РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що відбувається з «Укрбудом»

Державна корпорація «Укрбуд» готова відмовитися від запуску нових проектів житлових комплексів. Про ймовірність такого рішення розповів генеральний директор девелоперської компанії «Укрбуд Девелопмент» Олег Майборода. Що відбувається з корпорацією?
2560 07.10.2019 в 07:49



Як «Укрбуд» виходив у лідери ринку?

Нинішній рік у цілому став зоною турбулентності для «Укрбуду». 3 жовтня екс-нардеп Максим Микитась, якого пов'язують з держкорпорацією, отримав від НАБУ клопотання про взяття під варту. Детективи Антикорупційного бюро підозрюють його в причетності до «справи квартир Нацгвардії». У суботу стало відомо, що вищий антикорупційний суд Микитася під заставу 5,5 млн грн і зобов’язав його носити електронний браслет. Що наразі відбувається з корпорацією "Укрбуд", розбирався Mind.

«Укрбуд Девелопмент» – приватна компанія, що входить до складу державної корпорації «Укрбуд», яка об'єднує близько сотні приватних бізнес-структур. Держкорпорація – один з лідерів у будівництві житла в Україні, що також реалізує інфраструктурні проекти.

До 2012 року «Укрбуд» займався промисловим будівництвом. Основні підряди були в Чорнобилі – зокрема, компанія будувала ізоляційну споруду «Укриття» на Чорнобильській АЕС. Тоді ж вийшла на ринок житлового будівництва Києва, взявшись за добудову ЖК «Лісовий», який раніше зводив «Київміськбуд 6». А до кінця року в її портфелі вже налічувалося 13 проектів.

За короткий час «Укрбуд» став лідером ринку, за обсягами зведення будинків поступаючись лише «Київміськбуду». Всі житлові проекти корпорації реалізовувала «Укрбуд Девелопмент». За даними системи YouControl, бенефіціар компанії – офшор «Базерт Дівелопмент Елелпі». Власником цього офшору і «Укрбуд Девелопмент» є Максим Микитась – це випливає з його декларації за 2019 рік, яку він подавав, ще будучи нардепом.

До яких скандалів потрапляв?

Сьогодні, за даними прес-служби корпорації, на різній стадії будівництва перебуває 26 житлових комплексів. Але більшість проектів, за словами керуючого партнера KopotLawyers Володимира Копотя, втягнуті в судові розгляди.

«В основному проблеми стосуються відсутності цільового призначення земельної ділянки або сформованої ділянки», – пояснює він.

Частина проєктів «Укрбуд Девелопмент» опинялася в епіцентрах публічних скандалів. Найгучніший – «Сонячна Рів'єра». Також викликали нарікання проєкти ЖК «Верховина», ЖК Urban Park, ЖК «Чарівне місто».

Останній скандал пов'язаний з ЖК «Аристократ». Нагадаємо, цей проєкт «Укрбуд» зводив у центрі столиці на землі, що належить Нацгвардії. За право будувати на ділянці будкомпанія повинна була передати для гвардійців квартири в ЖК «Аристократ». Гвардійці житло отримали, причому навіть більшу кількість, ніж спочатку передбачалося, але в іншому ЖК, що розташований на околиці столиці, – «Оберіг».

У НАБУ цей обмін сприйняли як нерівноцінний. У травні 2019-го за підозрою в розтраті на суму 81 млн грн НАБУ затримала колишнього командувача Нацгвардією Юрія Аллерова, ріелтора й оцінювача Алісу Гринчук і Олега Майбороду. Через два дні Майбороду відпустили, корпорація подала на слідчих НАБУ в суд і виграла його.

А 3 жовтня за цією ж справою детективи НАБУ вручили Максиму Мікітасю клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення 300 млн грн застави.

Інфраструктурні проєкти корпорації також ставали проблемними. Наприклад, зараз у активній фазі знаходяться розгляди щодо Шулявського шляхопроводу. Зокрема, правоохоронці підозрювали компанії, афілійовані з «Укрбудом», у махінаціях під час проведення тендерів. Спочатку планувалося, що реконструйований міст здадуть в експлуатацію до 30 листопада нинішнього року. Але це стане можливим, як заявив у одному з інтерв'ю Максим Микитась, лише якщо міська влада відновить фінансування.

