РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чи будуть дорожчати квартири в новобудовах?

Після карантину первинний ринок нерухомості буде в непростій ситуації. Чи всі забудовники, девелопери і покупці готові прийняти виклик у цьому челленджі?
2082 27.05.2020 в 05:56



Як зміниться ціна на житло
в новобудовах

Що з продажами

COVID-19 і, як наслідок, 2-місячний карантин фактично відкинув первинний ринок житла в 2019 рік з його «міцною» гривнею, політикою й «Укрбудом». Продажі істотно скоротилися: у березні-квітні в об'єктах економ-класу – до 70% від рівня грудня 2019 – січня 2020 року, а в об'єктах нових форматів, за різними оцінками, – на 15-20%. При цьому відкладений попит збільшився практично на 40-50%: на кожну здійснену операцію приходилося близько 10-15 відкладених.

Ще додам: кількість квартир, придбаних на початкових стадіях будівництва, скоротилася на 35%, хоча саме на старті проекту ціни на квартири були максимально прийнятними для покупця (на 25-30% нижче, ніж на стадії введення об'єкта в експлуатацію). При цьому, на завершальних стадіях будівництва через досить високі ціни, рівень продажів знизився взагалі на 75-80%.

Подорожание электричества неизбежно. Эпоха дешевой электроэнергии для украинского потребителя заканчивается


Як буде реалізований відкладений попит

На сьогоднішній день у 40% об'єктів житлового будівництва роботи або тільки розпочаті (підготовка котловану, облаштування пальового поля), або знаходяться на стадії будівництва каркаса будівель. Тобто, іншими словами, у потенційного покупця буде вибір між об'єктами на початкових стадіях будівництва за найбільш привабливою ціною і житловими комплексами, будівництво яких добігає кінця.

Цілком очевидно, що дуже важливою для покупця стане репутація забудовника, інтенсивність будівництва (чи велося будівництво під час карантину), «чистота» документів майбутнього ЖК. Крім цього важливою стане концепція майбутнього об'єкта, створюваний інфраструктурний комплекс, якість будівництва, інвестиційний потенціал планованої покупки.

На скільки змінилась ціна квартир в новобудовах Києва і чому частина будівництв не відновиться після карантину (ІНФОГРАФІКА)

Вагомими для покупця стануть функціональність планувань і додаткові інфраструктурні можливості. Наприклад, на ринку є проекти з однокімнатними квартирами площею близько 45-46 м2, які за бажанням покупця можна переобладнати під 2 рівноцінні смарт-квартири. Крім цього, 6 з 10 покупців звертають особливу увагу на майбутню інфраструктурну складову: попитом будуть користуватися об'єкти, в яких передбачений вбудований ТЦ, фітнес-центр, студія дитячого розвитку, продуктовий маркет, коворкінг. Також однією з обов'язкових умов, висунутих інвестором, є вільний від машин простір, закритий ЖК, що охороняється, наявність лаунж-зон, міні-парків і т. д.

З великою часткою ймовірності зазначу, що в найближчі 1-2 місяці попит з метою збереження і примноження капіталу буде сконцентрований на 10-15 об'єктах нових форматів на початкових стадіях будівництва. Такі проекти на старті будівництва можуть залучити понад 70% всіх покупців, об'єкти з терміном будівництва більш 1 року – близько 10%, і на завершальній стадії – до 20%.

Таким чином, в умовах обмеженого попиту пріоритетними для покупця стануть якісні об'єкти за найбільш вигідними цінами.


Ціни не зростатимуть

Я переконана, що на сьогоднішній день багато компаній намагатимуться стримувати існуючі ціни, тим більше, що об'єктивних причин для їх збільшення просто не існує.

По-перше, за посткарантинних обставин зниженого попиту саме стабільні ціни будуть відповідати очікуванням покупців. «Ринок стабільний», – це чіткий меседж, сигнал для покупця. В такому сигналі, думаю, зацікавлені абсолютно всі забудовники.

Крім цього, ринок будівельних матеріалів також відчув на собі всі «принади» карантину. За моїми даними, рівень продажів будматеріалів знизився практично вдвічі. Звісно, виробники будуть зацікавлені налагодити збут своєї продукції за прийнятними цінами, які через обмежений попит можуть бути трохи знижені. Не варто забувати і про те, що кількість робітників також може істотно збільшиться, а надлишок робочої сили неминуче веде до зниження рівня заробітку. Після торішнього зростання зарплат у будівництві в середньому на 25-30%, цього року, як це не сумно, відбудеться своєрідний «відкат» зарплат до рівня 2018 року.

Цены на жилье в новостройках подорожают? Что изменится из-за новых требований к стройматериалам

Отже, український «посткарантинний синдром» призведе до ще більшої вибірковості покупців, які будуть шукати якісний проект за прийнятними цінами, не забуваючи про репутацію забудовника. Крім цього, наразі стабільність цін цілком реалістична. Можливо, що через зниження витрат на будівництво, деякі компанії, які реалізують переважно об'єкти економ-класу, зможуть знизити ціни на 5-7%. Але середні цінові показники по ринку будуть залишатися стабільними, як мінімум, 1-2 місяці.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
   

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
26.05.2020
2382
Тривалий карантин і наступна стагнація економіки може стати прискореним «природним д...
25.05.2020
7358
Новые стандарты охватят все материалы, начиная с качества кабеля и заканчивая цементом и окнами...
15.05.2020
2422
Покупатели квартир в пригороде ожидают привлекательные условия покупки: длительную рассрочку или ски...
21.02.2022
28612
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
13993
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...