РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Містобудівна документація має бути у відкритому доступі - Мінрегіон

Області України мають якнайшвидше відкрити доступ до всієї діючої містобудівної документації
4857 13.09.2018 в 08:01


Планування територій і містобудування повинні здійснюватися відкрито та за чіткими правилами, - Парцхаладзе

Області України мають якнайскоріше відкрити доступ до всієї діючої містобудівної документації. На цьому наголосив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на семінарі-дискусії “Просторове планування. Якісно та відкрито”, організованому Офісом ефективного регулювання (BRDO).

“Мінрегіон зараз активно впроваджує європейські норми і стандарти у будівельній галузі, у тому числі, у плануванні територій та містобудуванні. І головні принципи тут - відкритість та чіткі правила. Час, коли органи містобудування та архітектури працювали у закритому та в ручному режимі, безповоротно пройшов”, - сказав він.

Парцхаладзе наголосив, що наразі активно оновлюються державні будівельні норми, у тому числі, які стосуються регулювання містобудівної документації, таким чином формуючи чіткі та зрозумілі правила для всіх: місцевих органів влади, бізнесу, громадськості.

Також у цьому році спільно з BRDO Мінрегіон розпочав роботу для забезпечення опублікування в інтернет-просторі всієї існуючої містобудівної документації. “Хочу подякувати регіонам, які швидко відреагували та приєдналися до проекту і зараз активно працюють у цьому напрямі. Наше з вами завдання - забезпечити опублікування всієї діючої містобудівної документації, адже це нові інвестиції та подальший розвиток регіонів. Підприємець з будь-якого куточка світу повинен мати можливість буквально в один клік дізнатися, де і як він може законно розпочати нове будівництво. А жителі регіону - перевірити, чи не побудують замість школи під їх вікнами завод або торговий центр. Кожна людина повинна мати можливість дізнатися, як планує розвиватися його регіон”, - зазначив Парцхаладзе.

Керівник сектору “Будівництво” Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк презентувала рейтинг відкритості та якості опублікування містобудівної документації, який у цьому році очолили Дніпропетровська, Івано-Франківська та Закарпатська області. Рейтинг складається другий рік поспіль у рамках проекту “Відкрите просторе планування рМАР” за підтримки Мінрегіону.

“Цьогоріч Дніпропетровська область отримала лідерство, набравши 6,7 балів з можливих 6,9. Івано-Франківська та Закарпатська - по 6,6 балів відповідно. Варто зазначити, що за рік всі регіони підтягнулись з оприлюдненням даних. Кількість областей, у яких взагалі відсутня містобудівна документація у відкритому доступі, скоротилась з 11 до 5”, - зазначила Олена Шуляк.

За її словами, лідером позитивної динаміки у порівнянні з минулорічним рейтингом стала Закарпатська область, яка мала нульовий показник рік тому. А от Івано-Франківська область поступилась першістю Дніпропетровській, яка піднялась з 7 місця. Області, які отримали найнижчий нульовий показник, динаміки не продемонстрували. Серед них Київська, Запорізька, Кіровоградська і Миколаївська.

Довідково:

Основними критеріями при рейтингуванні були легкість пошуку матеріалів, наявність підтвердження їх офіційного статусу та узгодженість із стратегією розвитку області. Сумарно ці 3 критерії впливали на показники в рейтингу на 25%.

Суттєвіший вплив (75%) на результати рейтингу мав детальний аналіз безпосередньо розміщених матеріалів на офіційних веб-ресурсах органів влади. Окремо оцінювалися повнота та формат розміщених текстових матеріалів та графічної складової, а також якість самих матеріалів.

Також під час оцінювання експерти здійснювали не лише ранжування обласних адміністрацій щодо доступності та якості даних про обласні схеми планування, а й оцінювали внесення даних до інтерактивної мапи проекту Відкритого просторового планування рМАР. Сьогодні цей ресурс акумулює інформацію про всю наявну в доступі містобудівну документацію по Україні. Розташований він на платформі Мінрегіону.

Проект “Відкрите просторове планування” рМАР впроваджується BRDO за технічного сприяння проекту МАТРА та підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України.

Детальніше ознайомитись можна за посиланням.

Джерело: прес-служба Мінрегіону

 
 
Интересные новости:
13.09.2018
3473
Финансирование улучшений возьмут из Фонда энергоэффективности...
13.09.2018
2837
Финансирование ремонта в следующем году превысит рекордный показатель 2018-го...
13.09.2018
2995
Минрегионстрой начал выдачу энергетических сертификатов зданий с определением класса энергоэффективн...
26.04.2024
2320
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...
26.04.2024
2597
Рішення пов'язане з відновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів ...
26.04.2024
1466
Метою законопроєкту №9630 є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстр...