РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.669 EUR: 42.497
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.669
EUR 40.000 41.000 42.497
USD 39.430 39.830 39.669
EUR 42.200 42.801 42.497
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Проєкт Закону щодо реформування держрегулювання містобудівної сфери буде доопрацьований Комітетом ВР

Наступні кроки – реєстрація проєкту Закону та його прийняття
1234 15.04.2021 в 11:05



Реформа містобудування


Формування державної політики у сфері містобудування є одним із напрямків діяльності Міністерства розвитку громад та територій України. Як неодноразово зазначав очільник міністерства Олексій Чернишов, «Мінрегіон є платформою ефективної співпраці та фахової дискусії, зокрема стосовно питань концепції реформи містобудування та державного регулювання, необхідних законодавчих ініціатив, відкритих обговорень». Відповідні рішення та матеріали розробляються та опрацьовуються Мінрегіоном спільно з іншими міністерствами, професійними об’єднаннями, народними депутатами.

Наразі Комітет ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування має доопрацювати проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування». Наступні кроки – реєстрація проєкту Закону та його прийняття.

Ускладнить легалізацію незаконних забудов: запущено опцію автоматичного сповіщення в Єдиній державній електронній системі будівництва

Презентована нещодавно концепція проєкту Закону є результатом співпраці на базі Мінрегіону за участі народних депутатів України, Асоціації міст України, Офісу простих рішень та результатів, Конфедерації будівельників України, представників будівельного ринку та експертного середовища.

«Розумне регулювання, як ключовий підхід запропонованої концепції, має на меті створення необхідних умов для конкурентного і прозорого ринкового середовища, дерегуляції та автоматизації послуг і, як наслідок, подолання системної корупції в цій сфері. Проєкт Закону щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування буде доопрацьований комітетом Верховної Ради України з метою прийняття у найкоротші терміни. Ми розраховуємо на подальшу плідну співпрацю Комітету ВР з усіма учасниками, зокрема з Мінрегіоном» – наголосив Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій.

Координаційна рада з вирішення проблемних питань у сфері містобудування погодила концепцію проекту Закону України та прийняла рішення рекомендувати Комітету ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування створити робочу групу з доопрацювання. До складу робочої групи мають увійти народні депутати – члени Комітету, представники Міністерства розвитку громад та територій та Міністерства цифрової трансформації.

Нагадаємо, раніше зазначена концепція була презентована Міністром Олексієм Чернишовим на круглому столі, організованому Комітетом Верховної Ради України.

Ключові принципи концепції:

  • Мінімізація паперового документообігу, розширення функціональних можливостей Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ).
  • Перегляд системи містобудівного контролю, розмежування повноважень органів державної влади, органів місцевого самоврядування та юридичних осіб.
  • Здійснення державного містобудівного нагляду Мінрегіоном за Державною інспекцією архітектури і містобудування, уповноваженими органами містобудування та архітектури, виконавчими органами, експертними організаціями, юридичними особами та виконавцями окремих видів робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.
  • Зміна принципу прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, посилення відповідальності усіх причетних до прийняття в експлуатацію осіб, що має відображатися в акті про прийняття в експлуатацію, розширення можливостей автоматичного прийняття.
  • Можливість подання документів для прийняття в експлуатацію закінчених будівництв стосовно об’єктів СС1 в паперовому вигляді нотаріусу або державному реєстратору, або в електронному вигляді через систему, об’єктів СС2, СС3 – через систему для автоматичної реєстрації при наявності підписаного цифровим підписом акту про прийняття в експлуатацію.

Наразі тривають консультації Міністерства розвитку громад та територій України з органами місцевого самоврядування, в тому числі міськими радами деяких міст.

Доступне житло: Рада виділить 20 млрд гривень на забезпечення іпотечних кредитів, а ДІУ буде приєднана до "Укрфінжитло"

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ"    

Интересно о спецтехнике: роторные телескопические погрузчики Bobcat нового поколения уже в Украине 
Источник: minregion
 
 
Интересные новости:
08.04.2021
10791
Кабмін опублікував текст Постанови КМУ від 29 березня 2021 р. № 303, яка вносить зміни до Поряд...
31.03.2021
7764
Розглянемо ключові зміни, які містить в собі проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих...
30.03.2021
1655
Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе підвів підсумки круглого столу "Ре...
30.11.2022
11321
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3327
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...