РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Іван Салій дав інтерв'ю, відносно нинішньої ситуації в Києві

ІВАН САЛІЙ

Організація: 
Асоціація «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів»
Посада: 
Президент

Інтерв'ю програмі НАГОЛОС (29,04,2015 р), телеканалу Гамма.


 

2958 11.05.2015 в 11:04

Салій Іван Миколайович – екс-мер м.Києва

Ведуча: Президент законопроект ще не підписав, а в Київраді вже планують перейменування вулиць та демонтаж пам’ятників радянської епохи. Чи не поспішає Київрада з рішенням? Чи не ляже це питання на пересічних киян?

   Перед тим як перейти до теми, які проблеми на сьогодні є в Києві.

Салій І.М.  Той бюджет Києва, який перевиконують – 22 млрд.грн. повинен становити 40-45 млрд. грн.,і  тоді б ми говорили про успіхи економіки. Фінансовий стан міста такий, що в ньому зупинений будь-який розвиток. Місто фактично деградує. Падіння в будівництві за останні два роки щорічно становило 21%, а зараз - 25%. В цьому році зими не було, умови були прекрасні, цегли випустили в двічі більше чим минулі роки, бетонних виробів випустили  в півтора рази більше, газобетону більше, а в Києві не йде будівництво.

   Зупинили будівництво моста через Дніпро, метро, не відбувається будівництво нових доріг, а латають-перелатують. Більше того, все місто в покинутих об’єктах. Гостинний двір в усіх на виду і влада повинна там бути кожного дня. На вул. Інститутська 3, поруч з Національним банком України та Кабміном найдорожча земля в м.Києві, то чому там нічого не будується. Чому до цих пір не відновлений Будинок Профспілок? Чому не добудований центральний універмаг на Хрещатику поряд з мерією? Чому не робимо комплексно Центральний універмаг і Центральний гастроном? Чому влада демонструє свою діяльність зняттям МАФів, паркуванням та рекламою?

   Стратегічні питання в м.Києві не вирішуються. Більше того, влада обіцяла децентралізацію фінансів, створення районних рад, але як бачимо це швидко забувається. Обіцяли і вибори мера в два тури, а тепер по-новому ухиляються від виборів.

   Говорили і про державно-приватне партнерство, то покажіть на власному прикладі. На Хрещатику 5, практично на Майдані, поруч з готелем «Дніпро», де квартирував «Правий сектор», смітник, до цих пір. Чому обходять стороною? Чим влада займається?

   Політичний піар не на часі, коли така ситуація, коли країна воює.

Ведуча: Чому Київрада взяла курс на декомунізацію міста?

Салій І.М. Тому що в Київвладі ще не здатні до розвитку міста. Всі ж знають, що руйнувати багато розуму не потрібно. А в м.Києві навіть за участю мера валять забори, стріляють там де будівництво. Зупинити будівництво – це злочин! Ви відновіть будівництво, у вас десятки еліта-центрів, де люди втратили мільйони коштів. Все це просто видимість роботи, камуфляж та «лжепатріотизм».

   Мені здається, що сьогодні політична еліта держави в неадекваті і багато претензій виставляє попередникам починаючи навіть з 1917 року.

   Держава на межі розвалу, тому потрібно думати про майбутнє. Нинішній владі вже потрібно задуматися не як вони оцінюють День Перемоги чи колективізацію, індустріалізацію, голодомор та 1937-й рік, а як їх оцінять. Говорять, що моє покоління не правильно жило. Я жив і працював в тих історичних умовах, ми встигли добудувати майже до кожної школи спортивний майданчик, столову, ми зробили на Подолі дитячу лікарню з басейном, ми відновили Андріївський узвіз, а атеїсти Подолу відновили практично усі церкви для мирян усіх конфесій, той же Гостинний двір відбудували, я носив із синами там носилки, а дружина на суботнику підмітала Андріївський узвіз із працівниками «Ленінської кузні».

   А скільки ж побудовано зараз? Ми не перегнали Америку, але ж і ви не догнали а ні Польщу, а ні Молдову, не кажучи уже про дороги Білорусі, то чому претензії. Звідси питання, а Ви побудували за 20 років розвинений капіталізм, ринок, демократію, морально і фізично здорове суспільство.

   Я нещодавно повернувся з Таллінна, там зустріли українця Володю, який займається будівельним бізнесом, то він сказав що в нього за 20 років  ніхто не вимагав хабара.

   У нас всі говорять, що міський транспорт повинен бути дотаційним. В розвинених країнах 50% дотацій, а зокрема в Таллінні міський транспорт не лише для пенсіонерів, а й для всіх мешканців міста безкоштовний.

Ведуча: Повернувшись до законопроекту, одним з пунктів є перейменування вулиць, вам не здається, що цей пункт може перейти на пересічних киян.

