РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Яким чином можна досягти прозорості на ринку нерухомості

Сьогодні не існує реальної статистики на ринку житлової нерухомості. Все, що є, має оціночний характер – ці цифри надаються консалтинговими компаніями, і складно судити, наскільки вони відображають реальний стан речей. У результаті ані девелопери, ані покупці не розуміють розміру пропозиції на ринку і його реальні ціни. А відповідно, діють в умовах невизначеності та схильні до маніпулювання. Який вихід?

1780 03.10.2019 в 07:49



Який вихід?

Сьогодні не існує реальної статистики на ринку житлової нерухомості. Ні за цінами, ні за кількістю укладених угод. Все, що є, має оціночний характер – ці цифри надаються консалтинговими компаніями, і складно судити, наскільки вони відображають реальний стан речей. Статистика, яку публікує Мін'юст, досить заплутана і не дає ясності. У результаті ані девелопери, ані покупці не розуміють розміру пропозиції на ринку і його реальні ціни. А відповідно, діють в умовах невизначеності та схильні до маніпулювання.

Який вихід? Необхідно ввести централізований державний облік прав власності на квартири, які знаходяться в будинках, що будуються. При цьому не варто створювати окремий реєстр: ці права слід автоматично враховувати в Реєстрі прав на нерухоме майно.

Існуючу пропозицію вже закріплено в законопроєкті №7084 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єктів незавершеного будівництва та майбутніх об'єктів нерухомості». Крім прозорості ринку такий крок дозволить запобігти аферам на зразок «Еліти-центру».

Судіть самі: забудовник отримав права на будівництво 100 квартир, ці 100 квартир вніс до реєстру і їх може продавати. Таким чином, вдасться уникнути подвійних продажів, а також продавати тільки ті квартири і таку їх кількість, на будівництво яких отримано дозвіл.

Зараз забудовники так робити не зацікавлені, оскільки в процесі будівництва змінюють поверховість і інші характеристики проєкту. По суті, лише поодинокі проекти реалізуються так, як було запроектовано спочатку.

Що ще допоможе ринку отримати прозорість?

Всі угоди мають здійснюватися тільки через нотаріуса. Інший перехід права власності на нерухомість, що будується, повинен бути заборонений. Необхідно відмовитися від використання фондів фінансування будівництва, оскільки до будь-якої незалежності та контролю забудовників такий інструмент не призводить.

Нагадаю, що після «Еліта-центру» на законодавчому рівні було закріплено, що продажі житла здійснюються через ФФБ. Таким чином, між забудовником і продавцем вводилася нова ланка – банківська або фінансова установа, яка брала на себе фінансові ризики – по суті, здійснювала контроль того, як забудовник використовує отримані від інвесторів гроші.

Але на практиці ці фонди створюють і керують ними самі забудовники. Тому ФФБ лише збільшує собівартість будівництва на суму близько 5%, і не більше того. Інші механізми інвестування в житлове будівництво – ІСІ, облігації, деривативи та ін. (загалом їх з десяток) – теж ненадійні.

Суть бажаних нововведень – зняти можливість подвійних продажів і домогтися того, щоб усі об'єкти будувалися лише в межах раніше узгоджених обсягів.

Боротьба з обманом має вирішуватися через посилення ролі ДАБІ, введення рейтингування забудовників і банківського фінансування – як ще одного «контролера» ситуації.

Читайте також про те, що Спеціальний реєстр жилої нерухомості для захисту інвесторів уже включено у проект Єдиної державної електроної системи у сфері будівництва.  


Автор: Сергій Овчинников, незалежний експерт ринку нерухомості 

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
02.10.2019
2008
Про те, як правильно вибудовувати комунікації, зокрема, з медіа, і навіщо це потрібно бізнесу, розпо...
27.09.2019
1632
Президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів Іван Салій звернувся до прем'єр-мі...
26.09.2019
2164
Робота поза офісом, у віддаленому доступі – тренд, що набирає все більшої популярності в Украї...
21.03.2024
6441
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
2795
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22596
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...