РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.427 EUR: 42.755
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.427
EUR 40.000 41.000 42.755
USD 39.450 39.950 39.427
EUR 42.800 43.281 42.755
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Культурна відбудова коштуватиме 7 млрд доларів – МКІП

На сьогодні пошкоджено або зруйновано 1373 заклади культури: бібліотеки, музеї, театри, філармонії, школи мистецтв. Ворог цілеспрямовано знищує українську культурну спадщину
2844 25.04.2023 в 08:46



Збитки культурній
інфраструктурі


У результаті російської війни проти України на сьогодні пошкоджено або зруйновано 1373 заклади культури та понад 550 пам'яток культури, на відбудову яких знадобиться близько 7 млрд дол. США.

Про це заявила в інтерв’ю провідній австрійській газеті Die Presse заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко.

"За нашою статистикою, на сьогодні пошкоджено або зруйновано 1373 заклади культури: бібліотеки, музеї, театри, філармонії, школи мистецтв. Пошкоджено або зруйновано понад 550 пам'яток культури, а також понад 200 культових споруд", - розповіла заступниця міністра про знищені під час російської війни культурні об’єкти України.

Проєкт «Відновлення України»: Миколаївська область подала на відбудову 10 об’єктів

За її словами, важливою частиною роботи України є "документування пошкоджень відповідно до міжнародних стандартів". Крім того, відбувається консервація будівель з метою запобігання руйнувань, з розрахунком їх подальшого відновлення після Перемоги.

"За приблизними підрахунками Світового банку, культурна відбудова коштуватиме 7 млрд доларів", - повідомила Григоренко про орієнтовні потреби для відновлення культурних об’єктів.

Чиновниця також розповіла про те, що росіяни грабують українські музеї та бібліотеки на окупованих територіях. Так, з музеїв Херсона вони викрали до 70% експонатів.

Громадяни зможуть обирати проєкти регіонального розвитку через «Дію»: як це вплине на відновлення України

"Крадіжки творів мистецтва мають систематичний характер. Таке відбувалося і в Маріуполі, і в Мелітополі. Ми знаємо про це з відкритих джерел. Офіційно це не підтверджено. Притягнути росіян до відповідальності за таке буде складно. Вони зберігають експонати в Криму. У Харкові, Ізюмі та Балаклії також пограбовано бібліотеки та музеї", - додала чиновниця.

Вона наголосила, що "росіяни хочуть стерти українську мову, нашу культуру, нашу національну пам'ять і замінити її російською". Григоренко навела приклад цілеспрямованого обстрілу музею українського філософа Григорія Сковороди у маленькому селі на Харківщині, що відбувся у травні 2022 року, поблизу музею не було жодного військового об'єкта.

Григоренко також зазначила, що наразі українське мистецтво намагається вийти з тіні російської імперії при позиціонуванні у світі. "На нас усе ще занадто часто дивляться через московські окуляри, як на частину російської або радянської імперії. Це також впливає на історію мистецтва. Багато художників, які народилися, виросли і навчалися в Україні у минулому, були помилково названі росіянами: Казимир Малевич чи Ілля Рєпін. Зараз ми стаємо активними у багатьох музеях світового рівня – у Нью-Йорку чи Лондоні. Українське мистецтво виходить із тіні імперії", - сказала вона.

Німеччина виділить 111 млн євро на відбудову України

Заступниця міністра підкреслила, що Україна хоче "мати власний голос, власну сцену, і ми хочемо самі розповідати історію нашого мистецтва".

"Голова Ермітажу Михайло Піотровський розглядає виставки своєї установи як "спецоперації". Нам треба діяти розумно, знаходити власні шляхи. Тому для нас неприйнятно, коли західні культурні менеджери зараз хочуть об'єднати українців з росіянами для "мирного діалогу"", - заявила вона.

Заступниця міністра додала, що для українців не є можливим "ведення діалогу з представниками держави, яка вбиває наших громадян". "Після Перемоги, після отримання компенсації можна вести діалог", - зазначила Григоренко.

Цікаво про будівництво представлено нову технологію герметичності огороджувальних конструкцій

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal


Источник: ukrinform
 
 
Интересные новости:
25.04.2023
4451
У середині квітня повідомлялось, що компанія не може відновити будівництво об'єктів через фінан...
25.04.2023
7472
Після запуску реформи містобудування в Україні, Містобудівна палата буде виводити з ринку недоброчес...
20.05.2024
1426
Влада Китаю намагається подолати кризу нерухомості за допомогою багатомільярдних вливань...
20.05.2024
1934
Тепер фахівці Київської міської державної адміністрації мають остаточно обґрунтувати необхідність зб...
20.05.2024
2345
Індустріальні парки запропонують інвесторам земельні ділянки промислового призначення з підведеними ...