РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

На ринку вторинного житла настав дефіцит бюджетних квартир: що відбувається

На ринку вторинного житла настав дефіцит бюджетних квартир. Такого не спостерігалося в останні кілька років. Позначився відкладений попит і курсові коливання на українському валютному ринку. Чи надовго ця тенденція і чи зростатимуть ціна на ціни на вторинному ринку і надалі

1847 09.10.2019 в 07:57


На ринку вторинного житла настав дефіцит бюджетних квартир: що відбувається

Як ринок відреагував на здешевлення долара?


На ринку вторинного житла настав дефіцит бюджетних квартир. Такого не спостерігалося в останні кілька років. Позначився відкладений попит і курсові коливання на українському валютному ринку. Mind з'ясовував, чи має ця тенденція тимчасовий характер, чи ціни на вторинному ринку житлової нерухомості зростатимуть і надалі.

На вторинному ринку житлової нерухомості близько 95% продажів проводяться у валюті. Зміцнення гривні, яке спостерігається протягом останніх чотирьох місяців, призвело до того, що продавці восени стали коригувати ціни відповідно до курсу.

Оскільки ціни вказують у доларах, то відбулося незначне їх зростання. Але це не відлякало покупців «вторинки», на відміну від первинного ринку. 

«Коли курс впав, рішення про купівлю стали приймати швидко. Вперше за багато років спостерігаємо дефіцит на ринку вторинного житла. Зараз квартири продаються в термін до місяця. Зазвичай на це йшло від трьох місяців до півроку», – говорить Лариса Ставинога, голова комітету з сертифікації та навчання в Союзі фахівців з нерухомого майна України.

На одного покупця припадає 5-10 об'єктів, які відповідають його потребам. При цьому, близько 80% угод відбувається в бюджетному сегменті: купуються-продаються квартири вартістю до $80 000. Однак, запевняє Лариса Ставинога, найдешевше житло розкупили ще навесні.

Що сталося з цінами?

«Якщо раніше однокімнатна квартира в столиці в житловому стані коштувала $28-32 тис., то сьогодні її вартість збільшилася на 10-20% в залежності від району», – розповідає керівник відділу продажів агентства нерухомості «Валіон» Владислав Кобелєв.

Ставинога додає, що однокімнатна квартира в хрущовці подорожчала з $23-25 ​​тис. до $33-35 тис.

За даними консалтингової компанії SV Development, середня ціна продажу в жовтні 2018 року склала $1058 за кв. м., а в жовтні цього року – $1018 за кв. м.

Первинна нерухомість vs вторинна

При зростанні долара покупець більше інвестує в новобудови, де розрахунок у гривні, каже голова асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта. А через літнє зміцнення національної валюти «первинка» своїх покупців недоотримала.

Сьогодні понад 60% угод припадає на первинний ринок нерухомості. До 2008 року ситуація була прямо протилежною: близько 70% квартир купували на «вторинці». Але за часів фінансової кризи банки відмовилися від іпотеки. Пізніше кредитування поновилося за ставками в кілька разів вищими від докризового періоду.

За кілька років забудовники адаптувалися до нових умов і ввели інструмент розстрочки, що і призвело до перетікання покупців на «первинку». Ріелтори сподіваються, що скандали з компанією «Укрбуд-девелопмент», яка супроводжує всі проекти житлових комплексів державної корпорації «Укрбуд», переламають цю тенденцію на користь «вторинки».

Нагадаємо, сьогодні корпорація зводить у столиці 26 житлових комплексів (з 177 ЖК, що будуються на даний момент в Києві). Більшість їхніх проектів, за словами керуючого партнера KopotLawyers Володимира Копотя, втягнуті в судові розгляди. На деяких майданчиках будівельні роботи не ведуться, або уповільнені темпи зведення. Крім того, «Укрбуд девелопмент» змінив власників, що викликало паніку серед покупців.

Як скандали впливають на ринок?

«Скандал з «Укрбудом», на мою суб'єктивну думку, принесе додатковий стрибок цін на вторинне житло», – вважає Владислав Кобелєв. Приватний ріелтор Сергій Руденко дотримується іншої думки. «На первинному ринку завжди є ризик, що об'єкти не добудують чи побудують не так. Скільки вже таких історій було. Згадайте «Еліту-центр» або аферу Войцеховського. І що? А нічого», – говорить він.

Нагадаємо: компанії, афілійовані з Анатолієм Войцеховским, звели близько 40 новобудов. Багато з них так і не здані в експлуатацію, практично всі побудовано з різними порушеннями. Загалом від діяльності його компаній постраждало 14 000 інвесторів. Однак первинний ринок нерухомості доволі спокійно пережив цей момент: сильного відтоку покупців тоді не спостерігалося. 

«Так, вторинний ринок надійніший, але забудовники дають розстрочки, кредитують покупців – і це їхній головний аргумент. Покупці відвернуться від новобудов, тільки якщо подешевшає іпотека», – робить висновок ріелтор.

А що там з іпотекою?

На даний момент середній розмір іпотечної ставки при купівлі житла на вторинному ринку становить 20,31% річних, свідчать дані «Простобанк консалтинг».

Нагадаємо, наприкінці серпня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що наступного року іпотечні ставки можуть знизитися до 12-13% річних. Якщо ж вони залишаться на нинішньому рівні, а курс долара втримається в межах, закладених у держбюджеті на наступний рік – 28 грн за один долар, то кількість угод як і раніше буде більшою на первинному ринку. Таким чином, підвищення цін на «вторинці» носитиме сезонний характер.

 
 
Интересные новости:
08.10.2019
3065
Как приватизация, только без денег. Как по новому закону можно будет брать в концессию госимущество ...
08.10.2019
3359
Четвертый по высоте в Китае, восьмой по высоте в мире и самый высокий в Пекине 528-метровый небоскре...
08.10.2019
1923
В штате Колорадо группа архитекторов и инженеров напечатали строительные конструкции на 3D принтере,...
29.03.2024
2418
Енергію, яку вироблятиме система, використовуватимуть для роботи зрошувальної системи регіону...
29.03.2024
3342
З 1 квітня 2024 року змінюється розмір мінімальної заробітної плати...
29.03.2024
1194
Підписано зміни до наказу № 647 щодо обмеження граничного терміну експлуатації вант...