РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

34 роки тому сталася Чорнобильська аварія. Як виглядає "монумент" найжахливішої техногенної катастрофи в світі (ФОТО, ВІДЕО)

26 квітня 1986 року сталась найбільша техногенна катастрофа сучасності - аварія на Чорнобильській АЕС
2858 27.04.2020 в 22:21



ТРАГЕДІЯ, ЯКА ЗМІНИЛА СВІТ

Чорнобильська трагедія стала однією з найсерйозніших нинішнього часу. Build Portal підготував спецтему, аби згадати самовіддану жертву ліквідаторів і роздивитися наслідки стихійного лиха сьогодення - пожежі, яка вирувала поблизу "приборканного атома". 

26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який зруйнував частину реакторного блоку і машинного залу. Виникла пожежа, яка перекинулася на дах 3-го енергоблоку. Майже відразу на місце аварії прибули пожежники. Вогонь гасили до п’ятої ранку. Пожежа в середині самого четвертого блоку вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли згорів майже весь графіт.


ВІДЕО: ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАТАСТРОФА.
КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ


На відміну від бомбардувань японських Хіросіми і Нагасакі, вибух на ЧАЕС мав основний вражаючий фактор – радіацію.

Після вибуху і пожежі радіоактивна хмара накрила території сучасної України, Білорусі та Росії, а також багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії.

Згідно Міжнародною шкалою ядерних подій (INES), ця аварія відноситься до сьомого рівня небезпеки – найвищого.

 

Пожежа знищила 5% Чорнобильського заповідника

Напередодні 34-ї річниці Чорнобильської катастрофи зона відчуження зіткнулася з новим лихом — масштабними пожежами, які не тільки знищують тисячі гектарів лісу, а й частину трагічної історії.

Пожежі, які вирують з початку квітня, вже знищили 30% туристичних об'єктів зони відчуження Чорнобильської АЕС.

Пожежа завдала серйозного удару для історії та туризму, який минулого року пережив справжній бум через підвищений інтерес після виходу мінісеріалу HBO Чорнобиль.

Український режисер виклав на своєму YouTube-каналі відео, у якому показані наслідки пожеж у Чорнобильській зоні: покинуті будинки та згорілі гектари лісу. Кадри фіксували на дрон.

«Відчуття абсолютного апокаліпсису. Хотілося максимально передати атмосферу побаченого. За останні 30 років відсутності людини в зоні Чорнобиля флора і фауна відродилися і стали такими, якими вони були 150 років тому, навіть незважаючи на радіацію. Тепер велика частина відродженого знову знищена. Це війна людини і природи», – написав автор.

ВІДЕО: НАСЛІДКИ ПОЖЕЖІ
"ОЧИМА" ДРОНУ


 

Звіт влади щодо пожежі

Під час пожеж у Зоні відчуження, що тривають з 4 квітня, наразі згоріло 11,5 тис. га Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника - 5% території.

Про це на онлайн брифінгу сказав директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко.

"За попередніми оцінками, постраждало близько 11,5 тис. га південно-західної частини заповідника, що становить близько 5% заповідника. З них ліси - близько 35%, перелоги - 55%, водно-болотні угіддя - 10%. Відповідно до попереднього зонування, це переважно зони антропогенного навантаження та буферні зони", - сказав Галущенко.

За його словами, щодо флори і фауни, то внаслідок інтенсивного горіння були втрачені або сильно пошкоджені певні рослинні групи. Щодо фауни, то негативний вплив буде неістотним, оскільки на час проходження пожеж у більшості ссавців та птахів були ще відсутні кладки яєць, а молодняк не народився. Найбільш вразлива група - птахи, які гніздяться на землях: тетерикові, кулики, водоплавні - у цей час ще не приступили до масового гніздування. Можливі поодинокі випадки загибелі кладок, але є імовірність, що процес буде відновлено.

"Великі ссавці і копитні втекли. На локальному рівні кормова база втрачена, але вони повернуться туди через деякий час. Найбільші втрати - малі ссавці, малі птахи, рептилії, амфібії", - додав Галущенко.

Загалом, наголосив він, тварини повернуться у місця згарищ через 2-3 місяці після пожеж.

 
Як було? Журналісти встигли на одну з останніх екскурсій Чорнобелем

Журналістам вдалось засняти як виглядав Чорнобиль незадовго до масштабної пожежі. Build Portal пропонує передивитися атмосферну відеопрогулянку.


ВІДЕО: ОСТАННЯ ЕКСКУРСІЯ У ЧОРНОБИЛЬ ДО ПОЖЕЖІ



Архівні фото: від ліквідації до пожеж сьогодення. Як виглядає "монумент" найжахливішої техногенної катастрофи в світі





















































































 
 
Интересные новости:
04.11.2019
2293
Чорнобильську зону у 2019 році відвідали вже 107 тисяч осіб. Про це повідомило Державне агентство з ...
31.10.2019
2361
Міністр енергетики  Олексій Оржель та Директором департаменту ядерної безпеки ЄБРР Ба...
15.10.2019
3444
Завершена работа над муралом на стене машинного зала Чернобыльской АЭС...
27.04.2023
3300
Вторгнення росіян дало поштовх для продовження вивчення «мирного атома» та перетворення ...
29.04.2022
2433
Наразі у зоні відчуження триває розмінування території та підраховуються завдані окупантами збитки...
27.04.2022
1485
Очільник МАГАТЕ повідомив, що на ЧАЕС фіксують аномальний рівень радіації...