РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

О. Мазурчак: «Забираючи в Київенерго майно, місто бере Троянського коня»

Київрада буде судитися з Київенерго. Причина – розриті тепломережі. Про перспективи цих позовів в суді, а також в цілому про стан тепломереж у столиці розповів екс-перший заступник голови КМДА, екс-заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак
3905 10.05.2018 в 08:35



Київрада буде судитися з Київенерго. Причина – розриті тепломережі. Про це заявив депутат Київради, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Володимир Бондаренко. Він сказав, що зараз в столиці понад 2 тисячі аварійних розриттів тепломереж і додав, що столична влада буде наполягати, щоб всі їх закопали за кошти Київенерго.

Про перспективи цих позовів в суді, а також в цілому про стан тепломереж у столиці розповів екс-перший заступник голови Київської міськдержадміністрації, екс-заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак.

Які перспективи у цих позовів?

Справа не перспективна. Тому що було прийнято рішення сесії про передачу вже повністю майнового комплексу Київенерг" на баланс міської ради. В зв'язку з цим Київенерго не буде витрачати на це гроші, скоріше за все. А мотивація їх буде дуже проста – є борги населення. Не все населення платить, ніколи не буває 100 % сплати. Відповідно, вони скажуть, що ті кошти, які були в боргах, от ви їх заберіть в населення і витратьте на закопування цих мереж. Я думаю, що саме така буде себе поводити захист Київенерго.

Це не буде виглядати як перекладання зі здорової голови на хвору?

Кожен буде зацікавлений в тому, щоб відстоювати свої інтереси. Адже при передачі Київенерго віддасть зараз все майно, але стоїть питання: куди дінуться борги? І яким чином потім борги будуть повертатися, куди. От вони скажуть, що якби в нас були повернуті повністю борги, ми би закрили оці всі розриття. Оскільки в нас є борги і перед бюджетною сферою. Є борги населення. От ви поверніть їх і тоді ми зробимо.

Умови передачі активів Київенерго місту якимось чином прописані?

Там є дуже багато ще проблем. Ви знаєте, що ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 має електричну генерацію. Електрична генерація залишається, як майно Київенерго. Вона не передається. Тому що вона була куплена в держави, і контрольний пакет знаходиться саме в Київенерго. Друге питання – є так звані невід'ємні поліпшення, які Київенерго зробило за свій рахунок протягом тих років, коли використовувало майно. І тепер теж стоїть питання, яким чином їх забрати. Або вертати їм гроші, або віддавати їм щось інше в замін. Наприклад, підстанції, електромережі, що колись ми хотіли зробити, розмінятися з ними. Це теж питання не вирішене. Третє питання – якщо в свій час з 2010 по 2013 рік ми вклали за рахунок Київенерго, змусили їх вкладати по 200 млн грн в мережі – це 600 млн, то останніх 2-3 роки взагалі Київенерго в мережі нічого не вкладало. От тому і така велика кількість сьогодні розривів. І сьогодні повністю всі затрати на підтримання мереж, на оновлення і проведення капітальних ремонтів, все це лягає на міський бюджет.

Как повлияет завершение договора с Киевэнерго на тарифы

Яку суму може скласти ліквідація розривів, вже не говорячи про оновлення мереж і взагалі всієї системи?

Якщо дивитися по сьогоднішніх цінах, то треба приблизно 600 млн гривень щорічно вкладати в мережі для того, щоб вони просто не погіршувалися.

А щоб проводити хоча б якусь модернізацію?

А для того, щоб зробити модернізацію, це треба вже мільярди доларів вкладати, щоб зробити дійсно реальну якусь зміну. Наприклад, ви знаєте, що більше 2 тисяч будинків в місті Києві не мають циркуляції і не забезпечені нормально гарячою водою? Є проблеми з тим, що крім ТЕС, які передаються, ще порядку 170 котелен, не всі ці котельні є сучасними, там потрібно міняти котли і проводити модернізацію. Тобто це досить серйозні гроші, і забираючи в Київенерго майно, місто бере Троянського коня.

Якби в Київенерго все це залишилося і посипалося з плином часу, на кому була б відповідальність?

Залишати в тому варіанті, в якому воно було, неможливо було. Тому що це була унікальна ситуація, коли не було договору оренди, не було договору концесії, а так званий був договір тимчасового використання. Такого по закону немає. І треба було в будь-якому випадку або робити новий договір з новими умовами, або забирати.

Можуть поки що тепломережі перебувати в такому стані?

Ні, це нереально. Зараз починається період випробувань. Повинні бути за літній період проведені випробування всіх мереж. Що таке випробування? Це збільшення тиску в мережах для того, щоб проявилися слабкі місця, і там будуть прорвані мережі. Це ще будуть сотні поривів. Тому ні в якому разі. Все місто стане тільки в суцільних ямах і в поривах. Тому їх треба ліквідовувати. І плюс це ж втрати. Втрати води, втрати теплоносія. Це відсутність гарячої води у населення в літній час, що було в попередньому році. Тому їх треба ліквідовувати терміново. Питання повинно бути вирішене в двох площинах. Я думаю, що скоріше за все воно буде пов'язано з цими боргами. Кому залишаються борги, той і ліквідовує ці пориви.

Киевсовет продлил договор с Киевэнерго еще на три месяца

А якщо місто власним коштом все ж таки наведе лад, потім вимагати з Київенерго не зможе нічого?

Я думаю, що це буде слабка позиція, тому що вони будуть захищатися саме цими питаннями боргів.

А боргів скільки накопичилося?

Я зараз не знаю, скільки. В мене є дані по Україні, по Україні зараз 70 млрд боргів по енергоносіях від населення. Це і по водоканалах, і по теплокомуненерго. Це борги населення за енергоносії.

В інших регіонах така ж ситуація, як і в Києві?

В більшості районів теплокомуненерго знаходяться в муніципальній власності, комунальній. І тому там дещо інше, там місто завжди бере на себе відповідальність за ліквідацію всіх аварій. В місті Києві ми маємо тільки 2,5 тис. кілометрів тепломереж. Тому ясно, що такої кількості немає ні в одному більше місті.

Джерело: Голос Столицы

 
 
Интересные новости:
25.04.2018
3039
Что будет со скандально известным «домом-монстром» на Нижнем Валу, гостиничным комплексо...
24.04.2018
3355
Руководитель крупнейшей в Украине компании, специализирующейся на ремонте и строительстве автомагист...
05.04.2018
4300
Александр Фоменко рассказал, в чем сложности передачи коммунального имущества на баланс Киевтеплоэне...
26.06.2023
70
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
11.03.2024
2648
Микита Гайдамаха, керівник проєкту Temsa, компанія “АВТО-РЕГІОН” розповів про важливість...
05.10.2023
5165
В листопаді на території Ірпінської громади відкриється Центр соціалізації для ВПО з комфортними сма...