РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чому Держахбудінспекція не може зупинити хаос у будівництві

В столиці продовжують зводити будинки з порушеннями. Неякісно виконані роботи, матеріали та інженерні рішення ведуть до того, що майбутнім мешканцям і ОСББ дістаються об'єкти, в яких швидко виникають проблеми експлуатації, а «наздогнати» забудовника, часто вже ліквідованого, неможливо. Для цього потрібно застосовувати цілий комплекс заходів

2513 02.09.2019 в 07:47


У чому суть порушень?

Функції контролю (вихідних даних, проектних рішень, експертизи), видача дозволів і нагляд за виконанням будівельних робіт, технічних умов лежить на Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ). Чому ж у столиці такий хаос у будівництві? Справа не лише в корупції (і її частині – бездіяльності). У відомства поступово навмисно відібрали реальні можливості для нагляду та покарання порушників. Це і призвело до сучасного стану. Чому так відбувається і як можна виправити ситуацію, розповів Mind Сергій Овчинников, незалежний експерт, директор компанії Stokman.

У Німеччині, Австрії, Бельгії будівельна поліція – дуже серйозна інституція, яка безпосередньо контролює ведення будівельних робіт, матеріали, якість, дотримання техніки безпеки. Вона здатна зупинити будівництво будь-якого об'єкта на підставі винесеного рішення.

А в Україні – тільки через суд. Рішення судів оскаржується в інших судах і т. д. Така практика дозволяє зводити об'єкти з порушеннями. Ми знаємо не про один випадок, коли з дозволом на 4–6 поверхів будувалися об'єкти у 8–14 поверхів і вводилися в експлуатацію, наприклад, рішеннями судів.

Об'єкти незаконного будівництва підлягають знесенню. Якщо не є можливим знести їх за рахунок забудовника, то це необхідно виконувати за рахунок бюджету. А щодо забудовника, його акціонерів і посадових осіб повинні бути ухвалені відповідні господарські та кримінальні дії.

Таким чином, забудовники в найгіршому випадку відбуваються штрафами. А в столиці продовжують зводити будинки з порушеннями. Неякісно виконані роботи, матеріали та інженерні рішення ведуть до того, що майбутнім мешканцям і ОСББ дістаються об'єкти, в яких швидко виникають проблеми експлуатації, а «наздогнати» забудовника, часто вже ліквідованого, неможливо. Для цього потрібно застосовувати цілий комплекс заходів.

Який є вихід?

Актуальне питання рішення корупції в ДАБІ необхідно пов'язати безпосередньо з відповідальністю як забудовників, так і підрядників на ринку. Відповідальність мають нести не лише директор і акціонери забудовника, але і архітектор і конструктор проекту, які його розробили, хоча вихідними даними це було заборонено, або допустили використання неякісних матеріалів, змінення рішень проекту, у вигляді позбавлення ліцензій і сертифікатів на термін не менше п'яти років.

Також позбутися сертифіката мають й інженери технічного нагляду, які контролювали і приймали такий об'єкт будівництва. 20–30 випадків позбавлення ліцензій і сертифікатів з озвучуванням ПІБ покараних мають оздоровити галузь – вже ніхто не порушуватиме вихідні дані та не прийматиме невиконані або неякісні роботи.
Самоорганізовані організації, наприклад Союз архітекторів і Конфедерація будівельників, повинні також стежити за ситуацією.

Окрема проблема – часта відсутність архівів як проектної, так і виконавчої документації, які мають передаватися від забудовника експлуатуючій організації або ОСББ.

Також досить серйозне питання, яке необхідно передати у відання ДАБІ, – це дотримання техніки безпеки на будівельних майданчиках. Наявна ситуація – поява інспекторів на майданчиках тільки при нещасних випадках – не витримує критики.

Введення електронних кабінетів і наскрізних баз даних, а також впровадження нових підходів у організації та роботі ДАБІ повинні в найближчому майбутньому перемогти корупцію. Введення публічного класифікатора ризиків забудовника і проектів, доопрацювання та прийняття проекту закону №7084 мають збільшити прозорість ринку для всіх учасників і покупців.

Яка роль ДАБІ?

ДАБІ, безумовно, повинна розвивати сервісну і консультаційну функції для учасників ринку, іноземних і вітчизняних інвесторів.

Але функції ДАБІ – також контроль і нагляд, тому в її руках повинні бути механізми для ефективної роботи, контролю порушень і реакції на них. При незаконному будівництві реакція повинна бути доволі жорсткою і швидкою.

Необхідно повернути повагу до роботи як інспекторів, так й інженерів технічного нагляду, з прийняттям їх відповідальності за вчинені дії.

Окреме велике питання – це роль ДАБІ в розвитку проектів, що здійснюються за рахунок державного бюджету, а саме коштів платників податків. Ми про це часто забуваємо, торкаємося тільки комерційної сфери, а це лише частина роботи інспекції.

Автор: Сергій Овчинников

Читайте про те, що Держархбудінспекція починає тестування «Електронного кабінету» вже 2 вересня. А також про те, чому система архітектурно-будівельного контролю має бути кардинально змінена.

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
30.08.2019
2805
Колаборація українських і зарубіжних архітекторів – рішення, від якого виграє перш за все кліє...
29.08.2019
2093
Чи вигідно вкладати кошти у виробництво електроенергії з ВДЕ, та чи є шанс у України виконати власні...
28.08.2019
1884
В Госэнергоэффективности подготовили ряд законопроектов, которые позволят стимулировать энергетическ...
28.03.2024
4136
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4005
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...
04.03.2024
3311
Нині ведеться робота по створенню електронного містобудівного кадастру державного рівня. Найближчим ...