РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ринок житлової нерухомості: як змінився попит, портрет споживача і що буде з цінами

Українці поступово починають задумуватися над купівлею нерухомості, але експерти пропонують почекати з таким рішенням до наступного літа
5082 21.09.2020 в 06:23



Як змінився попит
на ринку житла


Тривалий та непередбачуваний карантин, як в світі, так і в Україні, призвів до кризового періоду. Все це вплинуло й на ринок нерухомості, якому на літо довелося впасти в анабіоз. Зараз будівництво починає відновлюватися, а люди все частіше задумуються про те, щоб придбати квартиру чи будинок. Як змінився попит на квартири в Україні та хто їх купує зараз?

Чому українці поки не купують квартири

Коли в Україні карантин був у самому розпалі, українці не поспішали купувати нерухомість, що логічно. Експерти кажуть, що у кризові періоди у населення змінюється готовність витрачати кошти. Аналітик  Максим пояснює, що вперше з 2015 року реальні доходи населення зменшилися. Тому більшість українців змушені різати свої поточні витрати і відкладати на невизначений термін великі покупки.

При цьому, ринок нерухомості зберігає стабільну картину по портрету покупця: більшість молоді сім'ї до 35 років (51%). Слідом категорія населення, хто поліпшує житлові умови, у віковій групі 36-55 років (37%), і потім вже інвестори 40-55 років (12%), - каже Максим.

Що з цінами на житло в новобудовах та на «вторинці» Києва, як змінився попит та уподобання українців

Він додає, що зараз час покупця (такого покупця, у якого є значні накопичення для покупки живими грошима, без розстрочки і кредиту). Але якщо говорити про класичну схему придбання в кредит, то продавці не готові віддавати майно дешевше. Все міркують з точки зору, що ситуація з карантином тимчасова і ринок повинен відновиться, тому готові чекати кращих часів.

Вікторія, експертка ринку нерухомості, додає, що невизначеність у зв'язку з карантином і економічною ситуацією, змушують багатьох клієнтів відмовлятися від покупки квартири за 100% оплату її вартості, тому багато покупок здійснювали в розстрочку.

Яка нерухомість користується попитом

Вікторія зазначає, що істотних змін у портреті покупців не відбулося. Як і раніше, велика частина покупців орієнтована на якісні проекти, так звані проекти нових форматів житла, будь-то в межах міста або передмісті. Наприклад, в Києві попитом користуються такі формати, як, наприклад, "місто в місті", багатофункціональні житлові комплекси з гарно розвиненою інфраструктурою.

"Що стосується передмістя, то купівельні переваги зосереджені, знову-таки на об'єктах нових форматів, таких як еко-комплекси, nature friendly-комплекси, в яких до 2/3 всієї забудовується площі відводиться під об'єкти інфраструктури та рекреацію, як природну, так і створювану забудовником", - каже Вікторія.

Вона додає, що понад 50% попиту в Києві сконцентровано на об'єктах нових форматів. А в передмісті цей відсоток ще вище: можна говорити, що попит на такі об'єкти досягає 60%. Крім цього, за останні півроку попит потроху переорієнтовується на більш дорогі квартири і квартири середньої цінової категорії.

В Києві ситуація трохи інша: покупець шукає квартири по найбільш прийнятній ціні, орієнтуючись переважно на майбутню капіталізацію придбаної квартири, тому в Києві попитом користуються як малометражні квартири - до 30 квадратних метрів, так і двокімнатні - до 80 квадратних метрів), - говорить Вікторія.

COVID-19: определены новые карантинные зоны, действующие с 21 сентября (СПИСОК)

Експертка додає, що купівельний інтерес залежить від стадії готовності проекту: на початкових стадіях купуються в основному однокімнатні квартири, переважно як інвестиційна покупка, а коли готовність проекту сягає 50% і вище, тоді і зростає попит на більш дорогі квартири вартістю близько 1000 доларів за квадратний метр.

Також, активно зростає попит на трикімнатні квартири та таунхауси. директор по маркетингу житлового комплексу, зазначила, що з початку року попит на об’єкти економ-класу знизився як мінімум на 15%, а однокімнатні квартири зараз купують переважно як об’єкт для інвестицій.

"Окрім постійно високого попиту на однокімнатні квартири, як об'єкта для інвестицій, збільшилася кількість придбань дорожчого житла, що називається «для себе", - каже вона.

Чи варто купувати нерухомість цієї осені

Експерти переконані, що про активні інвестиції в нерухомість, або зростанні іпотеці поки міркувати не доводиться. Максим додає, варто придивлятися до нерухомості, але без активних дій.

Через невпевненість в тому, наскільки криза зовнішня (це відносини США і Китаю в сукупності з пандемією) позначиться на таких країнах як Україна, можна припустити, що ціни все ж покажуть помірне зниження аж до літа 2021 року, - повідомив Максим.

Українцям нараховують газові борги заднім числом. При чому тут "температурні коефіцієнти" і як діяти

Цікаво про будівництво: раніше ми публікували фотозвіт з реалізацію дахових вікон FAKRO в сучасному дизайн-проєкті квартири на Подолі

Источник: 24tv
 
 
Интересные новости:
15.09.2020
3409
В конце лета возобновился спрос на загородные дома. Сейчас цена добротного коттеджа сопоставима...
21.02.2022
28613
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
13995
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...