РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.011 EUR: 44.726
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.011
EUR 40.000 41.000 44.726
USD 40.950 41.451 41.011
EUR 44.550 45.349 44.726
Новость

Садовий будинок: об'єкт житлової нерухомості чи ні?

Експерт пояснює, чи є садовий будинок об'єктом нерухомості
2443
06 февраля 2020 г.




Садовий будинок

Зважаючи на велику кількість осіб, як постійно проживають в садових (та дачних) будинках, і часто стикаються з труднощами (точніше відмовами) при спробі зареєструвати в такому будинку місця проживання, я вирішив зробити спробу розібратися з цим питанням.

Найчастіше відмова пов'язана з тим, що в документах про право власності, а саме у Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на нерухоме майно — на садовий будинок, у відповідні графі: «Об'єкт житлової нерухомості» зазначено «Ні»:



Є «послуги» по зміні вказаної інформації (запису) — з «Ні» на «Так» (іноді на основі звіту проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам), і після цього особі вже не відмовляють в реєстрації місця проживання... Разом із цим, після змін в законодавстві, які набрали чинності 16.01.2020 року, навряд залишилася подібна можливість змінити дані запису в ДРРП.

Проте, чи дійсно садовий будинок не є об'єктом житлової нерухомості і чи законною є відмова у реєстрації місця проживання в такому будинку?

Визначення термінів
Садовий будинок — будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (Податковий кодекс України).

Садовий будинок — будинок для літнього (сезонного) використання, в якому відсутня житлова площа, а є основна та допоміжна (Інструкція БТІ).

Садовий будинок — будинок для літнього використання та прибудова до нього (наказ Мінрегіноу №158 від 03.07.2018 року).

Будинок садовий — будівля для літнього (сезонного) використання, яка в частині нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (ДБН Б.2.2-12:2019).

Дачний будинок — житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку (Податковий кодекс України (Інструкція БТІ та Наказ №158 містять практично ідентичні визначення)).

Будинок дачний — житловий будинок садибного типу для використання протягом року для відпочинку, тим часового перебування або постійного проживання (ДБН Б.2.2-12:2019).

Потрібно зазначити, що визначення «садового будинку» так і лишилося незмінним з 1993 року (моменту набрання чинності ДБН 360-92, який діяв до 01.10.2019 року) по сьогоднішній день (Податковий кодекс України та ДБН Планування та забудова територій).

Це визначення вже давно застаріло, і мало би бути, на мою думку, приведене у відповідність сучасним реаліям. Саме невідповідність визначення існуючому стану речей і викликає на сьогодні проблеми у багатьох власників садових будинків.

Проте нас цікавить чи є садовий будинок «об'єктом житлової нерухомості» чи ні:

В Податковому кодексі України (пп. 14.1.129) зазначено, що об’єктами житлової нерухомості є будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки!

А в пп. 14.1.129-1 ПКУ вказано, що об’єктами нежитлової нерухомості — є будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду (а дачні та садові будинки як раз і не віднесені до житлового фонду)...

Таким чином, в одному і тому ж нормативно-правовому акті містить два положення, які суперечать одне одному. При цьому, в Державного реєстрі речових прав на нерухоме майно садові будинки, за замовчуванням, визначені як об'єкт нежитлової нерухомості, хоча це суперечить пп. 14.1.129 ПКУ.

Саме ця колізія, а також законодавча можливість переведення садових будинків у житлові (незважаючи на те, що цей процес створює, як правило, ще більше проблем у власників), і «дозволяє» державним реєстраторам самостійно визначатися чи відносити садові будинки до об'єктів житлової нерухомості чи ні.

З метою отримати офіційну відповідь Міністерства юстиції України з цих питань, я подав відповідний запит. І як тільки отримаю відповідь, то викладу її в групі Містобудування в Україні та в Telegram-каналі.

Судова практика щодо можливості реєстрації в садових будинках
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у Постанові від 10.10.2019 року по справі №2340/4673/18, щодо відмови в реєстрації місця проживання особи в садовому будинку, дійшов наступних висновків:

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, задовольняючи адміністративний позов, виходили з того, що реєстрація за адресою житла фізичної особи, зокрема, садового будинку, є можливою та повністю узгоджується зі статтями 6, 9-1 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Судами попередніх інстанцій встановлено, що садовий будинок відповідає вимогам державних будівельних норм (звіт про проведення технічного огляду дачного (садового) будинку від 15 жовтня 2015 року) та згідно відомостей, які містяться в технічному паспорті — складається з коридору, кухні-їдальні, кімнат, санвузлів, кабінету, топочної, холу, гардеробу. Відтак, садовий будинок придатний для експлуатації та проживання в ньому людей.

Водночас, суди попередніх інстанцій зазначили, що відповідно до ЖК УРСР садовий будинок не зазначений в переліку об'єктів, які не входять до житлового фонду. Колегія суддів погоджується з такими висновками судів та не вбачає підстав для відступлення від них, оскільки вони ґрунтуються на приписах чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини.

Доводи касаційної скарги з посиланням на положення державних будівельних норм, відповідно до яких для садових будинків установлюються інші нормативні вимоги до зовнішніх конструкцій, інженерного устаткування, що не відповідають аналогічним нормативним вимогам до житлових будинків, зазначених висновків Суду не спростовують.

Суд зазначає, що відмінність будівельних норм у частині вимог до окремих конструктивних рішень, що застосовуються під час будівництва житлових будинків у порівнянні з садовими будинками, не позбавляє останніх ознак, притаманних житлу, і не спростовує їхньої придатності для постійного проживання, за умови, що власник садового будинку з власної ініціативи пристосував його для цього, встановивши додаткове обладнання чи комунікації.

Отже, факт будівництва садового будинку на підставі будівельних норм, що відрізняються від будівельних норм, установлених для житлових будинків, не спростовує того, що він може потім використовуватися для проживання в ньому.

Відтак, Суд погоджується з висновками судів, що відмова відповідача зареєструвати місце проживання позивача в садовому будинку — не ґрунтувалася на вимогах закону.


Юрій Брикайло, DREAMDIM

Читайте також про зміни щодо необхідності коригування проєктної документації у зв’язку з введенням у дію нових норм.

Джерело:
dreamdim
05 февраля 2020 г.
1158
На вулицях столиці також розмістять знак із рекомендованою швидкістю для транспорту...
05 февраля 2020 г.
2151
Українцям варто швидше визначатися з формою управління багатоповерхівками та варіантами договорів на...
05 февраля 2020 г.
1127
Через що затримка із запровадженням 4G у київській підземці?...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 июля 2024 г.
3138
З появою ЄДЕССБ усі процеси відбуваються в онлайн-форматі, кожен крок  фіксується, а будь-які с...
11 июля 2024 г.
3668
Дефіцит робочої сили, який оцінюють у 20-50%, впливає на всі процеси будівництва. Як він загрожує ри...
10 июля 2024 г.
3998
З житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах...
Сегодня
4711
Новий міст спроєктований не як інфраструктурний об’єкт, а як новий громадський простір...
11 июля 2024 г.
9726
Новий простір діє одночасно як міський парк і меморіал...
11 июля 2024 г.
1139
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE вивів на ринок екструдований пінополістирол XPS ...
12 июля 2024 г.
1330
23 липня 2024 року відбудеться ексклюзивна панель КБУ на тему «АНАЛІТИКА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ НЕ...
11 июля 2024 г.
1097
31 липня у КВЦ «Парковий» в Києві пройде Конгрес - INVEST IN UKRAINE, в рамках якого від...
28 июня 2024 г.
1624
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
160
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3477
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!