РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У колі видатних будівельників: огляд засідання Ради директорів КБУ (Фото)

27 квітня 2017 року відбулося засідання Ради директорів КБУ. Дізнайтеся, які важливі питання вирішувалися у колі експертів і на що слід чекати будівельній галузі
3735 23.05.2017 в 07:09




На засідання Ради директорів КБУ, що відбулося 27 квітня 2017 року, чимало уваги було приділено питанням впровадження нових державних будівельних норм. За повідомленням Л.Р. Парцхаладзе, у плані перегляду 27 державних будівельних норм.

До речі, у зв’язку із вступом в дію цих будівельних норм ДСТУ 2.2-12 стає обов’язковим.

Рада директорів підтримала остаточну редакцію законопроекту «Про заходи, що можуть вживатись з метою завершення будівництва об’єктів довготривалого будівництва».

Минулого року Конфедерація презентувала концепцію вирішення питання пов’язаного з довгобудами. Текст законопроекту про заходи вирішення цієї проблеми був розміщений у мережі Інтернет, проведено громадське обговорення. У результаті було отримано чимало пропозицій та зауважень від членів КБУ, юридичних компаній, постраждалих інвесторів.

Таким чином, Конфедерація з урахуванням всіх побажань суттєво доопрацювала цей проект Закону і 27 квітня 2017 року презентувала на засіданні Ради директорів КБУ.

Лев Парцхаладзе, Парцхаладзе Лев

У процесі роботи законопроект значно змінився. Тепер він має іншу назву «Про заходи, що можуть вживатись з метою завершення будівництва об’єктів довготривалого будівництва».

Якщо раніше намагалися вирішити питання довгобудів за рахунок платників податків, то тепер ключова роль відводиться органам місцевого самоврядування.

Законопроект вирішує кейси, що стосуються довгобудів як житлового будівництва, так і об’єктів промислового та громадського призначення. Акцент робиться насамперед на соціальному аспекті (інвесторів, які вклали кошти у будівництво житла).

Насамперед розглядається можливість завершення будівництва власниками майнових прав на кватири та приміщення в довгобуді. Передбачено стимулювання замовника до виконання його зобов'язань (встановлення додатково строку із корегуванням розміру платежу за земельну ділянку, контроль за ходом робіт). Також пропонується завершення будівництва новим замовником, якого обрали самі власники майнових прав або продаж довгобуду на аукціоні, розподіл коштів відповідно до фактично сплачених сум.

Розглянувши законопроект КБУ, Рада директорів підтримала його остаточну редакцію та подання суб’єктам законодавчої ініціативи.

Виталий Грусевич, Грусевич Виталий

Учасниками засідання Ради директорів КБУ було підписано звернення до Президента України П. Порошенка та Голови Верховної Ради України А. Парубія вжити всіх можливих заходів для недопущення свавілля Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Оскільки затверджені наприкінці січня шокуючі розміри питомої вартості нестандартного приєднання це не перші дії Регулятора, які передбачають додаткове навантаження на будівельну галузь та ставить під сумнів проекти багатьох інноваційних переробних підприємств, пов’язаних із відновлюваною енергетикою, екологією та ін.

Зокрема постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 07 листопада 2016 року № 1946, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 листопада 2016 року за № 1485/29615, затверджено формулу розрахунку розміру плати за нестандартне приєднання електроустановок до електричних мереж. Розрахунки за цією формулою передбачають відновлення застарілих електричних мереж за рахунок замовників будівництва, які потребують приєднання. Зазначене призведе до значного удорожчання будівництва. За попередніми розрахунками, таке удорожчання може сягати 12 % вартості нерухомості. Національна комісія не зважає ні на нинішній стан економіки, ні на те, що стан обслуговуючої та одночасно бюджетоутворюючої будівельної галузі напряму впливає як на ринок праці, так і на споживчі ціни, а, отже, і на фінансову стабільність кожного пересічного громадянина України.

В свою чергу Олена Дмітрієва член Ради директорів компанія ПАТ «КБ «Глобус», повідомила, що на фінансовому ринку з’явились ознаки пожвавлення. Незважаючи на те, що відбулася чистка банківської системи та закрито 90 банків, установи які вижили, знаходять свої моделі та починають кредитувати.

Загалом банкіри очікують пожвавлення кредитування в 2017 році. Згідно з опитуванням НБУ, банки висловили оптимістичні сподівання зміни ключових показників сектору протягом наступних 12 місяців. Уперше з кінця 2015 року респонденти очікують зростання обсягів корпоративних кредитів, про це повідомили 71% опитаних. На підвищення якості кредитного портфеля бізнесу та домогосподарств сподіваються 49% та 63% респондентів відповідно. Наразі спостерігається розвиток нового напрямку в кредитуванні - фінансування заходів з енергоефективності та енергомодернізації. Актуальним також залишається використання банками партнерських мереж для продажу банківських продуктів (забудовники, автодилери, страхові компанії), дія пропозицій окремих пакетів послуг для різних клієнтських сегментів (ІТ компаній, агровиробників, підприємців). Для зменшення номінальної процентної ставки за кредитом, пропонується розповсюдження складних кредитних продуктів, в ціноутворенні яких беруть участь банк, виробник або дилер, забудовник, страхова компанія.

Найсуттєвішими факторами відновлення активного банківського кредитування є зменшення процентних ставок та питомої ваги проблемних активів в портфелях банків. Зниження процентних ставок може мати місце лише у разі позитивних економічних змін.



Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Александр Ротов, Ротов Александр





Лариса Ломакіна







Юрій Аністратенко, Аністратенко Юрій



Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван

Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Михайло Іщенко, Іщенко Михайло

























Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Кирило Песенков, Песенков Кирило




Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Текст: КБУ
Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 
 
Интересные новости:
24.05.2017
4586
20 квітня, відбувся круглий стіл URE Club з питань енергоефективності у нерухомості, в рамках&n...
23.05.2017
3345
19 апреля в Киеве открыла свои двери обновлённая версия проекта ZALA - место для знакомств и ко...
25.05.2017
30587
21 апреля 2017 года состоялась Промышленная Маркет Конференция - мероприятие уникального формат...
13.03.2024
1284
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3830
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4315
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...