РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

ЕКСПЕРТНА ДУМКА: які кроки необхідно здійснити, аби будівельна галузь України працювала ефективніше?

Експертна оцінка галузі від видатних особистостей та лідерів будівельного ринку України до Дня Будівельника
12399 09.08.2019 в 21:43



ЕКСПЕРТНА ДУМКА ДО ДНЯ БУДІВЕЛЬНИКА




Цього року до свята Дня Будівельника ми вирішили опублікувати не просто привітання, а сконцентруватися на дійсних проблемах та першочергових завданнях галузі. Саме тому команда Головного будівельного порталу України підготувала експертну оцінку від видатних особистостей та лідерів будівельного ринку України.

Дізнайтесь думки експертів щодо головнго питання: які кроки необхідно здійснити, аби будівельна галузь України працювала ефективніше?




Які кроки необхідно здійснити, аби будівельна галузь України працювала ефективніше?


Александр Ротов
Глава Совета Директоров 
Конфедерации строителей Украины 


Первый шаг – необходимое условие – исключение коррупции. Без решения этого вопроса все остальные шаги будут неэффективными.

Второе – инновации. Новые материалы, технологии и методы жизненно необходимы, ведь мы в буквальном смысле строим будущее, создаем условия для развития отдельной личности, бизнеса, общества и государства.

Третий шаг – диджитализация всех процессов, электронное ведение бизнеса. Речь и о взаимоотношении бизнеса и государства, и о построении рабочих процессов внутри каждого бизнеса. Вместе с Минрегионом, экспертными и профессиональными объединениями мы сейчас активно работаем над созданием и внедрением единой унифицированной электронной системы разрешений, реестров, кадастров и инспекций. Также, напомню, Конфедерация является основателем UA BIM Task Group, которая работает над созданием норм, стимулирующих внедрение BIM. За таким подходом будущее, ведь BIM-проектирование не просто оптимизирует рабочие процессы, но меняет философию управления проектом.

Очень важно переходить за зеленые стандарты (BREEАM, LEED и др). Любой проект должен задумываться и воплощаться с точки зрения бережного отношения к экологии – от подбора материалов и технологий до понимания, как этот объект будет влиять в будущем на окружающую среду.

Это глобальная программа, на 3-5 лет. Изменение подходов к ведению строительного бизнеса повысит качество проектов, сделает их более эффективными, а главное – комфортными.





Іван Салій
Президент Всеукраїнської спілки
виробників будматеріалів
Віце-президент Будівельної палати України
Віце-президент Конфедерації будівельників України


Міць держави – економіка.

Будівництво – драйвер економіки в усі часи і у всіх народів.

В урочистостях задумаємося, що потрібно для розвитку будівельного комплексу України:

1. Влада та управлінська еліта повинні усвідомити – Україна будує вкрай мало: на 4,2 млрд. євро в 2018 р., коли в Болгарії – 6,0 млрд. євро, Румунії – 9,0 млрд., Польщі – 50,0 млрд. Частка будівництва у валовому внутрішньому продукті ганебна – 2,3%.

Потенціал зростання в 3-5 разів.

За 4-5 років ми можемо досягнути масштабів Польщі, тільки старт ніяк не проголосимо.

2. Всебічно і чесно аналізувати стан галузі:

В 2018 р. нового житла введено – -11,1%, і в Києві теж – -24,5%, це свідчить, що житло не продається, сповзає в смарт-квартири, тобто «Хрущовки» нашого часу.

Бравурне зростання будівництва за 6 місяців 2019 р. до відповідного періоду 2018 р. – 121%, а насправді за червень 2019 р. в порівнянні з червнем 2018 р. зростання всього – 100,2%, а до травня – 101,4%.

Коли зросло виробництво цегли зросло на 1%, товарного бетону – +4%, виробів з гіпсу – +3%, сухих сумішей – +13%, одночасно зменшилось виробництво цементу – -2%, блоків з цементу – -3%, навіть керамічна плитка – -1%.

Галузь тупцює на місці.

3. Ліквідувати, як зайву, посаду віце-прем’єра по будівництву.

4. Призначити міністра будівництва – не фотографа…

5. Призначити міністра житлово-комунального господарства – не школяра…

6. Зосередитись на економіці і зростанні в рази бюджетів країни і місцевих органів, щоб з’явились бюджети розвитку.