Салій І.М. Перейменування вулиць, знесення пам’ятників скрізь відбувається, а в нас останнім часом зовсім часто. До мене також свого часу приходили євродемократи з проханням перейменувати проспект Перемоги. Ми перейменували вул. Леніна на вул. Б.Хмельницького, але проспект Перемоги, я вважаю, що і нинішня влада не буде чіпати. А не відремонтований  обеліск на пл. Перемоги – ганьба молодим переможцям Майдану!

   У Швеції всім їхнім королям поставлені пам’ятники, навіть Карлу ХІІ, хоча була десятилітня до цього дискусія. Англія, Кромвель, знищив 30% населення у війнах в ім’я створення Великої Англії, але ж пам’ятник в Лондоні стоїть, хоча пере цим провели ексгумацію, відрубали голову, повісили. Наполеон захопив Москву, потім російська кіннота марширували на Єлисейських полях, але ж в Парижі до сьогодні черги до меморіалу Наполеона та його воєначальників.

   Ми не можемо без історії, краще не повторювати тих помилок, бо і до Володимира Хрестителя, і до Богдана Хмельницького, і до Івана Мазепи, і до Степана Бандери були тоді і є зараз питання. А С.Корольов, а М.Булгаков?

   Перейменовуючи вулиці, не просто вивіски потрібно змінювати, а й в паспорті змінити дані, установчі документи підприємств… Це, комусь здається, «копійчані» справи, а ми що виграли війну, підняли економіку, пенсії зросли в 4 рази?

   У нас все не з того кінця проголошують.

   Всі ж сьогодні хочуть їздити в Європу без віз, то потрібно спочатку заробити гроші, бо без грошей там робити нічого, а навіть трудову візу отримати теж потребує коштів. Тут спокійна сила аргументів і доцільності потрібна.

Ведуча: А звідки ж взяти ці гроші?

Салій І.М. На сьогодні влада неадекватна, не ефективна, корумпована. Влада повинна заробляти бюджет, кредити повертати, а не обростати новими для майбутніх поколінь.

Ведуча: А якщо перейменують вулиці, зроблять демонтаж пам’ятників, а свідомість людей зможуть змінити?

Салій І.М.  Поки ми будемо цим відволікатись-займатись – розпадеться держава. Якщо влада буде лише випрошувати кредити, то слід пам’ятати, що кредити ми беремо чужі та ненадовго, а повертаємо гроші уже свої з відсотками і назавжди. Україна сьогодні є розмінною монетою, а наша політична еліта повинна вирости, бути самодостатньою. Вона повинна ставити питання: МВФ, Європа, США і Росія - спишіть борги Україні, реально надайте безповоротну допомогу, а не ставте нам завдання перемоги у братовбивчій війні.

Ведуча: Як ви думаєте влада це робить свідомо?

Салій І.М. Це свідчить, що державних мужів у нас бракує сьогодні. Бізнесмени практично не бувають державними діячами, великий бізнес повинна бути відділений від держави, і від політики, а в нас не можна ж без грошей стати навіть депутатом Київради. Оголосили 62 реформи, та зробіть хоч одну. Зробіть, щоб запрацював ПІВДЕНМАШ, бо ми перестаємо бути космічною державою. Щоб у Крюковського вагонно-ремонтного заводу і Укрзалізниця, і Київський метрополітен здатні були купувати вагони, щоб не купували HYUNDAI. Зробіть щоб робочі місця не скорочувалися, а ні в промисловості, а ні в будівництві. Доможіться зростання пенсій, і тоді тільки на станціях метро будете символіку змінювати на Ваші портрети, які потім теж знімуть.

   Покоління потрібно поважати, всі три покоління повинні бути при ділі. Молодим потрібно допомагати, і дуже важливо уберегти від помилок попередників, які теж зносили пам’ятники, вулиці та міста перейменовували, руйнували церкви.

   Не потрібно переривати єдність поколінь.

   У свій час на Балтійському ВМФ СРСР мене при виконанні вправ на швидкість вчили: «Спешите медленно».

   Від себе додам, не плутайтесь і в пріоритетах, і в стратегіях.

   Відбувається об’єктивна зміна поколінь, і ми хочемо, щоб молодь мала успіхи в Європі і світі, але перш за все – в Україні.

Джерело: www.avbmv.com.ua 

 
 
Интересные новости:
16.03.2015
2572
ИВАН САЛИЙОрганизация: Ассоциация «Всеукраинский союз производителей строительных материалов и...
08.12.2014
3271
ПЕТР ШИЛЮКОрганизация: Строительная палата УкраиныДолжность: Президент, председатель президииЗа все ...
19.08.2014
2276
АЛЕКСАНДР МАРТЫНЮККомпания: ПЕМ УкраинаДолжность: Директор В условиях конкуренции на строительном р...
26.06.2023
96
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
11.03.2024
3196
Микита Гайдамаха, керівник проєкту Temsa, компанія “АВТО-РЕГІОН” розповів про важливість...
05.10.2023
5251
В листопаді на території Ірпінської громади відкриється Центр соціалізації для ВПО з комфортними сма...