РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.431 EUR: 42.845
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.431
EUR 40.000 41.000 42.845
USD 39.300 39.799 39.431
EUR 42.600 43.239 42.845
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як долучитися до відбудови України: добірка корисних рекомендацій для громадськості

Під час правозахисної програми на фестивалі Docudays UA опублікувано пам’ятку щодо участі громадян в ухваленні урбаністичних рішень
2708 28.06.2023 в 08:41



Як взяти участь
у відбудові


Інструкція містить відповіді на десять запитань, які допоможуть громадянам вплинути на рішення щодо відновлення їхніх населених пунктів, зруйнованих унаслідок російської агресії.


Як спілкуватися з владою

В Україні немає єдиного закону, який би регулював усі форми звернень громадян до влади. Багато з них містяться в окремих нормативних актах. Проте громадянам доступний широкий вибір можливостей достукатися до чиновників, з-поміж яких:

  • громадські слухання;
  • звернення;
  • петиції;
  • запити на доступ до публічної інформації тощо.

Варто зауважити, що в деяких питаннях жодна із цих форм не є обов’язковою. Проте деякі питання чітко регулюються законодавством і вимагають проведення тієї чи іншої форми.

Підсумки Ukraine Recovery Conference: 5 ключових перемог, які здобула Україна

Хто має розпочати діалог з чиновниками

На жаль, в Україні влада досі не вважає суспільним обов’язком залучати до обговорень місцевих мешканців. Експерти наголошують, що найуспішніші випадки залучення громад відбуваються за ініціативою самої громади або зацікавленого суб’єкта, наприклад громадської організації.


Які обмеження громадських обговорень є під час війни

Режим воєнного стану забороняє проводити протест, акцію, пікет тощо. Проте в громадян залишається безліч інших інструментів, завдяки яким можна взяти участь в обговоренні урбаністичних проєктів.


Наскільки ефективні електронні петиції

Згідно із законом, електронна петиція не є обов’язковою до виконання. Однак вона може показати владі суспільний інтерес до порушеного питання, а також ознайомити з проблемою велику кількість людей.

Аби петиція принесла користь, вона має бути добре сформульована, не мати помилок, містити реальні до виконання вимоги та бути адресованою компетентним органам влади.

Таким може стати Маріуполь після визволення: представлено перші деталі відновлення міста за проєктом «Ре: Маріуполь» (ВІЗУАЛІЗАЦІЯ)


Чи варто громадянам особисто ходити до чиновників

Ходити на зустріч до посадовців - важливий елемент просування інтересів громади. Зазвичай особиста презентація проєкту має більший ефект, ніж письмове звернення.

Перш ніж йти на зустріч варто ґрунтовно розібратися в темі, сформулювати аргументи та вимоги, дізнатися, як чиновник може допомогти.

Варто також дізнатися, чи входить до повноважень посадовця розв’язання питання.


Який офлайн-механізм впливу на владу обрати

У деяких випадках той чи інший формат залучення громадян є обов’язковим, наприклад, обговорення стратегії міст, програм комплексного відновлення тощо. Але ініціатори можуть самі обирати методи впливу.

Загальні збори за місцем проживання можливі в разі обговорення питання, що стосується мешканців будинку чи ОСББ. Такі заходи краще проводити в очному форматі, щоб люди могли висловити свою позицію та поспілкуватися з представниками влади.

У Мінфіні назвали пріоритетні сфери для відбудови України

Необов’язково залучати до зборів усе населення. У деяких випадках можна сформувати робочі групи, які представлятимуть інтереси максимальної кількості зацікавлених осіб.

Експерти наголошують, що найефективніше працює тривале й постійне залучення. Одні збори нічого не вирішать, тому важлива регулярна комунікація.


Чи треба брати участь у засіданнях місцевої ради

Громаді не треба відвідувати всі засідання місцевої ради. Допоки комунікація між владою та суспільством не налагоджена, варто працювати з окремими депутатами. Потрібно визначити, хто з них відповідає за конкретне питання та звертатися з пропозицією.

В окремих випадках експерти рекомендують відвідувати засідання комісій або сесії місцевої ради. Також можна влаштувати акцію біля будівлі ради.


Як правильно влаштувати акцію протесту в разі припинення режиму воєнного стану

В Україні гарантується право на протест. Однак експерти рекомендують попередити місцеві органи про свої плани, щоб у правоохоронців не було можливості вимагати припинення акції.

Підписаний лист необхідно передати органам місцевої влади. У ньому треба вказати дату, форму, мету та місце заходу, маршрут пересування та час завершення. Також треба повідомити орієнтовну кількість учасників, необхідність використання аудіоапаратури, імена організаторів акції та людей, що гарантують дотримання громадського порядку, а також їхні адреси проживання та номери телефонів. Лист має містити дату та підписи авторів.

Збитки житлового фонду України перевищили $54 млрд: десятка найбільш постраждалих областей (ІНФОГРАФІКА)

Аби пікет був ефективним, необхідно чітко визначити його мету, вказати не більш як три вимоги та визначити суб’єкт звернення. Добре організована акція мусить мати спікера.

Також варто подбати про гарну «картинку», щоб привернути увагу ЗМІ. Експерти рекомендують підготувати цікаві плакати, сцену та мікрофон.


Де взяти фінансування на громадську активність

Одним з інструментом збору коштів є краудфандинг. Також в Україну вже заходить багато донорів і міжнародних проєктів, які можуть допомогти з фінансуванням просування окремих ініціатив.

Згідно із законом, благоустрій населеного пункту фінансується з місцевого бюджету. Також гроші можуть бути виділені через громадський бюджет, ОСББ, окремих депутатів або зацікавленим бізнесом.

На е-платформі DREAM відкрили інформацію про всі подані проєкти відбудови

Як оскаржити рішення влади, яка не врахувала думку громади

Є декілька способів вплинути на рішення влади, з-поміж яких:

  • адвокація;
  • розголос;
  • журналістські та громадські розслідування.

Однак експерти радять пам’ятати, що не можна закликати до порушення законів країни чи повалення державного устрою.

Цікаво про будівництво: Рууккі Україна представила інструкцію з монтажу фасадів

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
27.06.2023
2682
Власник компанії Fortescue Metals Group Ендрю Форест заявив, що Україна має отримати не згарище...
27.06.2023
1445
Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав пріоритетні напрямки фінансування відбудови...
27.06.2023
1168
Модульні мости, які здатні витримати рух як легкового, так і вантажного транспорту, збираються встан...
16.05.2024
3675
Впровадження підходів кругової економіки, стимулювання бізнесу, перероблення та використання у відбу...
15.05.2024
2456
Верховна Рада ратифікувала п’ять міждержавних угод Interreg, які присвячені європейському фіна...