7. Реанімувати програми доступного житла.

8. Розпочати будівництво масштабних інфраструктурних об’єктів: не ямковий ремонт, а залізницю в 300-400 км/год, метро та мости, розв’язки 2-х і 3-х рівневі, знести застаріле житло, вести реставрацію тощо.   

9. Повернути із чужини 5-6 млн. працездатних, ініціативних і талановитих українців додому.

10. Будівельники самі повинні позбутись звички будувати без повного обсягу дозвільних документів.

11. Не допускати, як на сьогодні в Києві: 150 ризикових об’єктів житлового будівництва, а ще 700 недобудов.

12. Конкурувати в межах Кодексу ділової етики.

Словом, шановні колеги та друзі! Зі святом і нових звершень!




Эдгар Арутюнян, руководитель Департамента 
дорожно-строительной и карьерной техники 
компании "Цеппелин Украина"

Компания "Цеппелин Украина" в преддверии Дня строителя хотела бы обратить внимание наших коллег и партнеров на следующие первоочередные задачи отрасли по нашему мнению: 

- Своевременное и правильное выполнение инфраструктурных проектов.
Сегодня в Украине контроль точности выполнения проектов не находится на необходимом ему высоком уровне. К тому же точная привязка к дате завершения проекта помогла бы относится к объектам строительства с должным уровнем ответственности во всех случаях.

- Своевременное выполнение тендеров и прозрачность тендерных заявок. 
Мы заинтересованы в прозрачности тендерных процедур в Украине, т.к. работаем максимально открыто. Своевременность выполнения тендеров также есть немаловажным показателем успешной работы экономики страны. 

- Профессиональный союз строителей. Считаем что создание профессионального объединения строителей поможет обмениваться опытом и защищать свои интересы всем его учасникам. 

По результатам этого года сложно делать прогнозы, но пока что мы находимся на том же положительном уровне 2018 года, но надеемся, что для нашей компании и для отрасли 2020 год станет годом перемен к лучшему! 




Юрій Ткаченко
Генеральний директор ВЕЛЮКС Україна

Один із основних і фундаментальних кроків – законодавча база. Будівля має бути безпечною та комфортною.

З одного боку ми маємо створити такі умови, щоб будувати було зручно і не було потреби у додаткових бюрократичних процедурах, а з іншого – ми за безпечний та комфортний простір.

Не може будинок будуватися без проекту і детальних розрахунків , а в котеджному приватному будівництві ми все ще зустрічаємо такі прецеденти.

Середній європеєць проводить в приміщенні більше 90% свого часу, але досі ми зустрічаємо достатньо нових будинків (від приватних осель, до навчальних закладів та адміністративних будівель) з темними та непровітрюваними приміщеннями, що негативно впливає не здоров’я та самопочуття.

Певні кроки по законодавчому регулюванню вже зроблені і вони відчутні. Варто не зупинятися, рухатися вперед, змінювати застарілі радянські норми на більш сучасні, європейські. Але навіть не чекаючи на формальні регулювання чи рекомендацій в Україні, існує достатньо професійних асоціацій та ініціатив, які діляться передовим досвідом в цій сфері.



Дилавер Юксель
генеральный директор TM Penoboard

В останні роки в Україні проводиться реформа, націлена на підвищення ефективності та спрощення деяких механізмів роботи у будівельній галузі країни. Так, Державною архітектурно-будівельною інспекцією здійснена децентралізація функцій держархбудконтролю, реформована дозвільна система і спрощені процедури для приватного будівництва, розвитку малого і середнього бізнесу та введені електронні сервіси у галузі.


Завдяки реформі, за перший квартал 2019 року підвищився показник виконаних будівельних робіт, що склав на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, за повідомленням заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе, індекс продукції стосовно до аналогічного періоду 2018 склав 124,3%.

Підтверджують ефективність реформ не лише українські експерти та працівники галузі, але й у Європейській бізнес-асоціації. За їх оцінкою, головним показником позитивних змін у будівництві є поліпшення позиції країни в рейтингу Світового банку Doing Business за показником "Отримання дозволу на будівництво" – за два роки Україна піднялася на 110 позицій і зайняла в 2018 році 30-е місце.

Безсумнівно, будівельна галузь уперше за багато років переживає піднесення, і зміни вирішили багато проблемних питань, але все іще існують такі, які потребують якнайскорішого розв’язання.

