РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Санітарні норми чи здоровий глузд?

Конфедерація будівельників України, за підсумками тематичної дискусії у форматі 5 o'clock, направила пропозиції щодо оновленої редакції санітарних норм та ДБН до Міністерства охорони здоров’я України
2428 01.04.2016 в 17:45


Максимальне здешевлення вартості житла для покупців – наріжний камінь будівельної галузі в Україні. Платити чи ні зайві кровно зароблені за сміттєпровід, що одразу заварять, вантажний ліфт, що ніколи не буде використаний, технічні приміщення, що підприємливий сусід закладе цеглою і переобладнає під комору?

Усі ці питання обдумують покупці, які шукають де подешевше, і забудовники, які прагнуть оптимізувати вартість квадратного метра. Актуалізувати цю задачу взялася Конфедерація будівельників України, яка за підсумками тематичної дискусії у форматі 5 o`clock, що традиційно проводиться в Українському домі, направила пропозиції щодо оновленої редакції санітарних норм та ДБН до Міністерства охорони здоров’я України. 

Досягти консенсусу між гравцями будівельного ринку, владою та покупцями житла заважає відсутність врегульованої нормативної бази. Зокрема – застарілі санітарні норми. 


Згідно із приписом МОЗ – не існує іншої альтернативи, окрім облаштування сміттєпроводу у будинках підвищеної поверховості. На противагу документу, що дістався з часів СРСР, об'єктивна реальність стверджує – для того, щоб раз і назавжди позбутися тарганів, щурів і натюрмортів зі смердючими недоїдками у під'їздах, потрібно заварити сміттєпровід, а відходи складувати в контейнерах надворі.

Досвід розвинених країн (зокрема, Німеччини, де сміттєпроводів у будинках давно не існує) вказує, що альтернативи відмові від сміттєпроводу немає. Справа за малим – змінити нарешті застарілу нормативно-правову базу.

Провідні експерти-будівельники взагалі вбачають за доцільне відмовитися від системи вивезення сміття за традиційною схемою. На публічному обговоренні цієї схеми авторитетні експерти будівельної галузі, майже одностайно, проголосили застарілою і неефективною. Спеціалісти вважають – прийшов час впроваджувати сучасні технології та нові підходи!

За старими нормами МОЗ дозволено проектувати та будувати житлові будинки без улаштування сміттєпроводів тільки у разі обладнання всіх квартир подрібнювачами залишків харчових відходів або облаштування окремого технічного ліфту для вивозу сміття. Але від зведення окремого ліфту замовники будівництва категорично відмовляються, оскільки це суттєво збільшує собівартість і позначається на підсумковій вартості житла. А для того, щоб утилізувати подрібнене сміття, потрібно збільшувати діаметр каналізаційних труб, відповідно – змінювати норми. Але в чинних ДБН така можливість наразі не передбачена – виходить замкнуте коло!

Зміни у згаданих ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення» не розглядалися протягом значного періоду. Представники влади, присутні на 5 o`clock, причиною назвали тривалу підготовку нової редакції. Проте, ані потенційним покупцям житла, ані забудовникам, від бездіяльності нормотворців не легше. Квартири не дешевшають, а утилізація сміття часто відбувається вкрай архаїчними способами – від «у капцях із відром на двір» до «памперсів через кватирку». Народна прикмета – особливо рясно дерева під вікнами прикрашені відходами за переповнених сміттєпроводів у під’їзді. 

Пропозиція щодо облаштування кожної квартири спеціальним приладом виглядає гарно й сучасно, але слід враховувати, що подрібнювач сміття – побутовий пристрій, який встановлюється на розсуд власника приміщення. Тому говорити можна не про обов’язкове облаштування всіх квартир подрібнювачами сміття, а лише забезпечення умов для їхнього використання! Зокрема, знадобиться спеціальна електрична розетка або інше додаткове обладнання, що тягне за собою зайві витрати. 

У Мінрегіоні вважають, що в будівельних нормах чітко мають бути вказані усі випадки, в яких облаштування сміттєпроводами є обов’язковим. Чиновники наполягають також, що схеми збору та вивезення сміття мають бути передбачені безпосередньо у будівельному проекті. Після жвавої дискусії усі учасники «круглого столу» одностайно погодились, що бажано уникати складних схем, у яких залучені органи державної влади чи місцевого самоврядування. Вже неабиякий прогрес!

Також на засіданні 5 o`clock висловлювалися пропозиції щодо доцільності розгляду процедури сміттєвидалення як сервісу. Думки аудиторії схилялися до необхідності обрання системи сміттєвидалення в залежності від потреб інвесторів будівництва конкретного будинку. Ближче до фіналу, всі експерти погодились із необхідністю, аби процес утилізації побутових відходів був чітко стандартизований з урахуванням новітніх технологій та передового досвіду. Тільки такий підхід дозволить нарешті поставити крапку в довготривалій «війні думок» і питання необхідності проектування сміттєпроводів, нарешті, назавжди зникне.

Загалом, дискусія виявилася плідною, зважаючи на фінальну ініціативу організаторів. Конфедерація Будівельників України не тільки винесла це питання на обговорення та надала майданчик для діалогу, а й доопрацювала, з урахуванням конструктивних пропозицій, попередній проект змін до санітарних норм та ДБН. Оновлену редакцію документів наразі подано до МОЗ. Тепер КБУ очікує на адекватну та швидку реакцію від виконавчої влади.

Джерело: КБУ

 
 
Интересные новости:
01.04.2016
1823
Крупнейшая в Европе солнечная электростанция на воде, расположенная на водохранилище имени королевы ...
01.04.2016
1914
Киевский городской голова Виталий Кличко приостановил работу конкурсной комиссии по отбору кандидато...
01.04.2016
2296
Город Ирпень первым в Киевской области получил новые полномочия в рамках децентрализации системы гос...
29.03.2024
2471
Енергію, яку вироблятиме система, використовуватимуть для роботи зрошувальної системи регіону...
29.03.2024
3385
З 1 квітня 2024 року змінюється розмір мінімальної заробітної плати...
29.03.2024
1231
Підписано зміни до наказу № 647 щодо обмеження граничного терміну експлуатації вант...