РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як вирішується проблема нестачі професійних кадрів у будівництві? Огляд круглого столу (Відео)

31 березня 2017 року відбувся круглий стіл «Робітничі кадри для будівництва: проблеми та перспективи», організований Будівельною палатою України і Міністерством освіти і науки України, в ході якого відомі експерти та провідні представники будівельної галузі і Міністерства освіти зробили вагомі кроки по вирішенню питання нестачі професійних робітників у будівельній галузі
3552 19.04.2017 в 09:57




31 березня 2017 року за медіапідтримки Головного будівельного порталу України, пройшов  круглий стіл «Робітничі кадри для будівництва: проблеми та перспективи», організований Будівельною палатою України і Міністерством освіти і науки України в рамках міжнародної виставки  «InterBuildExpo - 2017».



Перед початком засідання відбулася церемонія підписання  Меморандуму про співробітництво між Будівельною палатою України і Міністерством освіти і науки України. Документ підписали Президент БПУ  П.С.Шилюк і Міністр Л.М.Гриневич.



Меморандум передбачає об`єднання зусиль двох структур  з метою розвитку професійної освіти та забезпечення підготовки кваліфікованих кадрів для будівельної галузі України.

У зацікавленій професійній розмові взяли участь Заступник міністра освіти і науки України П.К.Хобзей,  Ректор КНУБА, Голова комітету з питань професійної підготовки кадрів для будівельної галузі П.М. Куліков, Президент Академії будівництва України І.І.Назаренко, Генеральний директор ТОВ «ХК Енергомонтажвентиляція» керівники будівельних компаній і навчальних закладів, представники  центральних і місцевих органів влади, громадських організацій. 

Відеоінтерв'ю з Лілією Гриневич, міністром освіти і науки України




У своєму виступі Л.М.Гриневич зупинилась на завданнях, що стоять перед професійно-технічною освітою і кроках щодо їх реалізації в рамках підписаного Меморандуму.  



«У нас уже є приклади плідної співпраці між будівельним бізнесом та професійно-технічними навчальними закладами, і ми хочемо цю роботу зробити більш системною. Перше – це у розробці сучасних стандартів освіти, що відповідатимуть вимогам ринку праці. Друге – у створенні спільних навчально-практичних центрів за будівельними спеціальностями. Зараз у нашій професійній освіті 160 спеціальностей будівельного спрямування, і ми маємо провести консультації за всім спектром їх викладання. Зокрема, працювати з новими технологіями мають навчитися і виробничі майстри професійного навчання, що навчають наших дітей», – зазначила Лілія Гриневич.

Міністр додала, що у більшості європейських країн соціальні партнери відіграють важливу роль у розробці програм професійної освіти та в управлінні навчальними закладами.

«Залучення соціальних партнерів гарантує відповідність навчальних програм актуальним вимогам ринку праці, забезпечує ринок висококваліфікованими кадрами, а учням системи професійної освіти – безпроблемний перехід від навчання до працевлаштування. Це стимулює дітей йти навчатися на професійні спеціальності, адже у нас зараз існує значний, невідповідний нашому ринку праці перекіс на користь вищої освіти. За статистикою, в Україні лише 20% випускників ідуть у професійну освіту, а 80% – продовжують навчання у вишах», – розповіла Лілія Гриневич.


Відеоінтерв'ю з Петром Шилюком, президентом Будівельної палати України, Героєм України


Читати: інтерв'ю із Петром Шилюком >>>



Петро Степанович Шилюк у своєму виступі нагадав учасникам засідання, що у кращі часи в Україні будувалося 21 млн. кв. метрів житла на рік. При цьому будівельників нараховувалось близько 700 тис. чоловік. Зараз будуємо 10 млн. кв. метрів і, за останніми даними, кількість робітників, зайнятих у будівництві зменшилася до 280 тисяч.


«Останнім часом будівництво оживає і ми вже відчуваємо дефіцит кадрів, насамперед нижчої ланки. Ми вдячні Міністерству за те, що воно відгукнулося і підтримало нас у цьому питанні. Зараз ми підписали документ, в якому визначили цілий комплекс напрямів співпраці і сподіваємось спільними зусиллями вирішити проблеми підготовки професійних кадрів для будівництва», - підкреслив П.С.Шилюк.

