РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відбувся круглий стіл «Реформа інструментів реалізації державної житлової політики»

Підсумки круглого столу «Реформа інструментів реалізації державної житлової політики», який відбувся 15 березня, у Києві.
3020 17.03.2016 в 21:03


Державі потрібні житлові програми, які виконуючи своє соціальне призначення, неминуче допоможуть вирішити економічні питання України. Такого висновку дійшли учасники круглого столу «Реформа інструментів реалізації державної житлової політики», що відбувся 15 березня у Києві.

Так, перший заступник голови правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний зазначив, що кількість громадян, які потребують житла, різко збільшилася, зокрема, за рахунок сімей – внутрішніх переселенців. Також, окремо постало питання житлового забезпечення сімей учасників АТО. Ці питання можна вирішити за рахунок нових та діючих житлових програм, які треба привести у відповідність до сучасних реалій.

Сергій Комнатний, Комнатний Сергій

На думку Сергія Комнатного, відповідно до сучасних реалій доцільно зробити менш забюрократизованим доступ молоді до житлової програми, прибравши вимогу щодо обов’язкового перебування на квартирному обліку. Також варто переглянути вимоги щодо розрахункової вартості житла, зробивши їх більш реальними.

Водночас, директор департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Наталія Козловська звернула увагу на те, що житлові програми, які реалізовує Фонд «Держмолодьжитло» завжди позитивно впливали на розвиток будівельної галузі. Але відсутність фінансування з боку держави цих програм, наштовхує на думку про необхідність модернізації цих програм. «Можливо, варто передбачити фінансування цих програм не лише за рахунок державного та місцевих бюджетів, а й за рахунок інвестиційних коштів», - зазначила Наталія Козловська.

На необхідність реалізації програм доступного житла звернув увагу й виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич, який наголосив, що сьогодні держава, навіть при усьому бажанні не в змозі на безоплатній основі забезпечити соціальним житлом усі пільгові категорії громадян.

Головною причиною того, що житлові програми сьогодні на загальнодержавному рівні майже не діють, віце-президент ВОО «Ліга експертів України» Андрій Гусельніков вважає відсутність фінансування з боку держави. За його словами, забезпечення державних потреб супроводжують різні міністерства. Нажаль, на державні потреби, забезпечення яких супроводжує Мінрегіон (серед яких є і державні житлові програми), у держбюджеті на 2016 рік передбачено найменше коштів.

Генеральний директор Федерації роботодавців України (ФРУ) Руслан Іллічов наголосив, що ФРУ звертатиметься до уряду з вимогою активізувати державні програми, пов’язані з будівництвом. Як приклад, Руслан Іллічов навів досвід Німеччини, де завдяки програмі пільгового кредитування будівництва за 2 роки було створено додатково 240 тисяч робочих місць. Фонд «Держмолодьжитло», на його думку, може стати органом, що супроводжуватиме подібні програми в подальшому, які окрім соціальних задач, виконуватимуть важливі економічні завдання. Фахівцями ФРУ підраховано, що одне створене робоче місце у будівельній галузі створює додатково 7 робочих місць у суміжних галузях. І це є ще одним з аргументів, що підтверджують користь будівельних програм.

Наприкінці заходу учасники круглого столу погодились із висновком, що завдяки державним житловим програмам, через їх соціальну складову необхідності забезпечення житлом громадян, можна досягти розвитку будівельної галузі і економіки країни в цілому.



Руслан Іллічов, Іллічов Руслан, Віталій Грусевич, Грусевич Віталій

Сергій Комнатний, Комнатний Сергій
Джерело: ДСФУ "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву"

 
 
Интересные новости:
17.03.2016
2977
Во вторник, 15 марта, состоялось очередное заседание Консультативно-наблюдательной группы (КоНГ) Ини...
17.03.2016
3950
Підведення підсумків проведення I Національного з'їзду дистриб'юторів будівельних матеріалів Ук...
10.03.2016
2765
В прошлый четверг, 3 марта, состоялось очередное заседание подкомитета Конфедерации строителей Украи...
13.03.2024
1283
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3829
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4314
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...