуть подати свої пропозиції щодо фінансування проєктів за рахунок субвенції до 19 липня 2023 року.

Кошти на відбудову мають контролювати міжнародні організації - результати опитування українців

Також в рамках Надзвичайної кредитної програми з відновлення України від ЄІБ у 2023-2024 роках планується профінансувати 71 проєкт на суму 3 мільярди гривень. Ці проєкти вже пройшли конкурсний відбір, наразі готується проєкт відповідного рішення Уряду, тому громади отримають фінансування у найближчі тижні.

Уряд також затвердив розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в рамках Програми з відновлення України в обсязі 5,3 мільярда гривень на фінансування 109 проєктів громад, які пройшли конкурсний відбір за процедурою, погодженою з ЄІБ. Додатково опрацьовуються пропозиції конкурсного відбору щодо розподілу 4,1 мільярда гривень. Моніторинг вказаних проєктів здійснюється експертами ПРООН. Всі проєкти за цими програмами також зареєстровані в екосистемі DREAM, де має відбуватись звітування за процесом будівництва.

Цікаво про будівництво: Ruukki - постачальник перших в історії будівельних виробів з «зеленої» сталі

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: mtu
 
 
Интересные новости:
06.07.2023
3517
Джерелом субвенції є кошти, виділені Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) у рамках спільної ...
06.07.2023
2812
Оновлена лікарня зможе обслуговувати майже 400 відвідувачів щодня, що на третину більше, ніж до ремо...
06.07.2023
3422
Міст, який відкрили у середу, знаходиться безпосередньо на в'їзді у місто – його росіяни зруйн...
09.05.2024
2053
Концепції переможців втілять в проєкти майбутнього будівництва, яке проведуть спільно з місцевими жи...
08.05.2024
1943
Україна побудувала новий водогін до Кривого Рогу. Місто отримуватиме воду з Інгульця...