РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.552 EUR: 42.431
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.552
EUR 40.000 41.000 42.431
USD 39.550 39.990 39.552
EUR 42.500 43.150 42.431
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

ДерждорНДІ оновив базу цін на дорожньо-будівельні матеріали

База цін є зручним інструментом для усіх учасників відбудови
2507 22.05.2023 в 08:22



Реформа ціноутворення
в дорожньому будівництві


Сформувати об'єктивну вартість дорожніх робіт та послуг стало ще простіше. Фахівці ДП "ДерждорНДІ" удосконалили базу цін на матеріали, яка з квітня є в публічному доступі на сайті інституту (https://dorndi.org.ua/ua/bazi-danih-cin)

База цін є зручним інструментом для усіх учасників відбудови: замовників, проєктних організацій та постачальників. У одному місці зібрані найактуальніші дані будівельного ринку України. Сьогодні у системі можна побачити більш ніж 1600 верифікованих цінових пропозицій.

Після останнього оновлення бази цін планувати використання ресурсів відбудови стане ще легше. Що змінилося:

  • Додано модуль завантаження підтверджуючих документів із зазначенням джерела. Це сприятиме верифікації усіх даних при складанні кошторисної документації.
  • Виокремлено із цін на матеріали витрати, пов’язані з їх логістикою.
  • З’явився щоденний моніторинг цін на паливо у кожній області. Це дасть можливість прив’язувати ціну до конкретної дати.
  • Згруповано вартість доставки за типом транспорту відповідно до відстані транспортування.
  • Додано пояснення та посилання на нормативні/методичні документи, які можуть підтверджувати достовірність і законність збору та обробки інформації.

Крім цього, розширюється довідник цін на матеріали у базі. Тепер база цін містить дані, необхідні для відбудови цивільних об’єктів: промислових підприємств, систем міського транспорту, тунелів, аеропортів, житлових будинків і адміністративних будівель, гребель, причалів, каналів, водних шляхів, місцевих доріг та споруд на них, залізниці та вокзалів, систем перероблення сміття, ліній електропередач тощо.

Система контролю за відбудовою DREAM: як працюватиме і хто зможе скористатися інформацією

Всю інформацію у базі цін ретельно верифіковано з офіційними та незалежними джерелами з використанням аналітичних звітів, експертних оцінок, аудитів, опитувань та перехресних перевірок. Фахівці ДерждорНДІ збирають та аналізують ціни на матеріальні ресурси з різних джерел: постачальників, виробників, надавачів послуг, системи Prozorro, маркетингових досліджень та ринкових консультацій.

Як база цін допоможе ефективному відновленню та відбудові?

База цін є важливою складовою реформи ціноутворення в дорожній галузі. Вона дозволяє замовникам і підрядникам визначати реальну вартість будівельних матеріалів та послуг, які доступні саме зараз на будівельному ринку. Верифіковані та об’єктивні дані важливі для контролю процесу будівництва. За допомогою подібних рішень Агентство відновлення збільшує прозорість роботи галузі та прибирає перешкоди для участі бізнесу, зокрема іноземного, у проєктах відновлення України.

Проєктним організаціям база цін вже дозволяє швидко і достовірно розраховувати кошториси дорожніх проєктів та контролювати їх економічну обґрунтованість. Якщо раніше їм доводилося збирати інформацію про ціни і перевіряти їх вручну, то тепер усі актуальні верифіковані дані про матеріали і постачальників зібрані на єдиному сайті.

У найбільш постраждалих областях створять посади заступника міністра або заступника голови ОВА з питань відновлення

Для постачальників матеріалів та послуг база є маркетплейсом. Розміщення цінових пропозиції розширить коло їхніх потенційних замовників. Ба більше, достовірні дані щодо вартості будівельних матеріалів сприятимуть прозорості та підвищенню конкурентоспроможності ринку.

«Достовірні дані критично важливі для ефективного управління ресурсами відбудови. Росія завдала Україні колосальних руйнувань. Для відновлення хоча б найважливіших об’єктів потрібно розумно розпоряджатися кожною гривнею. Команда Агентства відновлення впроваджує комплекс реформ та технічних рішень, які сприятимуть ефективному використанню коштів на відбудову. Серед них – реформа ціноутворення в дорожньому будівництві. Ми переймаємо світлові стандарти CESMM4 і впроваджуємо єдину базу цін на дорожньо-будівельні матеріали, щоб документація, без якої не обходиться жоден проєкт, була зрозумілою, економічно обґрунтованою та без можливості для зловживань», – зазначив Мустафа Найєм, Голова Агентства відновлення.

Додати свою цінову пропозицію у базу може будь-який постачальник матеріалів. Для цього достатньо перейти за посиланням та зареєструватися у системі https://prices.dorndi.org.ua/sum/

Цікаво про будівництво: gредставилено унікальні комплексні рішення для захисту та гідроізоляції бетону

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: restoration
 
 
Интересные новости:
22.05.2023
3327
У 2022 році цей Департамент придбав 113 квартир у комунальну власність житла для надання в тимчасове...
19.05.2023
5351
Вага гігантських хмарочосів спричиняє опускання п’яти районів міста на один-два міліметри...
19.05.2023
2706
Фабрика почне виробництво у 2025 році та виготовлятиме 10 млн фотоелектричних модулів на рік...
10.05.2024
11471
У звіті проаналізовано пропозицію та попит на первинне, вторинне житло, а також ...
10.05.2024
565
Він пришвидшить розвиток та вдосконалення системи кваліфікацій, сприятиме розробці професійних ...
09.05.2024
2357
Рішення було ухвалено на засіданні парламенту 9 травня...