РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Які проблеми турбують будівельників? Експерти обговорили низку важливих для галузі питань (фото)

20 грудня, на засіданні Ради директорів КБУ було розглянуто низку важливих для будівельної галузі питань. Дізнайтеся, яких висновків дійшли експерти
5124 22.12.2016 в 08:45

Лев Парцхаладзе, Парцхаладзе Лев


У вівторок, 20 грудня, на засіданні Ради директорів КБУ було обговорено низку важливих питань, серед яких: рівень рекомендованої заробітної плати у будівництві, плани стосовно реформування законодавства з питань планування територій та створення містобудівної документації, перегляд положень державних будівельних норм, поточну ситуацію стану забезпечення реалізації державної житлової політики та інше.  



В ході засідання було підтримано рішення Президента Конфедерації Лева Парцхаладзе про тимчасове призупинення своїх повноважень з метою недопущення конфлікту інтересів. У своїй промові Лев Ревазович зазначив, що завжди виступав за чесність та справедливість, для нього співпраця влади, бізнесу та громадських об’єднань є вкрай важливою задля реалізації нових ініціатив в будівельній сфері, та подякував Конфедерації будівельників України за плідну співпрацю та підтримку!


Традиційно, одним із питань порядку денного стало розширення суб’єктного складу Конфедерації, цього разу до лав КБУ увійшли відразу 12 потужних компаній вітчизняного бізнесу, з яких чотири долучилися до Ради директорів. Варто відзначити, що Конфедерація будівельників України об’єднує широке коло експертів майже усіх сфер, пов’язаних з будівництвом.


Лев Парцхаладзе, Парцхаладзе Лев

ЯКА МАЄ БУТИ ЗАРОБІТНА ПЛАТА У БУДІВНИЦТВІ


Одне із основних питань, розглянутих на засіданні Ради директорів Конфедерації будівельників України, - рекомендована заробітної плата у будівництві.


По праву, прийняття Мінрегіоном Порядку розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об'єктів, можна назвати одним із цьогорічних досягнень КБУ.

Методика, що набрала чинності у цьому місяці, затверджена наказом Міністерства від 20 жовтня 2016 року № 281, зареєстрованим в Мін’юсті  за № 1469/29599.

Наразі, Мінрегіон працює над розрахунками за згаданою методологією рекомендованої заробітної плати на 2017 рік. Анатолій Беркута, Віце-президент КБУ, нагадав членам Ради директорів про важливість подання будівельними організаціями Мінрегіону необхідних для цього розрахунків по їхній діяльності. Це дасть змогу вирахувати реальні цифри рекомендованої заробітної плати, що будуть відображені у відповідному наказі Міністерства.

Анатолий Беркута, Беркута Анатолий, Анатолій Беркута, Беркута Анатолій

РЕФОРМУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА З ПИТАНЬ ПЛАНУВАННЯ ТЕРИТОРІЙ ТА СТВОРЕННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ


Керівник Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Сергій Білоус, який був одним із доповідачів на засіданні Ради директорів КБУ, розповів про плани Міністерства в частині реформування законодавства з питань планування територій та створення містобудівної документації.


Серед іншого, Сергій Ярославович розповів про ідеї, що закладалися в законопроекті реєстр. № 5126 від 19.09.2016 при його розробці. Цей проект Закону був відхилений парламентарями відразу при розгляді у І-му читанні. Утім, питання вкрай важливе, його актуальність зростає. То ж Мінрегіон продовжує працювати у відповідному напрямку і на розгляд Верховної Ради України найближчим часом буде подано ще один законопроект, направлений на удосконалення правового регулювання планування територій.  Дерегуляція, спрощення та прозорість – домінанти, що беруться за основу в відповідній роботі – запевнив Сергій Білоус. Безумовно, будівельники підтримали озвучені посадовцем принципи та зміни, завдяки яким містобудівна документація з’явиться у відкритому доступі.


Конфедерація будівельників України стежитиме за проведенням відповідної роботи. Адже маємо упевненість в тому, що кінцевою метою реформування законодавства з цих питань має стати видача містобудівних умов та обмежень у вигляді витягу з містобудівної документації.


ПЕРЕГЛЯД ДЕРЖАВНИХ БУДІВЕЛЬНИХ НОРМ


Перегляд положень державних будівельних норм було важливим питанням, яке піднімалося на засіданні Ради директорів. Про стан вирішення цієї проблематики доповів Віце-президент КБУ Анатолій Беркута. Під час доповіді Анатолій Всеволодович зазначив, що у Міністерстві з цього питання проводяться регулярні засідання Робочої групи. Так, 19 грудня відбулося чергове засідання, на якому було затверджено план заходів з  приведення будівельних норм у відповідність з міжнародними стандартами та перелік з 28 ДБН, які пропонується до першочергового перегляду. Тому прийняли рішення, що усі члени Конфедерації направлять свої пропозиції щодо перегляду визначених Міністерством будівельних норм для узагальнення виконавчою дирекцією КБУ та подальшого їх предметного обговорення у Мінрегіоні.


РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА


Поточна ситуація стану забезпечення реалізації державної житлової політики не задовільняє ні Держмолодьжитло, ні суспільство,  ні будівельників.  Про це зазначив Сергій Комнатний, перший заступник Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву під час розширеного засідання Ради директорів КБУ у вівторок, 20 грудня.  У зв’язку з цим Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» розробила та затвердила Стратегію розвитку Держмолодьжитла, яка передбачає в собі два напрямки. Перший - модернізація самого Фонду як фінансового інструменту, другий  -  модернізація саме програм для громадян , які реалізовує фонд. По закінченню своєї доповіді Сергій Олександрович наголосив, що в рамках реалізації стратегії передбачається створення при Держмолодьжитлі Громадської ради, формування якої відбудеться у першому кварталі 2017 року.  Тому він запрошує  представників з Конфедерації будівельників України до складу цього формування з метою пошуку нових та удосконалення існуючих механізмів реалізації стратегії. 

