РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

«Наскоки» силовиків шкодять економіці: Салій про ситуацію з «Укрбудом»

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій прокоментував останні події, які відбулись
3466 17.05.2019 в 07:31



Іван Салій про ситуацію з «Укрбуд»

Затримання детективами НАБУ екс-командувача Нацгвардії України генерал-полковника Юрія Аллерова, а також генерального директора компанії «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороди і у зв’язку з цим обшуки на відомому підприємстві продовжують активно обговорювати у суспільстві.

Нагадаємо, що кримінальне провадження стосується виділення квартир військовим у житловому комплексі на території колишньої військової частини на Печерську. Одним із суб’єктів цього розслідування є ТОВ «Укрбуд Девелопмент».

Детективи розслідують питання рівноцінності обміну квартир, які були передані для потреб Нацгвардії України під час зведення будинків в Києві. А саме обміну житлових площ, передбачених в будинку по вулиці Коновальця, 34 (ЖК «Аристократ»), на житло в будинках по вулиці Бориспільська, 23а, 25а, 27а (ЖК «Оберіг»). Обмін відбувався з ініціативи колишнього керівництва Національної гвардії, а його рівноцінність та відсутність порушень була підтверджена експертизою Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

В Укрбуді заявили, що розслідування триває близько двох (!) років. За цей час відбулося чимало слідчих та процесуальних дій, оціночних експертиз. В корпорації стверджують, що всіляко сприяли розслідуванню, надаючи необхідні документи. І вважають, що сьогодні об’єктивних причин для проведення обшуків детективами НАБУ не було. Натомість такі дії правоохоронців підривають ділову репутацію підприємства, це може використовуватися у нечесній конкурентній боротьбі з метою завадити господарській діяльності.

Ситуацію з Укрбудом прокоментував президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій:

«На жаль, є непоодинокі випадки, коли силовики втручаються в будівельний процес начебто з метою захисту інтересів громадян, держави, – говорить Іван Миколайович. – Насправді ж це не зовсім так, і подібні слідчі дії часто закінчуються погано для тих же громадян. Згадаймо сумнозвісну фірму «Еліта-Центр»: хоч забудовника закон і покарав, але ж багато киян втратили кошти, вони і донині не отримали обіцяних квартир.

Або ж, наприклад, свого часу правоохоронці зацікавилися комбінаціями київського забудовника Анатолія Войцеховського. На нього одягнули кайданки, розпочалося слідство. Але ж є й інший бік медалі – 17 тисяч приватних інвесторів, які вклали кошти в будівництво майбутніх помешкань, втратили ці гроші. Міська влада за допомогою активістів, здається, лише 5-6 будинків (із десятків об’єктів!) вивела на завершення будівництва. А на решту прокуратура наклала арешт. Тому наголошую: правоохоронці повинні не зупиняти будівництво, а допомагати людям. Ця теза стосується і резонансної ситуації з Укрбудом.

Хочу попросити представників закону – з’ясовуйте всі аспекти цієї справи швидко й об’єктивно, єдине – ви не маєте права зупиняти будівництво.

Укрбуд – великий і потужний забудовник, у нього – тисячі інвесторів, які вклали власні кошти у зведення будинків. Не можна упродовж двох років «мусолити» цю справу, яка є очевидною «для третього класу». А потім підводити суспільство до думки, що ці наскоки, маски-шоу є начебто якимось «героїзмом»…

Коли свого часу Укрбуд включився в ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, то його там, в зоні радіоактивного забруднення, не перевіряли борці з корупцією.
Країні, бізнесу не потрібні «наскоки» силовиків, бо це тільки шкодить економіці, ефективному господарюванню. Треба допомагати будівельникам. Але не так, як торік «практикував» Генпрокурор Юрій Луценко. Провівши в Одесі координаційну нараду з представниками правоохоронних органів, Луценко дав низку сенсаційних вказівок. Зокрема, «провести зупинку усього будівництва, перевірки документів…». І спокійно поїхав до Києва, нажахавши одеситів. Відтак було порушено будівельний процес на Одещині.

А ще ми пам’ятаємо, як налякала людей новина про запровадження воєнного стану – інвестори з перестороги поспіхом стали забирати свої кошти в будівельних компаніях. А це ж – стагнація, нестабільність, занепад економіки. І лише через декілька місяців справа почали вирівнюватися на краще.

Тому закликаю правоохоронців: проводьте свої процесуальні дії таким чином, щоб не постраждав жоден інвестор, щоб не втратив роботу жоден будівельник, щоб жодна будова не зупинилася!»

«Укрбуд Девелопмент» офіційно:


“16 травня Шевченківський суд Києва визнав незаконним затримання детективами НАБУ генерального директора компанії «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороди та звільнив його з-під варти. Затримання відбулося 14 травня у рамках розслідування зловживань командувача Національної гвардії України Юрія Аллерова при обміні квартир для військовослужбовців.

Своїм рішенням суд визнав незаконність дій НАБУ, встановивши факт перевищення ними своїх службових повноважень. Адвокати вже готують заяву про злочин, скоєний працівниками НАБУ.

Дві доби утримуючи затриманого, детективи не вручали йому подання про обрання запобіжного заходу, а саме затримання було незаконним. Крім того, вони намагалися перешкоджати роботі суду, який розглядав справу про незаконне затримання, заявляючи немотивований відвід судді. Адвокати впевнені, що це було зроблено з метою затягування процесу та незаконного утримування особи під вартою.

– Затримання відбувалося з грубими порушеннями 208-ї статті Кримінально-процесуального кодексу. Без ухвали уповноважені особи можуть затримувати лише тих підозрюваних, яких застали під час вчинення злочину або на яких безпосередньо після вчинення злочину вказують очевидці чи очевидні ознаки. Або ж якщо є підстави вважати, що підозрюваний може втекти, – зазначив адвокат Олег Татаров. – Почнемо з того, що на момент незаконного затримання Олег Майборода навіть не перебував у статусі підозрюваного. Також за півтора роки розслідування він десятки раз виїжджав за кордон, а отже точно не мав наміру нікуди втікати. Навпаки, протягом цього часу він та інші представники «Укрбуд Девелопмент» усіма силами сприяли роботі НАБУ…».

«Жодних підстав для таких агресивних дій з боку Національного антикорупційного бюро немає. І без того надавали і документи, і свідчення. Ніхто ні від кого не ховався. І надалі залишаємося максимально відкритими. Якщо чесно, така стратегія вже більше нагадує якесь свавілля та провокацію. Тиск на бізнес, який, між іншим, представляє інтереси тисяч клієнтів, котрі інвестували в будівництво житла в Києві, – додав Олег Татаров».

Джерело: avbmv

 
 
Интересные новости:
16.05.2019
3302
Суд відпустив з-під варти генерального директора «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороду, п...
15.05.2019
3664
Основна мета – вивчення рівноцінності обміну квартир, переданих Нацгвардії під час зведення бу...