РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як поліпшити інвестиційний клімат. Представники галузі шукали відповіді у колі експертів (Відео)

29 березня відбулось засідання круглого столу «Поліпшення інвестиційного клімату – основа розвитку будівельного комплексу та економіки України в цілому», організатором якого виступила Будівельна палата України
4175 19.04.2017 в 09:56






29 березня за медіапідтримки Головного будівельного порталу України відбулось засідання круглого столу «Поліпшення інвестиційного клімату – основа розвитку будівельного комплексу та економіки України в цілому», організатором якого виступила Будівельна палата України. Його учасники - керівники крупних будівельних організацій, консалтингових компаній, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських об’єднань.



Вступним словом круглий стіл відкрив Президент Будівельної палати П.С.Шилюк.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Д.Й.Андрієвський поінформував учасників про ряд законопроектів у сфері містобудування, що зараз опрацьовуються у Верховній Раді України.

Зокрема, йшлося про підготовку проекту законів щодо реконструкції застарілої забудови, розвитку будівництва орендного житла, торкнувся він і змін до проекту закону «Про внесенні змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності», що зараз готується. Їх прийняття сприятиме, спрощенню ведення будівельної діяльності, суттєвому зниженню корупційної складової в будівельному бізнесі і, як результат, збільшенню інвестицій.


Відеоінтерв'ю з Дмитром Андрієвським, першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства




Читати: інтерв'ю із Дмитром Андрієвським>>>


Заступник міністра Мінрегіону Л.Р.Парцхаладзе навів статистичні дані розвитку галузі.  У 2016 році зростання ВВП склало 1,8%, індексу будівельної продукції – 13,1%, промислової продукції – 2,4%, капітальні інвестиції зросли на 18%. За його словами, в поточному році будівельна галузь також демонструє позитивну динаміку. Проте, на жаль, інвестицій Україна отримала лише 1,8 млрд. долл. США, що у порівнянні, наприклад, з такою країною, як Польща, є надто мало.


Л.Р.Парцхаладзе розповів про зусилля  Міністерства, що спрямовані на поліпшення позиції України в рейтингу Світового Банку Doing Business. У будівельному секторі Україна відкотилася назад і це потрібно терміново виправляти.


Відеоінтерв'ю з Левом Парцхаладзе, заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України




Читати: інтерв'ю із Левом Парцхаладзе>>>


Зараз Міністерство проводить роботу щодо внесення змін до низки законодавчих актів. Зокрема, ведеться аналіз чотирьох аспектів: по термінах, поліпшенню якості послуг, їх контролю та вартості.


Дізнайтеся, як пройшов круглий стіл «Робітничі кадри для будівництва: проблеми та перспективи», який також відбувся в рамках міжнародної виставки  «InterBuildExpo - 2017»: читати >>>

Заступник міністра переконаний, що покращення тут показників дасть можливість Україні протягом двох років переміститися у рейтингу на 20-те місце. Він поінформував про роботу Міністерства щодо відміни дольової участі у будівництві, перегляду державних будівельних норм, зменшення кількості дозволів ДАБІ. Учасникам круглого столу була доведена інформація   про прийняття Наказу Мінрегіону щодо розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об'єктів і який становитиме 3900 – 5500 гривен.

У своєму  виступі Президент Українського союзу промисловців і підприємців А.К.Кінах зосередився на головних проблемах, що заважають надходженню інвестицій і які зараз необхідно вирішувати. Насамперед, це захист інвесторів, протидія рейдерству, боротьба з корупцією, доступ до ресурсів, розвиток банківської системи. Необхідні серйозні державні програми  будівництва доступного житла, з безпеки доріг, оновлення основних фондів, заміна ліфтів, тощо. На думку Президента УСПП, ці програми мають вирішуватися на основі державно-приватного партнерства.

З цікавим аналізом ситуації на будівельному ринку України в цілому та в регіональному розрізі виступив Віце-президент Академії будівництва України А.В.Беркута. Його пропозиції стосувалися також заробітної плати працівників галузі, необхідності коригування не тільки будівельних норм, але і стандартів, тощо. 

Президент Національної спілки архітекторів України В.М.Гусаков підняв важливі  проблеми, вирішення яких значно покращило б інвестиційний клімат. На сьогодні більшість міст країни не має генеральних планів розвитку. На його думку, без наявності прийнятого довгострокового бачення розвитку міста вирішення поточних проблем носитиме лише тимчасовий характер і не приведе до забезпечення стійкого і стабільного розвитку міст. Також потребують удосконалення правила забудови. Вони мають бути прозорими і передбачати збалансованість інтересів інвесторів, влади і мешканців. І це буде приваблювати інвесторів.

В дискусії взяли участь Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України О.В.Кудрявцев, Генеральний директор ДП «Київоблбудінвест» Ю.О.Агафонов, Голова Спостережної Ради Громадської спілки «Біоенергетична асоціація України» В.Я.Майстришин, Голова Громадської ради при Мінренгіоні України П.М.Міхайліді, Президент спілки фахівців з нерухомого майна України В.В.Несин, засновник і генеральний директор компанії «Urban Experts» В.Г.Бойко, Голова правління Асоціації ландшафтних архітекторів України В.В. Рябець.

Виступаючі висловили свої думки і конкретні пропозиції щодо поліпшення ділового клімату, залучення інвестицій у будівельну галузь.









Засідання круглого столу вів перший віце-президент Будівельної палати України  С.Т. Сташевський.


Джерело: Прес-служба Будівельної палати України
Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 

 
 
Интересные новости:
19.04.2017
3544
31 березня 2017 року відбувся круглий стіл «Робітничі кадри для будівництва: проблеми та персп...
24.05.2017
3510
13 апреля состоялось заседание Президиума Всеукраинской ассоциации производителей стройматериалов, в...
06.04.2017
4511
Обзор грандиозного события - награждение победителей общенациональной программы «Человек ...
28.03.2024
2616
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3415
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2711
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...