РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.343 EUR: 42.691
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.343
EUR 40.000 41.000 42.691
USD 39.180 39.515 39.343
EUR 42.320 42.839 42.691
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Державна сервісна служба: що відомо? Олексій Башкіров розповів про запуск та функції нового відомства

Голова Державної сервісної служби містобудування України розповів про запуск відомства
3130 21.07.2020 в 08:32


Башкіров Олексій


Голова Держсервісбуду
розповів про нове відомство


Реформа містобудування продовжується. Держархбудінспекція – в стадії ліквідації, а замість неї створено два нових центральних органи виконавчої влади – Державну інспекцію містобудування України та Державну сервісну службу містобудування України. Вони розділили між собою функції ДАБІ. За ДІМ закріпили контроль та нагляд, а Держсервісбуд буде займатися дозвільними процедурами. В проекті ще третій – Державне агентство технічного регулювання.

Як очільник Держсервісбуду хочу розповісти про запуск цього органу, ситуацію в будівельній галузі, а також по пунктах розписати всю нашу стратегію розвитку та децентралізації. І як це змінить життя будівельної галузі.

Державна сервісна служба буде займатися дозвільними та реєстраційними функціями у будівництві. Ми будемо отримувати та реєструвати повідомлення про початок виконання робіт, видавати дозволи, приймати в експлуатацію об'єкти будівництва шляхом реєстрації декларацій та видачі сертифікатів.

Запуск Служби триває. Відбувається процес реєстрації в податковій інспекції та казначейській службі України. Вже отримані електронні цифрові підписи та печатки. Очікується включення в мережу казначейства. За погодженням з Мінрегіоном найближчим часом буде затверджуватися структура Апарату та формуватиметься штатний розпис. Держсервісбуд вже зареєстровано як юридичну особу. На розгляд Кабміну вже внесено пропозиції щодо внесення змін до постанови КМУ про граничну чисельність органу.

Першочергове завдання - оновити систему і кадри, запустити роботу цього механізму для ефективного виконання своїх функцій. Людей будемо набирати через конкурс і по переведенню. З ДАБІ плануємо набрати близько 30% співробітників. Ми будемо ретельно підбирати кадри в дозвільний відділ. Ми повинні забезпечити надання якісних та доступних послуг для всіх учасників будівельної галузі.

Структура Держсервісбуду вже готується. Ми плануємо роботу центрального апарату та структурних підрозділів в областях. Кількісний склад співробітників - 357 осіб. Скільки людей працюватиме в областях залежить від навантаження - кількості документів, які подаються на територіях.

Один з наших пріоритетів - це передача повноважень сервісної служби на місця, децентралізація. Органи місцевого самоврядування також будуть займатися дозвільно-реєстраційними функціями. Існують і створюються ОТГ, які будуть перебирати на себе реєстраційні функції сервісної служби. Завдяки цьому вже на місцях працюватиме сервісна служба, яка реєструватиме і видаватиме дозвільні документи. Це зробить процес отримання якісних адмінпослуг на місцях швидким і зручним.

В Україні передано функції на 101 децентралізований орган, а потрібно передати ще понад тисячу. Щодо центрального апарату Держсервісбуду, то він залишиться після децентралізації. Роботу потрібно буде систематизувати, аналізувати, вдосконалювати.

Процес видачі дозволів та сертифікатів змінюється відповідно до постанови Кабміну від 13 березня 2020-го року № 218. Головна відмінність - це введення такого поняття як чек-лист. Є чіткий перелік документів, які забудовник повинен подати до центрів надання адмінпослуг, є чіткі вимоги, які повинні бути дотримані при розгляді документів реєстратором сервісної служби. А термін розгляду скоротився удвічі, та становить 5 робочих днів.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва станом на сьогодні є експериментальною, а загалом буде постійною. Держателем системи є Мінрегіон, розробник – Мінцифра. Сервісна служба буде користувачем. Але наразі ще ДАБІ виконує ці функції та безпосередньо користується системою - до моменту повноцінного запуску Держсервісбуду. Основними складовими цієї системи є Реєстр будівельної діяльності та кабінет  забудовника.  Користувач зможе подати документи уже в електронному вигляді. Вона систематизує усі відомості, які стосуються будівництва, в одній базі даних.

Кабінет забудовника доопрацьовується. Він інтегрований в Єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Забудовник може подати свої документи, і їх відфільтрує система. Там буде калькулятор розрахунку класу наслідків, можливість визначення цільового призначення земельної ділянки. Система сама буде відсіювати об'єкти, які не відносяться до СС1. такий підхід значно спростить будівництво невеликих об'єктів та індивідуальних будинків. Щодо об'єктів СС2, СС3, то там є автоматична перевірка, умови щодо обмежень, які визначають гранично допустимий відсоток забудови, висотність будівлі, щільність населення, санітарно-охоронні зони, наявність експертизи та інше.

Також буде два варіанти подачі документів – ЦНАП і електронна система. Держсервісбуд буде реагувати на ризики, які видаватиме система. Сервісна служба розглядатиме документи, що подають через ЦНАП. Вони надсилаються всі до Держсервісбуду, потім ці документи розглядає посадова особа і приймає рішення щодо реєстрації.

 

Джерело: прес-служба Держсервісбуду

 
 
Интересные новости:
15.07.2020
3478
Юрій Васильченко, голова Державної інспекції містобудування України розповів про те, чому підвищення...
10.07.2020
1607
Подготовительное судебное заседание по иск общественной организации "Минстрой" назначили на 12 авгус...
07.07.2020
1584
Персональна відповідальність експертів та чиновників - необхідна умова підвищення якості будівництва...
30.11.2022
11307
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3308
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...