РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Законопроект про "митний безвіз" підтримано профільним комітетом Ради, але його ще будуть доробляти

Законопроект буде значно доопрацьовуватися разом з бізнес-асоціаціями до другого читання
3260 21.06.2022 в 08:56



Законопроект про
"митний безвіз"


Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 20 червня рекомендував включити до порядку денного сесії парламенту та прийняти за основу внесений Кабінетом міністрів законопроект №7420 про внесення змін до Митного кодексу щодо виконання глави 5 розділу ІV Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Натомість, як ідеться на сторінці документу на сайті Ради, комітет має підготувати його до другого читання "з урахуванням пропозицій і поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи". Як пояснив у своєму Telegram-каналі нардеп Ярослав Железняк, урядовий законопроект поки підготовлено неякісно.

"Комітет податкової та митної політики підтримав у першому читанні №7420 про "митний безвіз" з ЄС. Приєднання до NCTS та отримання обміну інформації між митницями країн ЄС. Рекомендували прийняти за основу. Відверто говорячи, законопроект підготовлений достатньо неякісно, тому буде значно доопрацьовуватися разом з бізнес-асоціаціями до другого читання", - написав він.

Зазначимо, що цей дуже об'ємний законопроект було внесено урядом в Раду 31 травня. Ним пропонується, зокрема, уніфікувати передбачені Митним кодексом правила щодо отримання статусу фінансового гаранта, забезпечення сплати митних платежів, отримання авторизації на застосування спрощень "загальна гарантія", "загальна гарантія із зменшенням розміру забезпечення базової суми на 50%" та аналогічним зменшенням на 70%, "звільнення від гарантії" з вимогами, визначеними Конвенцією про процедуру спільного транзиту від 1987 року.

Виробників зобов'яжуть утилізувати сміття. Рада проголосувала за європейський підхід управління відходами

Також передбачається дозволити користуватися спрощеннями під час здійснення митних формальностей усім надійним підприємствам, а не тільки авторизованим економічним операторам, визначивши перелік умов надання авторизації для застосування окремого спрощення.

Крім того, Кабмін хоче удосконалити процедуру розгляду скарг платників податків в адміністративному порядку, зокрема визначити підвідомчість розгляду скарг, запровадити можливість подання скарги в електронній формі, регламентувати права особи, яка подала скаргу, та процедури розгляду і прийняття рішень за результатами розгляду скарг.

Уряд також ініціював запровадження механізму, аналогічний тому, що функціонує в ЄС, видання рішень митними органами, регламентувавши права та обов’язки посадових осіб митних органів і посадових осіб підприємств під час розгляду заяви підприємства, оцінки відповідності та моніторингу відповідності, а також правила внесення змін, перегляду, скасування, анулювання рішень та застосування права надати письмові заперечення з обґрунтуваннями у разі наміру митниці прийняти несприятливе для підприємства рішення.

Окрім цього, пропонується запровадити процедуру кінцевого використання, перевагами якої є те, що іноземні товари можуть бути випущені у вільний обіг в Україні за зниженими ставками ввізного мита, а також можливість надання гарантій на різницю між сумою ввізного мита за повними та за зниженими ставками.

Верховна Рада ухвалила державну антикорупційну стратегію

Також, як зазначає уряд в пояснювальній записці до законопроекту, ним передбачена чітка система контролю з боку митниці за ввезенням товарів, призначених для відповідного цільового використання, як перед наданням авторизації щодо застосування кінцевого використання, так і після.

Нагадаємо, що українська влада, зокрема прем'єр-міністр Денис Шмигаль, заявляють, що Україна технічно вже готова до того, аби вже цього літа "митний безвіз", тобто її приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту, вже запрацював.

Цікаво про будівництво: з чого краще побудувати будинок?

Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal

Источник: delo
 
 
Интересные новости:
21.06.2022
13223
Після прийняття цього законопроєкту Уряд має розробити понад 6 секторальних законопроєктів та понад ...
21.06.2022
730
Розробляти проєкти цієї стратегії та державної антикорупційної програми буде НАЗК...
28.03.2024
2309
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6805
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...