Нагадаємо, на «новий» Шулявський міст спочатку КМДА виділила 600 млн грн. Але цих грошей не вистачило – знадобилися додаткові 260 млн грн, але столичні депутати заблокували голосування з цього питання.

Чий зараз «Укрбуд Девелопмент»?

Минулого місяця Олег Майборода, а пізніше і Максим Микитась оголосили про продаж компанії. Можливість покупки навіть розглядав український політик і бізнесмен Віталій Хомутинник, але в підсумку відмовився від придбання активу. На сторінці Майбороди у фейсбук йдеться, що новими власниками стали «група інвесторів, люди непублічні». Пізніше він заявив, що угоди не було. За даними реєстрів юросіб, жодна компанія, що входить у корпорацію, не змінювала власників з 2018 року. А останні зміни стосовно «Укрбуд Девелопмент» зафіксовані ще у 2016 році.

Що буде з новобудовами «Укрбуду»?

Після новин про продаж компанії серед покупців квартир у проєктах «Укрбуду» почалася паніка. На форумах активно обговорюють перспективи добудови будинків.

У коментарях Mind Олег Майборода знову підтвердив продаж і запевнив, що всі проєкти будуть добудовані.

«Цього літа «Укрбуд» зіткнувся з труднощами, зокрема фінансовими, пов'язаними з низькою купівельною активністю. Через сезонний спад, через політичні події, через курс долара. Але прихід нових власників – це не наслідок цих проблем. Це частина шляху їх розв'язання, яка дозволяє збільшити оборотні кошти, що скеровуються на будівельний процес», – сказав він.

За словами Майбороди, компанія, швидше за все, відкладе запуск нових проєктів:

«Повернення активності на всі наші майданчики в Києві та завершення всіх розпочатих проєктів – пріоритет номер один для нових інвесторів [...] Зараз у фокусі в першу чергу виконання вже взятих зобов'язань. У нас по Києву цілих 26 проєктів у роботі, і ми до кінця року націлені на введення в експлуатацію п'яти з них. Ще шість нових об'єктів заплановано до введення в першому півріччі 2020-го», – сказав він.

Як відреагує ринок?

Літо для ринку нерухомості було складним.

«По-перше, непрямий вплив справили вибори. Вони спровокували відкладений попит, який у подальшому розтягнувся і на період відпусток. По-друге, курс долара. Як показує практика, люди зберігають заощадження саме у валюті. І чим більше вона стабільна, тим пасивніше її дістають з-під матраців. [...] Тому покупець не поспішав», – розповідає президент ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір.

За останні декілька днів гривня стрімко ослабла, що призвело до пожвавлення у відділах продажів. У проєкті бюджету на 2020 рік курс заклали на рівні 28 грн за долар. За словами Ігоря Кушніра, якщо так і буде, то наступне півріччя дозволить виправити диспропорції в платіжному балансі і позитивно відіб'ється на продажах нерухомості.

Однак уповільнення розвитку «Укрбуду» ринок помітить не раніше, ніж через півроку-рік – наявна пропозиція перевищує попит. Сьогодні в Києві зводиться 177 ЖК.

«Забудовники, що працюють у сегменті економ- і комфорт класу, припинять демпінгувати. Зростання цін складе 5–6% за рік», – резюмує директор з маркетингу та продажу ЖК бізнес-класу RiverStone Ангеліна Деревльова.


Слідкуйте як вирішуються питання із недобудовами "Укрбуду" в спецтемі Build Portal

 
 
Интересные новости:
04.10.2019
2256
Національне антикорупційне бюро за погодженням прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратур...
03.10.2019
1932
2 жовтня НАБУ повідомило колишньому народному депутату України та екс-голові «Укрбуду» п...
30.09.2019
2013
Компанія SAGA Development не розглядає можливості поглинання "Корпорації "Укрбуд", злиття з нею чи н...
15.09.2023
3481
НКЦПФР призупинила ліцензію "Житло-Капітал", однак компанія не звільняється від виконання обов&...
26.07.2023
5925
Частина цієї суми потрібна, щоб добудувати дев'ять ЖК, які компанія отримала від збанкрутілого конку...
02.11.2022
2568
Кушнір анонсував ще більше "гарних новин" для інвесторів до кінця року. Компанія здала в експлуатаці...