РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.043 EUR: 44.686
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.043
EUR 40.000 41.000 44.686
USD 40.740 41.140 41.043
EUR 44.230 44.831 44.686
Новость

Стокгольмські "хрущівки": як житло для бідних перетворилось на найбажаніші квартири (ФОТО)

Умови нового доступного житла, хоч і спартанські, разюче відрізнялися у кращий бік від тих помешкань, в яких бідні родини тіснилися раніше
4150
06 апреля 2021 г.
Фото: Holger.Ellgaard, Wikipedia


Доступне житло Стокгольма


У столиці Швеції щобільшої популярності набувають квартири у житловій забудові 1930-х, подібної до радянських хрущівок за простотою, малою площею та історією створення.

Модель барнрікехуус (Barnrikehus), що можна перекласти як «дім, повний дітей», виникла на хвилі економічної, житлової й передусім – демографічної кризи. У першій половині ХХ століття рівень народжуваності у Швеції був найнижчим у Європі. Не в останню чергу люди не хотіли заводити дітей через брак гідного й доступного житла. Біднота тіснилася посеред кам’яниць і цегляних будинків старого центру Стокгольма. Престижні зараз помешкання на той час виглядали як бараки – підвали або прибудови, в яких бракувало світла й простору. Навіть там сім’ям із дітьми нерідко відмовляли, бо ті створюють проблеми для орендодавців.

Ґрунт для змін, які згодом оформилися у так званий шведський варіант соціалізму, готувала Альва Мюрдаль, майбутня лавреатка Нобелівської премії миру. У своїй впливовій книзі 1934 року «Криза у демографічному питанні» вона обстоювала безкоштовну медицину, допомогу на дітей, доступність дитсадків і ясел, перерозподіл хатньої роботи, що дозволило б жінкам працювати, а також – доступне житло.

Новий район із забудовою барнрікехуус у 1930-х. Фото: Nils Åzelius – Stockholms Stadsmuseum, Wikipedia
 

Не в останню чергу під впливом ідей Мюрдаль шведські муніципалітети почали будувати нове доступне житло на околицях міст. Барнрікехууси наслідували принципи архітектурного функціоналізму, презентовані на Стокгольмській виставці 1930 року. Це були прості три-п’ятиповерхові будинки без зайвого оздоблення – фактично коробки з відкритою цегляною кладкою або поштукатуреними фасадами.

Квартири рідко коли мали більш як дві спальні, частіше – лише дві кімнати, спальню і вітальню. Типове помешкання у барнрікехуусі мало загальну площу 40 метрів квадратних. Видання називає цю площу «шокуюче малою за сучасними стандартами».

Ілюстрація: Josh Kramer/Bloomberg CityLab

Житло мало центральне опалення, каналізацію та гарячу воду. У будинку часто облаштовували спільні пральні приміщення. Часто інфраструктура включала і ясла для дітей матерів, які працюють. Навколо були просторі озеленені подвір’я, що контрастувало з вузькими вуличками центрального Стокгольма.

Незалежно від того, чи житло будувало місто, чи приватна компанія, оренду субсидував муніципалітет. При цьому ставка залежала від кількості дітей у родині таким чином, що чим більшою була сім’я, тим менше доводилося платити.

Фото: Arild Vågen, Wikipedia
 

Як і в київські хрущівки, у барнрікехууси часом набивалося повно народу: в моделі такої квартири, презентованої у місцевому музеї, жило шестеро людей. Двоє дітей спали на дивані у вітальні, ще двоє на розкладному ліжку у кухні. Та навіть такі спартанські умови разюче відрізнялися від тих помешкань, в яких тіснилися бідні родини раніше.



Менше з тим, на той час барнрікехууси вважалися непрестижним житлом, діти соромилися зізнаватися одноліткам, де живуть. Ця стигма спонукала шведський соціал-демократичний уряд рухатися від забезпечення житлом бідних родин до створення системи доступного житла для всіх, яка передбачала регулювання орендної ставки державою. Почалося активне будівництво житла муніципальними будівельними компаніями.

Будинок з сайту оренди житла fastighetsbyran. com

З часом шведський ринок житла видозмінився і з’явилися певні проблеми. Так, кожен житель Швеції теоретично може претендувати на постійне проживання у квартирі з регульованою орендою. Однак в останні десятиліття попит на житло, принаймні у кращих районах Стокгольма, значно зріс. Тому деякі люди можуть чекати у черзі на житло по 20 років. Поки не надійшла черга, вони вдаються до короткострокової оренди, на один-два роки, а іноді – звертаються на чорний ринок субаренди. Багатші люди купують житло або частку в кооперативному приміщенні. В останньому варіанті поширене кумівство, коли такі частки продають по знайомству.

Інтер’єр квартири у будинку з фото вище, fastighetsbyran. com
 



Бідніші люди й мігранти зазвичай орендують соціальне житло на околицях міста, з гіршою інфраструктурою та з довшим маршрутом до роботи. Зрештою, таке житло дуже відносно можна вважати «поганим», особливо якщо порівняти співвідношення ціни та якості десь у Лондоні або Нью-Йорку, однак у Стокгольмі зберігається класова та расова сегрегація і реалії таки дещо відмінні від початкової ідеї доступного для всіх житла.

Ще один будинок з сайту оренди житла fastighetsbyran. com
 



За цих обставин барнрікехууси, яких соромилися їхні мешканці середині століття, потрапили у перелік найбажанішого житла у Стокгольмі. Значна частина цієї забудови вже перестала бути околицею міста. Будинки утримує в гарному стані місто, яке є власником. У цих малих квартирах більше не живуть багатодітні родини, а нові мешканці роблять ремонти, що є взірцем скандинавського стилю в інтер’єрі.

Інтер’єр квартири у будинку з фото вище, fastighetsbyran. com
 

«Шведська модель оренди житла означає, що у нас багато дуже класних квартир у центрі Стокгольма з дуже низькою ставкою оренди, які перебувають у муніципальній власності. Вони неймовірно привабливі й користуються великим попитом. Жити в такому – мрія кожної сім’ї середнього класу. Це значить, що барнрікехууси, принаймні у Стокгольмі, втратили свою початкову функцію. Якщо поглянете у списки черг на оренду, побачите, як їх важко дістати», – пояснює Мартін Грандер, дослідник житла з Університету Мальме.

Балкон у тому ж будинку, fastighetsbyran. com
 

Читайте також: в якому випадку без дренажу не обійтись і як зробити утеплення стрічкового фундаменту
Источник:
hmarochos
30 марта 2021 г.
1118
Особенности и основные форматы комплексной застройки города...
26 марта 2021 г.
1042
Как архитектура влияет на формирование микроклимата городской среды...
26 марта 2021 г.
7834
За умов пандемії більшість країн реалізують різноманітні програми для стимулювання будівництва,...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3101
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3628
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3995
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4683
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9711
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1126
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1297
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1084
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1623
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
159
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3476
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!