РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.427 EUR: 42.755
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.427
EUR 40.000 41.000 42.755
USD 39.450 39.950 39.427
EUR 42.800 43.281 42.755
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Міністерство розвитку громад синхронізує регіональну політику розвитку з європейськими стандартами

В основі реформи місцевого самоврядування та інструментів регіональної політики лежить збалансований підхід до розвитку громад та територій, а також посилення спроможностей на місцях
4036 03.07.2023 в 08:29



Нові підходи до політики
регіонального розвитку

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури працює над впровадженням нових підходів до державної політики регіонального розвитку. Вони передбачають збалансований розвиток усіх громад і територій, який би дозволяв їм розкрити свій потенціал та індивідуальні особливості.

Водночас ключовим акцентом такого розвитку в найближчі роки залишиться реалізація проєктів відбудови пошкодженої та знищеної інфраструктури. При цьому ключова ініціатива щодо визначення, планування та впровадження проєктів відновлення має залишатись на боці місцевої влади. Завдання органів центральної влади – задати загальну стратегічну рамку відновлення та принципи пріоритезації проєктів, а також підсилити інституційну спроможність громад.

Олена Шуляк розповіла про ключові чинники у відбудові України

Про це Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков розповів на Конференції з демократичного врядування, організованій Міжнародним республіканським інститутом (IRI) за підтримки Агентства USAID. 

«В основі реформи місцевого самоврядування та інструментів регіональної політики лежить збалансований підхід до розвитку громад та територій, а також посилення спроможностей на місцях. Це потрібно не тільки для відбудови, але й для нашого руху до членства в ЄС.

Головне завдання – щоб планування регіональної політики та розподіл коштів були повністю синхронізовані з тим, як це відбувається в Євросоюзі.

Як долучитися до відбудови України: добірка корисних рекомендацій для громадськості

Ми вже маємо успішний кейс децентралізованого підходу до відбудови житла. У рамках програми єВідновлення саме громади виконують функції розгляду заяв на виплату допомоги, обстеження пошкодженого майна та прийняття рішення щодо виплати.

Дякую нашим міжнародним партнерам, зокрема особисто Послу США в Україні Бріджит Брінк, за непохитну підтримку України в протидії агресії рф та допомогу з відновлення України», - зазначив Олександр Кубраков.

Одним із ключових напрямків роботи є інституційна підтримка громад, зокрема посилення їх управлінських спроможностей.

Команда Міністерства відновлення разом з міжнародними партнерами працює над створення мережі команд підтримки при громадах, які допомагатимуть органам місцевого самоврядування покращувати власні управлінські процеси, зокрема в проєктному менеджменті. Разом з канадським проєктом SURGe ми запускаємо мережу регіональних команд підтримки «Community-Led inclusive recovery» (CLIR).

Підсумки Ukraine Recovery Conference: 5 ключових перемог, які здобула Україна

Очікуємо, що найближчим часом інші великі партнери долучаться до підтримки спроможності громад.

Прикладом ефективної співпраці держави та органів місцевого самоврядування є ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС. Зокрема, центральна влада оперативно підставила плече постраждалим регіонам, зокрема Агентство відновлення взяло на себе реалізацію проєктів будівництва водогонів для забезпечення водою постраждалих громад. Кошти на реалізацію цих проєктів виділено з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Також Міністерство відновлення працює над забезпеченням громад цифровими інструментами для управління відбудовою. Зокрема, йдеться про цифрову екосистему DREAM, яка допоможе громадам створити свій інвестиційний профіль та презентувати свої проєкти донорам, партнерам та інвесторам.

Одним із складових екосистеми є Геоінформаційна система регіонального розвитку (ГІС), яку наразі розробляє Міністерство відновлення. Система забезпечить можливість збирати соціально-економічну інформацію, яка стосується різних аспектів регіонального розвитку. Йдеться про дані про населення, його соціальний зріз, заміновані території, наявність та розвиток бізнесу, податкові надходження та інвестиції.

Завдяки отриманій в системі інформації центральна та регіональна влада, місцеве самоврядування отримають повний набір даних, необхідних для прийняття якісних управлінських рішень щодо розвитку громад. А згодом і можливість встановлювати та відстежувати індикатори регіонального розвитку, узгоджені з аналогічними індикаторами ЄС.

Цікаво про будівництво: Ruukki - постачальник перших в історії будівельних виробів з «зеленої» сталі

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: mtu
 
 
Интересные новости:
30.06.2023
4968
Будівництво станції Венеція є унікальним інженерним завданням через її розташування серед історичних...
29.06.2023
1969
Завдання комісії - перевірити транспортно-експлуатаційний стан автомобільних мостів на дорогах загал...
20.05.2024
1376
Влада Китаю намагається подолати кризу нерухомості за допомогою багатомільярдних вливань...
20.05.2024
1900
Тепер фахівці Київської міської державної адміністрації мають остаточно обґрунтувати необхідність зб...
20.05.2024
2319
Індустріальні парки запропонують інвесторам земельні ділянки промислового призначення з підведеними ...