РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.427 EUR: 42.755
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.427
EUR 40.000 41.000 42.755
USD 39.330 39.830 39.427
EUR 42.630 43.251 42.755
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відбудова: Україна підтримує «зелене» відновлення та збереження людиноцентричного підхіду

Уряд спільно зі Світовим банком вже розробляє методологію пріоритезації проєктів відновлення, згідно з якою кожен проєкт, який фінансується з українського бюджету або міжнародною фінансовою організацією, має бути перевірений в тому числі через призму «зеленої» економіки
3999 26.05.2023 в 06:04



Уряд підтримує «зелене»
відновлення України


Для багатьох міст України головним завданням сьогодні є виживання в умовах агресії, відновлення і підтримання базових послуг для мешканців. Але вже сьогодні Україна планує відновлення за найвищими екологічними стандартами. Про це розповіла заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна в рамках Брюссельського форуму, організованого Фондом Маршалла.

Під час дискусійної панелі «Будуємо заради майбутнього: Зелений план Маршалла для України» заступниця Міністра зазначила, що для впровадження «зелених» принципів в процес відбудови критичним є офіційне закріплення цих намірів. Для України це підтримка «Європейського зеленого курсу» та «Зеленої угоди», зобов’язання досягти нульового рівня викидів парникових газів (Net Zero), а також процес інтеграції до Європейського Союзу, який визначає екологічні питання як пріоритетні.

«Єдиний спосіб це все закріпити в процесі відновлення – затвердити це на законодавчому рівні, це є спільним пріоритетом міністерства та профільного комітету. Крім того, Уряд спільно зі Світовим банком вже розробляє методологію пріоритезації проєктів відновлення, згідно з якою кожен проєкт, який фінансується з українського бюджету або міжнародною фінансовою організацією, має бути перевірений в тому числі через призму «зеленої» економіки, циркулярної економіки», – зазначила Олександра Азархіна.

Німеччина допоможе Україні оснастити критичну інфраструктуру відновлюваними джерелами енергії

На порядку денному багатьох українців сьогодні – виживання та забезпечення базових потреб. Держава пропонує громадянам програми грошової підтримки на поточні ремонти пошкодженого житла, а згодом – ще й компенсації за знищене житло. В умовах війни неможливо вимагати від громадян, щоб після отримання компенсацій вони приїжджали виключно в енергоефективні та екологічні домівки. Проте «зелений» підхід необхідно впроваджувати вже сьогодні.

Саме тому уряд звертається до партнерів з проханням підтримувати підприємців і будівельні компанії, які обирають «зелений шлях». Екологічні, сталі рішення, які пропонуватиме бізнес, мають бути дешевшими, більш енергоефективними та як наслідок – менш затратними для громадян.

На думку Олександри Азархіної, особливо гостро в умовах війни постало питання децентралізації енергетики, збільшення долі відновлюваних джерел енергії.

«Українська енергетична система є надцентралізованою. Через це взимку ми були дуже вразливі до атак. Тому йдеться не лише про довкілля, а й про національну безпеку. Ми повинні переконатися, що у нас є більше потужностей, децентралізованих по всій країні», – зазначила вона.

Олександр Кубраков розповів про інструменти відновлення громад в умовах війни

Відновлювати стару, централізовану енергетичну систему не має сенсу. До нового опалювального сезону потрібно будувати нову, розподілену і «зелену» систему – іншого вибору в України просто немає. Саме тому Уряд підтримуватиме «зелене” відновлення України, зберігаючи людиноцентричний підхід, додала заступниця Міністра.

Брюссельський форум GMF, який проходить 23-24 травня, є провідною платформою для світових лідерів, політиків та експертів з різних секторів для формування трансатлантичного порядку денного та обговорення найактуальніших глобальних викликів.

Ознайомитися з повною відеоверсією виступу можна за посиланням.

Цікаво про будівництво: представилено унікальні комплексні рішення для захисту та гідроізоляції бетону

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: mtu
 
 
Интересные новости:
26.05.2023
2824
Кубраков додав, що ключовим пріоритетом міністерства є реалізація тих проєктів, які повернуть україн...
25.05.2023
3086
Проєкти будуть реалізовані в регіонах, постраждалих внаслідок збройної агресії рф та тих, що зазнали...
25.05.2023
2531
Міністерство відновлення посилює співробітництво з державними і приватними партнерами Республіки Кор...
16.05.2024
3808
Впровадження підходів кругової економіки, стимулювання бізнесу, перероблення та використання у відбу...
15.05.2024
2583
Верховна Рада ратифікувала п’ять міждержавних угод Interreg, які присвячені європейському фіна...