РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.840 39.205 38.800
EUR 42.180 42.709 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

При будівництві та реконструкції доріг на в’їздах у населені пункти мають влаштовуватися спеціальні напрямні острівці

Згідно з ДБН про дороги загального призначення, що набули чинності з вересня, на нових ділянках трас при в’їзді в населені пункти вже мають проектуватися засоби заспокоєння трафіку – напрямні острівці

2080 13.09.2019 в 07:57



Близько 4 тис. людей гинуть щорічно у ДТП, 20% - саме з причини перевищення безпечної швидкості

З 1 вересня в Україні набрали чинності нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування доріг загального користування. Відповідно до них при новому будівництві та реконструкції існуючих трас на в’їздах у населені пункти мають обов’язково влаштовуватися спеціальні напрямні острівці для зниження дорожнього трафіку. За можливістю такі засоби безпеки мають передбачатися і під час капітального ремонту.

Це дозволить знижувати середню швидкість руху на дорогах при в’їздах в населені пункти, а, отже, зменшити кількість ДТП та аварій. Також це може сприяти покращенню умов пересування пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту, загалом заспокоєнню транспортного трафіку.

“Ще одна важлива зміна для безпеки на трасах, яка почала діяти з 1 вересня цього року – спеціальні засоби заспокоєння трафіку при в’їздах в населені пункти. Це можуть бути напрямні острівці та інші технічні засоби на дорогах, які створюють штучні нерівності та вигини. Це дуже важливо розвивати і робити в нас в Україні, адже щороку за статистикою із близько 4 тис. людей, які гинуть внаслідок ДТП, 20% - саме з причини перевищення безпечної швидкості. Це потрібно змінювати”, - написав заступник міністра Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.



Він розповів, як це працює.

“Наприклад, щоб об’їхати напрямний острівець, водій змушений загальмувати та підвищити свою увагу на дорозі. Напрямні острівці розміщуються за відсутності наземного пішохідного переходу на смузі руху у напрямку населеного пункту. Якщо ж пішохідний перехід присутній, у такому випадку проектується острівець безпеки для пішоходів згідно з вимогами ДБН “Вулиці і дороги населених пунктів”, - пояснив заступник міністра.

Парцхаладзе зазначив, що за основу цієї зміни був взятий європейський досвід, а саме європейська система «traffic calming», яка включає в себе комплекс заходів із дизайну доріг та створення штучних звужень та нерівностей з метою уповільнення дорожнього руху або зменшення кількості транспортних засобів.

“В Україні вже є кілька прикладів впровадження таких нововведень. Наприклад, такі напрямні острівці за системою «traffic calming» встановлені у Полтавській області при в’їзді у місто Лохвиця”, - відмітив Парцхаладзе.

Згідно зі змінами у ДБН, місця влаштування напрямних острівців та острівців безпеки для пішоходів необхідно облаштовувати відповідними технічними засобами. Також у змінах наведено конкретні схеми застосування і розрахунки щодо їх влаштування.

Раныше ми писали про те, що для підвищення безпеки на українських дорогах тепер можуть з’являтися шумові смуги. А також про те, що на дорогах почнуть з’являтися протизасліплювальні екрани.


Про внесення змін до Державних будівельних норм читайте у розділі «ДБНи», тут зібрані ВСІ нововеддення норм та коментарі експертів. 


 
 
Интересные новости:
12.09.2019
2528
Чи потрібні сучасні стаціонарні кафе або магазини у кожному новому парку - Мінрегіон розглядає пропо...
11.09.2019
1978
Нові та реконструйовані станції метро матимуть обов‘язковий безбар‘єрний простір для люд...
11.09.2019
1875
З вересня набули чинності нові будівельні норми щодо проектування доріг загального користування. Сер...
24.08.2023
2036
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1801
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
2996
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...