Сергій Комнатний, Комнатний Сергій, Сергей Комнатный, Комнатный Сергей


Зі Стратегією розвитку Держмолодьжитла можна ознайомитись за посиланням

 

КЛЮЧОВІ ПРОБЛЕМИ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ


Традиційно, на розширеному засіданні Ради директорів Конфедерації будівельників України, 20 грудня, було приділено обговоренню ключових проблем будівельної галузі як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях. Зазначене стало одним із питань Порядку денного засідання, доповідачем по якому виступив заступник Голови Ради директорів,  регіональний представник КБУ у Харківській області Олександр Харченко. Поділившись власним поглядом на ситуацію та озвучивши чинники, завдяки яким проблеми виникли та продовжують існувати, Олександр Михайлович закликав до активізації зусиль з виявлення, узагальнення наявних проблем та пошуку шляхів їх вирішення. Доповідаючи про фактори, які, за його спостереженнями, гальмують розвиток будівельної сфери, Харченко наголосив, що першочерговими заходами виходу з кризи мають стати розвиток державних програм підтримки будівництва та збільшення ваги саморегулювання в будівництві.

Олександр Харченко, Харченко Олександр


Члени Ради директорів активно долучилися до дискусії, поділившись власними поглядами на ситуацію та варіантами вирішення наболілих проблем.

Звісно, обговорення не могло обійтися без підняття теми законопроекту № 4733-1. Адже, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», що активно готується до ІІ читання, передбачає значні зміни в регулюванні будівельної діяльності.  Про них експертно розповів Раді директорів Віце-президент КБУ А.В.Беркута.

Всі погодились з тим, що посилення спільної роботи сприятиме конструктиву, а проблеми будівельної галузі заслуговують на те, що б стати предметом окремої зустрічі. Вирішили обговорити проблеми будівельників в рамках роботи Комітету з питань законодавчих ініціатив Конфедерації та з питань саморегулювання у будівництві, засідання якого має відбутися незабаром.


ДОСЯГНЕННЯ КОНФЕДЕРАЦІЇ У 2016 РОЦІ


Виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич на засіданні Ради директорів, яке відбулося 20 грудня, розповів про підсумки діяльності  КБУ за 2016 рік. У своїй доповіді він відзначив, що потягом року Конфедерація в повній мірі виконала завдання, покладені на неї Статутом.

Віталій Грусевич, Грусевич Віталій, Виталий Грусевич, Грусевич Виталий, КСУ, КБУ, Конфедерация строителей Украины, Конфедерація будівельників України

Серед основних досягнень Віталій Олегович назвав розвиток проекту 5 o`clock.  За його словами, тепер, окрім членів КБУ, постійними учасниками обговорень є незалежні експерти, посадовці, провідні юридичні компанії, науково-дослідні профільні установи, ЗМІ. За рік у широкому колі фахівців обговорили більше, ніж 15 актуальних тем. Нині в головному офісі КБУ облаштовується  власна медіа-зала – «5 o`clock room». Також було зазначено, що упродовж року фахівцями КБУ здійснювалося консультування, проводилися навчальні семінари та тренінги для членів Конфедерації. На офіційному веб-сайті, сторінках соціальних мережах готувалися публікації щодо проблемних питань галузі.

Під час доповіді виконавчий директор КБУ виділив те, що Конфедерація розпочала вивчення міжнародного законодавства у сфері регулювання містобудівної діяльності та здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. Вже зібрано інформацію про нормативно-правові акти з відповідних питань, відбувається їх переклад, опис. Крім того, Віталій Олегович наголосив, що робота КБУ на законодавчому рівні не обмежилась аналізом нормативно-правових актів та проблемних питань в правовому регулюванні. Фахівці Конфедерації розробили та представили на розгляд Мінрегіону, громадськості, Київської міської ради проект Закону України «Про заходи, спрямовані на вирішення проблем довгобудів». Нині проект допрацьовується та найближчим часом буде поданий до Мінрегіону.

На закінчення, Віталій Олегович  презентував інформаційний дайджест, у якому висвітлюються актуальні події, що відбулися в будівельній галузі на рівні Верховної Ради України, Уряду, Мінрегіону, ДАБІ, Конфедерації будівельників України та її членів. А також повідомив, що серед грандіозних планів Конфедерації у наступному році є проведення іміджевої Всеукраїнської будівельної Премії IBuild Ukraine.

 


Олександр Пилипенко

Олександр Ротов
Олександр Кравченко, Кравченко Олександр, Александр Кравченко, Кравченко Александр
Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван

Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Андрей Лисич, Лисич Андрей


Максим Манойленко, Манойленко Максим

Олександр Любочкін

Андрій Липець

Юрій Бондар, Бондар Юрій, Юрий Бондарь, Бондарь Юрий

Клавдія Бондарева, Бондарева Клавдія















Джерело: Build Portal
Текст: Конфедерація будівельників України
Фото: Прес-служба Головного будывельного порталу України Build Portal

 

 
 
Интересные новости:
14.12.2016
1765
Офіційна церемонія відкриття виставки кращих студентських робіт Всеукраїнського Конкурсу «Твій...
12.12.2016
2555
Определены победители Всеукраинского открытого конкурса ландшафтных светодизайнеров LIGHT YOUR ...
08.12.2016
10296
8-10 ноября в МВЦ традиционно проводил комплекс осенних строительных выставок. Команда Билд Портал п...
13.03.2024
1284
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3830
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4315
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...