РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Культурні каталізатори: розкриття місцевого колориту в офісному дизайні

Залучення елементів місцевого культурного ландшафту, апелювання до локальних пейзажів робить офіс невід’ємною частиною міста у свідомості співробітника, партнера чи клієнта
5530 26.12.2023 в 18:45

Тренд на глибоке шанування власної культури та історії все більше набирає обертів та тяжіє стати усталеною нормою. Він проявляється як у моді, музиці, мистецтві, так і у дизайні інтер’єрів та архітектурі. Дизайн робочих просторів не є виключенням: частим запитом замовника є привнесення в інтер’єр локальної ідентичності громади міста. Залучення елементів місцевого культурного ландшафту, апелювання до локальних пейзажів робить офіс невід’ємною частиною міста у свідомості співробітника, партнера чи клієнта.

Такий підхід до дизайну робочих просторів особливо актуальний для міжнародних компаній, які мають офіси по всьому світу. Через привнесення в дизайн інтер’єру відсилок до місцевої ідентичності кожен регіональний офіс компанії відрізняється локальною самобутністю, відображає менталітет та вподобання співробітників. Якщо  офіс знаходиться в історичній частині міста, підкреслити це в інтер’єрі, підсиливши цінність географії розташування робочого простору компанії – безпрограшна ідея.

Проєктування офісу, який автентично відображає місцеву культуру та особливості міста – це вдумливий процес, який включає поєднання архітектурних, естетичних та культурних міркувань. Ключовими  кроками  для досягнення мети поділився провідний експерт української дизайн студії Ігор. 


Занурення в культуру

Варто почати з проведення ретельного дослідження місцевої культури, історії та особливостей міста. Проаналізувати цінності, традиції та архітектурні стилі, які визначають регіон. Ці знання стануть основою для включення автентичних елементів у дизайн офісу.

Архітектурна інтеграція

Можна залучити архітектурні елементи, які резонують з естетикою міста. Це елементи, натхненні місцевими пам'ятками, історичними будівлями або традиційними архітектурними стилями. Адаптація дизайну таким чином, щоб він доповнював навколишнє середовище, забезпечує органічне поєднання з міським ландшафтом.

Використання місцевих матеріалів

Використання матеріалів, характерних для регіону, не тільки пов'язує офіс з локацією, на якій він розташований, а й сприяє сталому розвитку. Будь то відновлена деревина, місцевий камінь або традиційні будівельні матеріали, вони підкреслять спорідненість простору з локацією. Такі натуральні місцеві матеріали є екологічними, а завдяки короткому шляху транспортування зменшується вуглецевий слід. Інтеграція природних елементів, характерних для місцевого ландшафту, посилить бажаний концепт. Це може бути зелень, місцеві рослини або навіть водні об'єкти, які відображають географічні атрибути міста.

Мистецтво та декор

Включення місцевого мистецтва та декору, які представляють культурну спадщину міста - доречний прийом. Це можуть бути роботи тутешніх художників, фрески або інші артефакти, що розповідають історію громади. Продумане використання їх у офісному просторі виграшно доповнить інтер’єр.

Традиційна кольорова палітра

Варто віддати перевагу кольоровій палітрі, натхненній місцевими пейзажами. Можна взяти до уваги кольори, що переважають в архітектурі міста, природі чи традиційному текстилі.

Місцева символіка

Використання місцевих символів та вивісок, які мають глибоке культурне значення, посилюють інтеграцію в контекст. Це можуть бути логотипи, натхненні міськими гербами, дороговкази з використанням місцевої мови чи графіки.


Гнучкі простори для місцевих подій

Створення в офісі гібридних просторів, які можна використовувати для проведення заходів, воркшопів чи місцевих івентів посилить корпоративно-соціальну відповідальність та впізнаваність компанії всередині громади.

Залучення працівників

Заохочення працівників долучатися до процесу проєктування сприяє формуванню почуття причетності та зв'язку між співробітниками. Збір відгуків про їхні вподобання та включення елементів, які резонують з їхнім досвідом місцевої культури, посприяють досягненню поставленої мети.

Ретельно впровадивши ці кроки, офіс можна зробити простором, який не тільки ефективно функціонує, але й стає живим відображенням унікальної культури та самобутності міста. Такий робочий простір справляє враження на міжнародних клієнтів, допомагає акліматизуватися співробітникам з інших країн та підсилює цінності компанії і її корпоративно-соціальну відповідальність.


Цікаво дізнатись:
як правильно сформувати оголошення про продаж житла, щоб здійснити його швидко, безпечно та дорого


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Референси та фото: ZIKZAK Architects
Джерело: ZIKZAK Architects

Похожие статьи:
20.12.2023
4021
Читайте, яким чином дизайн офісу впливає на формування довіри, статус бренду та імідж роботодавця....
01.05.2024
5553
Сам об'єм спроектовано таким чином, щоб створювати різницю тиску, яка дозволяє повітрю рухатися прим...
30.04.2024
6586
Архітектори добудували розширення, яке контрастує з цегляним історичним фасадом, але водночас повтор...
0001