РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Бізнес закликав Президента ветувати «Закон 1210»

Направлено лист-звернення до Президента України Володимира Зеленського із проханням скористатися своїм правом вето до фіскального законопроекту №1210 та внести до Верховної Ради України пропозиції щодо його розділення на частини
1560 17.02.2020 в 07:37


«Закон 1210»

Представники від Конфедерації будівельників України (КБУ) взяли участь у обговоренні - прийнятого Верховною Радою України та нещодавно направленого на підпис фіскального законопроекту №1210.

У дискусії, організованої Федерацією роботодавців України (ФРУ), взяли участь народні депутати України Ніна Южаніна та Андрій Ніколаєнко, експерти з податкових питань Тетяна Шевцова, Людмила Рубаненко, Дмитро Олексієнко, екс-голова ДРС Ксенія Ляпіна, власники, фінансові директори та бухгалтери підприємств – членів Федерації, аудитори ті інші фахівців, що спеціалізуються на проблематиці податкового законодавства. КБУ офіційно представлена в Раді Федерацій роботодавців України та очолює будівельний комітет.

На жаль, до дискусії не знайшли можливість долучитись запрошені автори законопроекту, представники Мінфіну.

«Цей законопроєкт обовязково має бути ветовано. Серед його новел є розширення повноважень контролюючих органів, які призведуть до дисбалансу прав та обов’язків контролюючих органів і платників податків. Зокрема, податковий інспектор отримає повноваження одноосібно встановлювати вину платника податку при порушенні податкового законодавства, що є не лише підвищенням корупційних ризиків, але і пряма дорога до кримінальної відповідальності», - прокоментувала представник від КБУ, керівник податкової практики, старший радник «Соколовський і Партнери» Наталія Куріленко.

Експерт КБУ наголосила, що подібні зміни приведуть до порушення прав платників податків, необґрунтованого нарахування податків та штрафів. Насправді, проблема значно ширша – в Україні досі нема дієвої стратегії податкової політики.

«Якій в Україні має бути вектор? Відкрийте Конституцію: "Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки". Саме це має стати основною метою податкової політики, спрямованістю цілей та задач реформування податкової системи. А поки все зводиться до одного – поповнити бюджет за будь-яку ціну», – констатувала Наталія Куріленко.

За підсумками дискусії та у відповідності із раніше прийнятим рішенням Президії Ради Федерації роботодавців направлено лист-звернення до Президента України Володимира Зеленського із проханням скористатися своїм правом вето до зазначеного закону та внести до Верховної Ради України пропозиції щодо його розділення на частини (питання адміністрування, оподаткування контрольованих іноземних компаній, ресурсні норми тощо), які необхідно доопрацювати з урахуванням позиції бізнес-спільноти.

Зокрема, вважати неприйнятними впровадження законом інституту винної відповідальності платника, суттєве ускладнення норм щодо адміністрування податків і зборів, скасувати низку корупціогенних норм – визначення податковими органами на свій розсуд «винної відповідальності», «конструктивних дивідендів», «ділової мети», переглянути економічно необґрунтоване підвищення розмірів штрафів та розширення прав і повноважень органів Державної податкової служби України, що призведуть до фіскального тиску на платників податків та ризиків економічного розвитку України в цілому. Одночасно учасники зустрічі домовилися консолідувати зусилля на площадці Федерації роботодавців України щодо напрацювання та підготовки необхідних змін у податкове законодавство незалежно від того, яке рішення щодо прийнятого закону буде прийнято Президентом України.

У разі підписання Президентом України цього закону, ФРУ запропонувала надати консультативну допомогу українському бізнесу шляхом проведення фахових семінарів тощо для мінімізації негативних наслідків застосування нових норм законодавства. На сьогодні, щоб покращити законодавство, потрібно почати працювати разом. Експерти КБУ готові долучитись до роботи.

 

Джерело:
 
 
Интересные новости:
16.02.2020
1137
Відбулось публічне обговорення проєкту Концепції та плану реалізації державної регіональної політики...
12.02.2020
1293
Мини-VRV пятого поколения – лучшая система данного класса. Новинку следует ждать уже чере...
07.02.2020
1380
Кто из меров малых городов может стать "Человеком года–2019" в номинации "Мэр года"...
01.04.2024
3150
Співпраця Рууккі Україна з компаніями, які долучилися до програми “єВідновлення”, с...
20.03.2024
3929
Український підрозділ Ruukki оголосив про відкриття власного тренінг-центру для співпраці з партнера...
20.03.2024
3907
The Ukrainian division of Ruukki has announced the opening of its own training center for cooperatio...