У своєму виступі заступник міністра П.К.Хобзей охарактеризував як критичний минулорічний стан професійно-технічної освіти, що стався в результаті децентралізації. Проте, професійна освіта є важливим інструментом для  соціально-економічного регіонального розвитку.   В Україні є 162 учбових закладів, що готують спеціалістів будівельних спеціальностей. На його думку, необхідно переробляти програми і підвищувати стандарти навчання під потреби реального сектору, розвивати професійно-навчальні центри підготовки кадрів за прикладом Кнауф – Україна, Снежка – Україна, створювати нові механізми розвитку співпраці з роботодавцями, як це визначено у підписаному з Будівельною палатою України   меморандумі про співробітництво.

Дізнайтеся, як пройшов круглий стіл «Поліпшення інвестиційного клімату – основа розвитку будівельного комплексу та економіки України в цілому», який також відбувся в рамках міжнародної виставки  «InterBuildExpo - 2017»: читати >>>

Цікавим був виступ директора ПрАТ ДБК-4 В.В.Романенка, який  поінформував  учасників про налагоджену співпрацю з рядом професійно-технічних учбових закладів та проблеми, з якими постійно зіткається комбінат у цьому питанні. Зокрема, щорічно на підприємстві проходять практику декілька десятків учнів, проте залишаються працювати одиниці. Він запропонував розробити механізм тристоронньої угоди між роботодавцем, навчальним закладом та учнем, яка б зобов`язувала  випускника  відпрацювати на підприємстві певний період часу.

Така пропозиція була також підтримана директором будівельної компанії «МЖК-1» В.І.Рудиком. «На сьогодні через відсутність випускників підприємство змушено навчати певним професіям молодих робітників. Це займає 3-4 місяці. Більшість з них після навчання і набрання мінімального досвіду звільняються і від’їжджають за кордон, де більше заробітна плата»- відзначив директор компанії.



Голова правління  громадської організації «ВолдСкіллс Україна» С.О.Рибак у своєму виступі підняв важливе питання популяризації професії будівельника. На його думку, готувати людину до вибору професії потрібно з школярів та їх батьків.

С.О.Рибак поінформував  про проведення  в листопаді 2016 року Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE» серед учнів, студентів професійних та вищих навчальних закладів, молодих робітників у віці від 18 до 22 років. Долучення молоді до цих змагань сприятиме популяризації робітничих професій та її професійній орієнтації. Також він висловив пропозицію щодо запровадження роботодавцями стипендій для кращих учнів.

З інтересом учасниками заходу була сприйнята інформація заступника директора департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації  Ю.М.Штики, який вважає, що система професійно-технічної освіти є індикатором економіки і має постійно модернізуватися. На його думку, крім створення професійно-навчальних центрів потрібно до навчального процесу широко залучати роботодавців, які мають сучасну матеріально-технічну базу, застосовують у будівництві нові технології та матеріали. 



Свої думки і пропозиції щодо поліпшення системи професійно-технічної освіти, запровадження механізмів співпраці роботодавців і навчальних закладів, покращення якості підготовки спеціалістів висловили також Директор департаменту професійно-технічної освіти Міносвіти М.С. Кучинський, Генеральний директор ТОВ «ХК Енергомонтажвентиляція»   М.Ю.Іщенко, директор Київського професійного енергетичного ліцею О.І.Михальчук, директор державного навчального закладу «Криворізький центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівельної галузі» В.М. Яременко, начальник відділу кадрів і соціального розвитку  ПрАТ ДБК-4 О.П.Лихітко,  співвласник підприємства «Чумак», колишній заступник директора СПТУ (Львівська обл.) І.Б.Гарась.

Підсумки обговорення на засіданнях круглих столів підбив Президент Будівельної палати П.С.Шилюк. Секретаріату Палати запропоновано узагальнити висловлені пропозиції, розробити заходи щодо їх реалізації, направити відповідні звернення органам державної влади.

Засідання круглого столу вів перший віце-президент Будівельної палати України  С.Т. Сташевський.


Джерело: Прес-служба Будівельної палати України
Фото і відео: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 

 
 
Интересные новости:
24.05.2017
3525
13 апреля состоялось заседание Президиума Всеукраинской ассоциации производителей стройматериалов, в...
06.04.2017
4532
Обзор грандиозного события - награждение победителей общенациональной программы «Человек ...
04.04.2017
3906
З 1 по 3 березня у рамках виставки Київ Білд відбулася визначна подія, яка не має аналогів у сучасно...
24.04.2024
2707
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6427
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3907
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...