РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Українські будівельники переймають досвід Литви

Іван Салій: "Асоціація будівельників Литви – провідна організація, консолідує до 25-ти професійних асоціацій під спільні програми та має спільні програми із сусідніми асоціаціями Швеції, Фінляндії, Данії, Естонії, Латвії"
1919 25.01.2018 в 07:22


БЛОГ ІВАНА САЛІЯ

Президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів












Вийдіть на вулиці Вільнюса, і 90 чи 99 % литовців заявлять, що підтримують Україну.

Вони мало розповідають про внутрішню політичну ситуацію, а цікавляться топ-політиками в Україні і при зустрічі, або після нашої інформації без акценту «Слава Україні». Вони підтримують нас тоді, коли у Литви, як у будь-якої держави, є своя купа проблем.

До розвалу Радянського Союзу, коли виборювали незалежність, в Литві проживало 3,5-3,7 млн, тепер 2,5-2,7 млн мешканців, цифри різні, але в обох випадках 25 % активних громадян виїхало в Великобританію, Данію та Скандинавські країни...

Євросоюз попереджує, що закінчується 10 років суттєвих дотацій до бюджету країни і доведеться перейти на «свій хліб». Але вся критика навіть у таксистів зводиться до двох сентенцій: «Уряд міг бути більш успішним», та затягнемо паски і через 25 років будемо жити як в маленькій Швейцарії.
Лозунг і через 25 років уже у нових політиків той же – «через 25 років...».

Заробітна плата поступово зростає і уже не на будь-які пропозиції погоджуються їхати закордон на заробітки.

Литва йде і пройшла шлях реформ. Будівництво практично без корупції. Президент купує кілька соток земельну ділянку, легально і податки сплатила, і ні у кого немає претензій.

Якщо українці працюють, то платять податки в Литві.

Паркувальник ходить з планшеткою, і хто не сплатив за паркову (в основному з телефону), надсилає в електронному вигляді штраф і попереджає про можливість збільшення штрафу, ніякої готівки.

У Литву приходять інвестори. Створені вільні економічні зони в м. Клайпеді і в м. Каунасі зорієнтовані на залучення іноземних інвестицій шляхом надання широкого кола митних, податкових, валютних та інших пільг.

У Литовській Республіці інвесторів приваблюють і в промислові парки. Розвиток промислових парків є частиною реалізації регіональної політики Литви, 3 приватних промислових парка, 5 долин злиття науки і бізнесу. Загальна площа державних промислових парків становить близько 600 га, приватних – 95 га.

У Литві з'явились підприємства будівельної галузі, які продають в 14-ть країн світу, спочатку сусідам, а тепер і далеким ринкам, трьохшарові залізобетонні конструкції з використанням кольорового бетону, матриць і графічних бетонних фасадів. Доставляють конструкції навіть за 300 км за Полярним колом, або будують лондонські студентські гуртожитки в 24 поверхи із скло-алюмінієвих модулів.

 
В Литві замовлень всього 2-10 %, а далі – Англія, Швеція, Норвегія – контейнер по морю. В цеху робіт виконано на 90 % (кам'яної вати – 40 см, трьохкамерні склопакети), на об'єкті в решта – 10 % (монтаж – 3 місяці), монтажники працюють по суботам і постійно у відрядженнях.


Алюмінієві конструкції – цех з наливними підлогами, верстати з ЧПУ...
Вони кажуть, що швед бачить тільки шведа, а для поляка поляк завжди поляк. Ми чужі і повинні вдвічі краще виконати «домашнє завдання», аніж місцевий будівельник. Бо ми «чужі» і відбираємо хліб у «своїх».



 

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів підписала з Асоціацією будівельників Литви договір про співпрацю.

 

Та мета нашого візиту вивчити практику роботи Литовської асоціації будівельників, до якої у нас зберігався інтерес від знайомства на будівельній виставці RESTA-2015 до сьогодні.

Ми отримали майстер-клас з реалізації змістовної та напруженої програми, без втрат хвилин і без збоїв, і нестиковок. Все встигли до від'їзду.


Асоціація будівельників Литви – провідна організація, консолідує до 25-ти професійних асоціацій під спільні програми та має спільні програми із сусідніми асоціаціями Швеції, Фінляндії, Данії, Естонії, Латвії.... Системно відвідують європейські та світові виставки й форуми.

В діяльності – енергія численних заходів: якщо будівельна виставка RESTA, то тут і річні збори Асоціації, і збори мерів, і архітектори, і дорожники, і новатори усіх напрямків, синергія...

 

У них іде постійний пошук: куди йти, як розвиватись, яка філософія майбутнього будівництва, а інакше – кожен день будемо відставати від Європи.

Кожен рік Національний конкурс інновацій та пілотних проектів.

Литва не велика, а Асоціація будівельників потужна. Ми визначили спільні заходи та дії.

Президент Всеукраїнської спілки
виробників будматеріалів
Салій І.М.

Текст новини в формаре PDF

Джерело: Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів
 
 
Интересные новости:
31.12.2017
2639
Іван Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів підводить підсумок 2017 року, д...
30.10.2017
1830
26 жовтня Президент Всеукраїнської спілки будівельників Іван Салій взяв участь у Міжнародному форумі...
30.10.2017
2105
Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій про досвід, яким обмін...
19.02.2024
2681
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22594
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...
02.01.2024
22156
Наталя Козловська, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України розповіл...