РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реформи та ініціативи, які можуть змінити ринок нерухомості

Цього року з’явилася значна кількість законопроєктів, що можуть нести кардинальні зміни для ринку нерухомості 

1503 21.09.2020 в 09:18


Реформування будівельної
галузі та ринку нерухомості


Цього року законотворці активно взялись за реформування будівельної галузі, але оскільки єдиний чіткий план дій щодо зміни галузі у Верховній раді відсутній, з’являється значна кількість законопроєктів, що можуть нести кардинальні зміни для ринку.


1) ДАБІ ліквідувати - не можна залишити!

Найбільш очікуваною зміною для всіх учасників будівельного процесу є законодавче завершення реформи ДАБІ. Адже, станом на зараз, фактично ринок діє поза правовим полем. Для завершення реформи ДАБІ було зареєстровано аж три законопроєкти, проте, один з них згодом був відкликаний. Останні два №3336 та №3875 мають кардинально різне бачення щодо майбутнього української урбаністики від створення «приватних ДАБІ» до запровадження BIM проєктування і автоматичного отримання містобудівних умов та обмежень. Від того, який із законопроєктів та в якій редакції приймуть народні обранці - буде кардинально залежати вся галузь містобудування.

Коррупция в строительстве будет уничтожена - Саакашвили рассказал о реформе ГАСИ


2) Злочини у сфері будівництва

Наступною важливою новелою може стати законопроєкт №3876, який запроваджує кримінальну відповідальність за порушення в сфері містобудівної діяльності. Здебільшого, кримінальна відповідальність за порушення, згідно положень законопроєкту, буде наступати у разі наявності шкоди для життя та здоров’я людей, або, у разі, якщо буде заподіяно майнову шкоду у великому або особливо великому розмірі. Особливо актуальною у світлі нещодавно прийнятого Закону України «Про надання будівельної продукції на ринку» є запропонована кримінальна відповідальність за виробництво або виготовлення будівельних матеріалів, виробів, конструкцій, які не відповідають вимогам законодавства, натомість злочин буде закінчений з моменту їх виготовлення, навіть без настання негативних наслідків.


3) Повернення пайової участі?

Сумнозвісна пайова участь, яку з таким супротивом було скасовано, може ще повернутись. У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №3174, яким пропонується повернути до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» статтю 40, яка стосувалась сплати пайової участі.


4) Рієлторська монополія

Законопроєкт №3618 «Про рієлторську діяльність» викликав значну кількість критики як від учасників будівництва, так і від професійної рієлторської спільноти. Їм передбачається, що обов’язковою умовою відчуження, реалізації або найму нерухомого майна є внесення відомостей щодо нього суб’єктом рієлторської діяльності або іншою уповноваженою особою до Єдиної бази даних та формування і реєстрації інформаційного паспорта об’єкта нерухомості. Тобто, в угоду між сторонами, примусово додають ще одну сторону, рієлтора. Такі новели, певно, негативно позначяться на вартості квадратного метра нерухомості.

Орендувати чи купити житло дозволять лише через рієлтора: українцям хочуть нав'язати обов'язкові платні послуги посередників


5) Безпечні інвестиції у новобудови, бути чи не бути?

Сьогодні в Україні діє досить ліберальна модель залучення коштів фізичних та юридичних осіб для фінансування будівництва об’єктів, але як показує практика, ліберальна модель ринку без дієвих запобіжників має наслідком обманутих інвесторів та недолугі силуети довгобудів на вулицях міст. Питання наведення ладу в інвестиційних механізмах, при будівництві житла, вже неодноразово піднімалось. Проте, зараз ми бачимо значну кількість ініціатив та робочих груп, що готують свої пропозиції, певно, найближчим часом у Верховній раді буде зареєстровано законопроєкт щодо регулювання інвестиційної діяльності.

Отже, новий політичний сезон може докорінно змінити український ринок нерухомості і, звісно, від таких кардинальних рішень народних обранців, будуть залежати ціни на квадратні метри.

Налоговые долги со счетов предпринимателей будут списывать без решения суда. Что известно о законопроекте №4101 

Цікаво про будівництво: раніше ми публікували фотозвіт з реалізацію дахових вікон FAKRO в сучасному дизайн-проєкті квартири на Подолі

Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
21.09.2020
1687
Які діють обмеження для будівельної діяльності у різних карантинних зонах...
17.09.2020
6788
Зміни передбачають збільшення прозорості перевірок, цифровізацію взаємодії органів контролю та бізне...
14.09.2020
8371
В Києві планують створити систему моніторингу міського будівництва. На сайті кожен покупец...
05.04.2024
5324
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4506
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4295
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...