По-перше, необхідно запровадити новий підхід в контролі за будівництвом. Це дозволить перевіряти об’єкти на основних етапах виконання робіт, а не тільки по остаточному завершенню: по закінченні фундаменту, каркасу, мереж та оздоблення і що важливо, виключно за заявою замовника та у зручний для нього час.

По-друге, необхідно більше уваги приділити екології та екобудівництву. Насамперед українська будівельна галузь потребує росту інвестицій на розміщення зелених зон. В умовах розвитку великих міст, при збільшенні кількості виробництв (не всі з яких екологічно чисті), ріст кількості зелених насаджень допоможе знизити негативний вплив викидів, додатково виробляти кисень для населення та боротися із глобальним потеплінням.

Другий аспект цього питання полягає в тому, що завдання вітчизняних виробників – повністю забезпечити потребу галузі у якісних та екологічних матеріалах. До того ж вважаємо, що з екологічних міркувань доцільно передбачати утеплення будівель ще на етапі проектування.

У компанії «Еліт Пласт» підтримують курс держави на енергоощадне будівництво, виступають за збереження екології планети і пропагують принципи енергозбереження. Тому лінії виробництва продукції – екструзійного пінополістиролу PENOBOARD ТМ – у Херсоні та Тернополі працюють без шкоди навколишньому середовищу. Всі відходи технологічного процесу виробництва піддаються вторинній переробці з наступним поверненням в технологічний ланцюжок у якості сировини.

Будівельна галузь у країні розвивається та, завдяки реформам, починає працювати ефективніше, що відзначають як вітчизняні, так і закордонні експерти. Щоб остаточно вивести її на новий рівень, необхідно більше уваги приділити питанням контролю за будівництвом на кожному етапі та пропагуванню екологічного будівництва (що включає заходи щодо енергоефективності – утеплення – та збільшенню кількості зелених зон).




Кшиштоф Сіміньскі,
генеральний директор компанії  Galeco Україна

Будівельна галузь – одна з найважливіших інструментів успішного розвитку і ефективності функціонування всієї системи господарювання держави, адже  капітальне будівництво  забезпечує велику кількість робочих місць, що відповідно активно розвиває виробництво будівельних матеріалів і відповідного обладнання, машинобудівну галузь, металургію і металообробку, енергетику тощо. За останні роки будівельна галузь в Україні отримала великий поштовх до розвитку. Оскільки, в багатьох містах зводять десятки комплексів на сотні будинків.  

Для розвитку будівельної галузі потрібна постійна підтримка з боку керівництва держави, залучення іноземних та внутрішніх інвесторів, створювати робочі місця і розвивати міста, долучатися до розвитку держави в цілому або ж власного бізнесу зокрема. Наша компанія Galeco в Україні розвиває себе з 2001 року і є компанією з 100% польським капіталом. Ми виготовляємо якісний продукт - ексклюзивні водостічні системи, ділимося європейським досвідом і забезпечуємо робочі місця. Сьогодні основна проблема в тому, що люди дуже чекають швидких змін, але вони не реалізуються за короткі терміни. Не дивлячись на війну і діри в економіці, в Україні за допомогою реформ будують інфраструктуру та вже спростили дозвільні процедури будівельного ринку. Тож, потрібно багато і плідно працювати та спільними зусиллями розвивати Україну.



Юрий Обух 
генеральный директор Руукки Украина

В настоящем времени Украине необходимо принять меры для оживления нового строительства. Это есть первоочередной задачей отрасли. Также хотелось бы отметить наметившиеся позитивные тенденции с введением новых государственных стандартов в отрасли и их окончательное закрепление в ее работе, особенно в сфере государственных заказов. 



Источник: budport
 
 
Интересные новости:
09.08.2019
3187
Украина повысила свои позиции по получению разрешения, поднявшись в рейтинге Doing Business на ...
31.07.2019
3249
Минулого тижня президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про заходи щодо протидії ...
18.07.2019
3581
Чи знайдуть в нашій країні дієве рішення для цієї проблеми...
16.01.2023
4879
Лев Парцхаладзе, президент КБУ розповів, чого слід очікувати від законопроєкту 5655...
20.04.2021
2675
Світовий бізнес вже не обходить питання безпеки, турботи про людей та охорони природних ресурсів...
04.03.2021
5929
Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до переліку видів продукції, щ...