РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як запрацювала нова модель ринку електроенергії: проміжні підсумки

З 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії. З якими проблемами зіткнулися участники ринку
3217 27.08.2019 в 07:40



Енерегетичний лікбез

Нагадаємо, що З 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії. Україна розпочала виконувати вимоги щодо імплементації Третього енергопакету ЄС, в рамках якого отримає 500 млн євро фінансування.

Введення нового енергоринку передбачає ціноутворення на електричну енергію як товар.

Тарифи для промислового споживача тепер встановлюються, виходячи з попиту та пропозиції.

Нагадаємо, що новий ринок електроенергії включає чотири складові:

  • ринок двосторонніх договорів, де купується електроенергія за довгостроковими і двосторонніми контрактами, які безпосередньо укладають між собою виробники (генеруючі компанії) і споживачі електроенергії;
  • ринок "на добу наперед", на якому здійснюється купівля-продаж обсягів електроенергії з періодом покриття - наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з Оператором системи розподілу (далі - ОСР). Ці угоди проводяться за день до періоду покриття;
  • внутрішньодобовий ринок, де продають електроенергією протягом доби, після укладення всіх контрактів на ринку "на добу вперед";
  • балансуючий ринок, на якому постачальник електроенергії докуповує відсутні обсяги електроенергії для збалансування рівня виробництва та імпорту з рівнем споживання. Даний ринок також передбачає застосування механізму для регулювання небалансів (невиконання заявленого режиму генерації компанією-виробником).

Перший місяць роботи нового ринку електроенергії виявив три основні проблеми, з якими зіткнулись як кінцеві споживачі, так і постачальники електроенергії.

Зростання ціни для кінцевого споживача

Перед запуском ринку скептики прогнозували підвищення ціни на 40-50%. Зростання дійсно відбулось, однак становило 20-30%.

Нагадаємо, для населення ціна на електроенергію не змінилась: НКРЕКП та уряд нормативно закріпили механізм постачання електричної енергії населенню за тарифами, що діяли раніше.

Чому ж зросла ціна для бізнесу? По-перше, з нового ринку вилучили такого гравця як НАЕК "Енергоатом". Атомна енергія в Україні - найдешевша.

Однак нова модель передбачає продаж промисловим підприємством лише 10% цього ресурсу (решта 90% йде на покриття енергетичних потреб населення). Тому сьогодні маємо дефіцит дешевої атомної електроенергії. Замість неї споживач змушений купувати дорожчу енергію теплової генерації.

По-друге, неочікувано високий тариф ОСР за передачу електричної енергії. Сьогодні він складає 31 коп за 1 кВт*год.

По-третє, у загальному енергобалансі збільшилася частка електроенергії з відновлюваних джерел енергії (далі - ВДЕ). ДП "Гарантований покупець" купує її за середньозваженою ціною в 4800 грн за 1 МВт-год, що втричі вища за ринкову.

Відповідно, якщо збільшується частка ВДЕ, зростає й кінцева ціна електроенергії.

"Гарантований покупець" відпускає в мережу 60-70% енергії постачальникам універсальних послуг для забезпечення потреб населення, а залишок - через ринок "на добу наперед" (далі - РДН), адже йому необхідно компенсувати збитки від продажу електроенергії населенню.

Причому "Гарантований покупець" виходить на РДН з ціною, яка вже наближена до максимальних обмежувальних цін, встановлених НКРЕКП (959,12 грн за 1 МВт-год у нічні години і 2048 грн. - вдень), що разом з цінами теплової генерації сприяє підвищенню цін.

Дефіцит електроенергії

Якщо ринок двосторонніх договорів стартував максимально ефективно та майже без складнощів, то на РДН та внутрішньодобовому ринку виникла проблема дефіциту електроенергії.

Причина наступна - більшість потужностей теплової генерації реалізується в сегменті двосторонніх договорів, що створює дефіцит пропозицій в інших сегментах ринку. Постачальники однією з можливих причин дефіциту називають небажання генеруючих компаній продавати електроенергію за низьким тарифом.

Зокрема, ТЕС не вигідно продавати електроенергію вночі, оскільки її вартість нижча за "денний" тариф більше ніж у 2 рази. Теплова генерація може вийти на ринок небалансів та продати цей же обсяг на 15% дорожче.

Ціна на небаланси

Відповідно до правил нового ринку ОСР має завантажувати до системи ММS (Market Management System) дані щодо укладених договорів за кожним постачальником.

На підставі цієї інформації визначається ціна, за якою електроенергія буде продаватись на ринку небалансів.

Як показали результати першого місяця роботи, ОРС не внесли повністю всі дані в систему. Тому в Укренерго не змогли визначити ціну для "небалансів".

Для постачальників, які працюють на ринку на добу наперед, ціну порахували на підставі операційних даних.

Станом на сьогодні до системи MMS завантажено всі дані. Після того як Укренерго розрахує ціну на небаланси відповідно до правил нового ринку, постачальники перерахують вартість раніше проданої електроенергії та проведуть коригування за розрахунками із кінцевими споживачами.

Для бізнесу це може означати як зниження вартості раніше придбаної електроенергії, так і її зростання.

Незважаючи на суттєві проблеми, які виникли в перший місяць роботи нового ринку електроенергії, на нашу думку, говорити про те, що реформа провалилась, в корені невірно.

Так, енергетична система виявилась не повністю готовою до викликів, який несе за собою ринок.

Проте, якщо продовжити роботу над вдосконаленням нормативної та технічної бази, забезпечити вільний доступ до ринку усіх учасників, зокрема НАЕК "Енергоатом", маємо шанси створити європейську модель енергетичного ринку.


Раніше ми писали про те, що ціни на електроенергію тепер на 20% вище європейських, а також про те, що Кабмін обіцяє знизити тариф на електроенергію для підпрємств до 21 коп/кВт-год.
Источник: epravda
 
 
Интересные новости:
23.08.2019
2373
За останні 5 років в Україні інвестовано понад 2,5 млрд. євро у галузь відновлюваної електроенергети...
23.08.2019
3493
Новый мировой тренд - "зеленый водород" - набирает обороты. Возобновляемый источник энергии можно ис...
21.08.2019
4482
Мінрегіон розробив декілька варіантів типових проектів сучасних шкіл та дитсадків для сіл. Всі проек...
05.04.2024
5389
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4510
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4359
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...