РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як заробити на природі: вигоди сонячної станції

Сонячна станція не дає замерзнути взимку і приносить 20 тис грн у літні місяці

3149 26.09.2018 в 07:23




Продаж енергії за "зеленим тарифом" дає можливість окупити вартість станції

Сонячна станціяпотужністю30 кВт у селі під Києвом у літні місяці дозволяє заробляти 15-20 тисяч гривень, а взимку - до 1 тисяч гривень. Ігор Золотар, який працює у одній з міжнародних компаній в Києві, встановив СЕС на будинку батьків та продає електроенергію за "зеленим" тарифом.  У 2017 році середньомісячний дохід від сонячної електростанції склав 7,5 тисяч гривень.



Два роки тому Ігор Золотар встановив на даху батьківського будинку невеличку сонячну електростанцію потужністю 1,5 кВт - 6 сонячних панелей, інвертор та акумулятори. СЕС вистачало для роботи холодильника і світлодіодного освітлення.

"У батьків є газовий котел, який потребує електричного управління, - пояснює він. - Сонячні панелі мали б заряджати акумулятори на випадок відключення від загальної мережі для того, щоб не замерзнути взимку".

У 2016 році Ігор Золотар встановив більш потужну сонячну електростанцію для того, щоб продавати електроенергію у загальну мережу за "зеленим" тарифом. Спеціально для сонячних панелей збудували сарай із розвернутим на південь та нахиленим під відповідним кутом до сонця дахом, де на площі у 220 м.кв. змонтували 110 панелей.



«Найдорожчим елементом сонячної електростанції є інвертор, який коштував близько 8 тис. доларів, - розповідає Ігор Золотар. - Батарей у системі немає - енергія, яку генерує станція, одразу передається у загальну мережу».

На підключення сонячної електростанції до мережі пішло кілька місяців, згадує він. "На початку грудня 2016 року подали заявку до РЕМ на підключення до мережі та укладення договору на продаж електроенергії за "зеленим" тарифом", - розповідає власник електростанції. – Ми потрапили якраз у перехідний період: до 31 грудня 2016 року «зелений» тариф складав 4,54 грн за кВт/год, а з 1 січня 2017 року - вже 4,32 грн за кВт/год: різниця складала б приблизно 400 доларів на рік».

Врешті на початку лютого 2017 року Ігор Золотар отримав договір датований груднем 2016 року. Тепер з квітня до кінця вересня батьківський будинок живиться переважно «сонячною» електроенергією.



"Батьки мають прибудинкове господарство, користуються насосом для поливу городу, використовують електроенергію вночі і навіть коли у селі немає світла, то ще понад три години ця система може забезпечувати енергією усі пристрої в будинку, - розповідає він. – Загалом за електроенергію вони платять 30-40 грн у місяць".

Тепер родина вмикає пральну машину вдень, бо інвертор повністю контролює якість струму і немає перепадів напруги, як у загальній мережі.

Власна сонячна електростанція допомагає заощаджувати природний газ для опалення будинку. "Кілька років тому встановив електричні обігрівачі на основі нановуглецевих трубок, які споживають небагато електроенергії, - підкреслює Ігор Золотар. - Вони дозволяють взимку не перетинати межу споживання газу, з якої починається вищий тариф".

На додачу, син купив батькам індукційну електроплиту замість газової. СЕС потужністю 30 кВт обійшлася у близько 30 тисяч доларів. Аби купити обладнання для електростанції, Ігор продав автомобіль.

«Середньомісячний дохід від такої електростанції, за показниками минулого року, склав 7,5 тис. грн, - зазначає Ігор Золотар. – Окупиться СЕС орієнтовно за 6-6,5 років - це з урахуванням податку на доходи фізичних осіб і військового збору - 19,5%».

Сонячна станція працює повністю автоматично. Дані про її роботу можна переглядати онлайн. Однак після зимового сезону варто запрошувати оглянути панелі електрикавиїзд якого коштує 500-600 грн.

"Взимку випадає багато снігу, який потрапляє під панелі на даху, а коли сходить, то трапляються випадки роз'єднання конекторів, - розповідає Ігор Золотар. - Декілька блоків певний час не працювали".

Минулого року почали спрацьовувати автоматичні запобіжники на лічильнику, додає він. «Це відбувалося через значну напругу у сонячні дні та неякісне обладнання, яке встановили працівники РЕМ, - пояснив Ігор Золотар. - Ми тиждень телефонували - бригада не могла виїхати, тоді звернулися у письмовій формі, купили своє обладнання кращої якості і попросили їх поставити».

У березні згорів лічильник, який теж замінили не одразу, каже він, додаючи, що втратили 8-9 тис. грн. Лічильник передає всі дані автоматично в онлайн-режимі до РЕМ, які формують акт, у якому віднімають кількість спожитої електроенергії, а решту оплачують за "зеленим тарифом".

"Фактично ти нічого не робиш, а на поточний рахунок щомісяця відправляють гроші, - каже власник СЕС.- Акти також потрібно підписувати кожного місяця, але у РЕМ йдуть нам на зустріч, можна підписати усі акти раз на кілька місяців».

Сонячна електростанція розглядалася як варіант пасивного доходу, пояснює Ігор Золотар. "СЕС знаходиться на землі моїх батьків і юридично належить їм, - говорить він. - Коли мама з татом повністю перестануть працювати, однієї пенсії буде не зовсім достатньо і вони отримуватимуть зі станції пасивний дохід". Ігор Золотар також планує придбати електромобіль та заряджати його електроенергією згенерованою на власній СЕС.  


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:
Выручка от альтернативных источников энергии составляет уже 9%


Источник: Ecotown

 
 
Интересные новости:
26.09.2018
2488
Министр Рева уточнил, как должно рассматриваться обращение за государственной помощью...
26.09.2018
2675
Откроют новый сквер на Печерске уже в начале следующего года...
26.09.2018
3033
В Киеве планируют внедрить программу сохранения домовых теплосчетчиков, которая предусматривает заме...
01.05.2024
2658
ДІАМ видала дозвіл на реконструкцію прилеглих до пам’ятки нежитлових будівель, які стануть час...
30.04.2024
1746
Пільги надаються, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї пільговика в розрахунку на&nb...
06.03.2024
2494
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...