РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.450 39.830 39.586
EUR 42.200 42.801 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

АНАЛІТИКА ринку будівельних матеріалів України: глобалізація і євроінтеграція

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій про ситуацію на ринку будматеріалів
5017 07.05.2019 в 08:13

Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій про ситуацію на ринку будматеріалів


Ринок будматеріалів

Всі інноваційні матеріали, що є у світі, присутні в Україні. Глобалізація, євроінтеграція, світовий ринок відкрили сповна Україну, інша справа — вартість і купівельна спроможність населення та замовника з обмеженнями по вартості системою Prozorro тощо.

Наприклад, дерево-алюмінієві чи дерево-бронзові вікна та розсувні системи виготовляються разово, за замовленням, бо вміємо і знаємо, але за дорого.

Ще приклад — в Європі, Харкові, Львові, Кривому Розі і Мінську широко застосовується технологія широкополосних трамвайних плит довжиною до 6,0 м для будівництва і реконструкції, а у Києві — трамвай на шпалах, усе криво й косо, гримить-грюкає.

У них колії на гумовій підкладці, з боків теж гумовий профіль – ні шуму, ні вібрації, ані стиків, ані болтів, ані сталевих прижимів. Безшумні переїзди виготовляють і на «Ковальській», раніше завозили з Польщі.

І що? Замовник, Київська влада відкриває зупиночний комплекс на швидкісному трамваї, хоча давно має намір реконструювати трамвайні колії від цирку до Контрактової площі та замовити інновації — в пріоритет не попадає і досі.

Є і забуті технології. В Європі на виставках екологічні блоки з арболіту чи, відома нам, «глина-солома». У нас окремі народні умільці «ліплять» будівлі на своє бачення, бо ані нормативів, ані стимулів, ані зацікавленості.

Арболіто-бетонні блоки та плити, питома вага десь 380 кг/куб. м, для нормативу по термоопору достатньо 30–40 см (відповідно замінить стіну із рядової цегли в 120 см), плюс тепло- і звукоізоляція. Використовують закордоном деревину, очерет, костру коноплі та льону, солому і т. д., плюс гіпс або цемент. Ми ж очерет взимку викошуємо і продаємо до Європи.

Ще приклад: Україна не виготовляє черепицю керамічну — коштовний товар. Але її на ринку України вдосталь.

Україна не виготовляє шибку, скло листове, віконне. Завозить його звідусіль, десь 40% з Білорусі. Знову — великі інвестиції потрібні, а насправді потрібне державно-приватне партнерство, участь в таких проектах влади, як партнера, а не гальма-касира.

Прориви у вітчизняному виробництві будматеріалів в основі мають унікальну сировину і бізнесменів, безперечно героїв нашого часу, які реалізували масштабні проекти, збудували сучасні заводи, забезпечили експортні можливості Україні.

Керамічна плитка та керамограніт
Каолінові глини України — найкращі у світі. Але ще недавно імпорт керамічної плитки складав 57% у 2005 році, тепер, у 2018 році — менше 20,8%. «Харківський плитковий завод», «Атем» — унікальні керівники і їх трудові колективи – експортують свої вироби щонайменше в 30 країн, в тому числі й США. Тут сучасне, роботизоване технологічне обладнання та цифровий друк із неймовірною кількістю дизайну під кожну країну і замовника. Розмір плитки від 250х60 до 120х200 і до 1200х600 мм, тобто широкоформатні плити з глазурованого керамограніту в Україні, як і в Європі, набирають популярність і для вентильованих фасадів, і для внутрішнього опорядження.

Будується ще одне потужне підприємство «Епіцентром», яке змушене буде експортувати 60–70% продукції, бо внутрішній ринок звужений.

І ще залишається парадокс сировинний, ганебний: Україна переробляє до 1,0 млн т каолінів, а експортує в біг-бегах — до 4,0 млн т.

Україна виготовила 54,0 млн кв. м плитки в 2018 році, а Італія і Іспанія з додаванням нашої сировини виготовляють по 400,0 млн кв. м.

Уряд повинен ввести акциз або ставку вивізного мита збільшити в рази, квоти на експорт національного надбання і заводи з’являться в Україні.

В Україні є можливість збільшити виробництво в 5 і 10 разів за умови будівельного буму в Україні і конкурентоздатності. Наша плитка конкурентоздатна.

Цегла рядова, лицьова, клінкер, поризований великоформатний блок, цегла ручної формовки
Україна забезпечує внутрішній попит та експорт лицьової і клінкерної цегли.

Правда, в Європі на рядову цеглу, повнотілу, чим страждає і Київ, глину не переводять. Там, в Польщі, навіть уже нехтують і лицьовою цеглою — клінкер в тренді, який донедавна в Україні навіть не виготовлявся, закуповували в Іспанії, Польщі, Німеччині, Австрії, Фінляндії.

Тепер Україна експортує клінкер і на фасади, і на брукування тротуарів. Тут температура випалу 1100–1300°С, морозостійкість до 500 циклів, водопоглинання — 1,0–6,0%, необмежений термін експлуатації фасадів, але для внутрішнього ринку обмеження — ціна.

Взагалі цегла має неймовірну пропозицію за кількістю кольорів, фактури, фасонні вироби.

В Європі перейшли від цегли 250х120х65 до великоформатних блоків 440х245х215, та інші формати по 10–13 цеглин в одному блоці.

Пустотність, тобто об’єм повітряних камер сягає 50%, щільність (вага) — 720 кг/куб. м замість 1450 кг/куб. м клінкеру і ще більше 2000 кг/куб. м рядової цегли.

Блок виготовляють і «Слобожанська Будівельна Кераміка», і «Керамейя», і «Євротон», відродить випуск Кузьмінецький завод, але забудовники «економлять» і «підсіли» на рядову цеглу невиправдано.

VIP-замовники блок завозять із Європи і пустоти в них заповнені базальтовою ватою або пінопластом, але ці інновації в Україні поки не затребувані.

Затребуваний і популярний на сьогодні у нас блок 2NF, еквівалентний 2,12 звичайної цеглини, він поризований, полегшений і зручний для кладки.

Газобетон став прямим конкурентом цегли в будівництві малоповерховому та огороджуючих конструкціях висотного будівництва.

Тут густина (вага) 400–600 кг/куб. м, а для теплоізоляції неймовірно мала густина 150 кг/куб. м.

Газобетон має недоліки і переваги порівняно з цеглою, але ціна і швидкість кладки (блок 300х200х600, 500х200х600мм), армовані перемички та плити перекриття, а головна перевага — ціна є на сьогодні ключовим у формуванні попиту.

Бетон, залізобетон
Головний в будівництві сьогодні товарний бетон і залізобетон, неймовірна кількість виробів і конструкцій. Тут стрімко розвиваються світові технології в Україні, бо логістика обмежує радіус доставки.

Поклади гранітів унікальні, щебінь має марки 1000 і 1200, і навіть 1500.

Кар’єри «Ковальської», «Юнігран», «Вирівський кар’єр» та інші мають сучасне обладнання, забезпечують якість по євростандартах. Терикони «відсіву» — тепер уже цінна сировина для бруківки, а митий пісок нарозхват для сухих сумішей.

До того ж Україна — металургійна держава. Вдосталь виробляється і цементів.

Саме каркасно-монолітні технології забезпечують висотне будівництво житла. Конструктивний, збірний залізобетон — то колона, стакан під нею і балка перекриття, і ще сотні виробів — набирає темп в будівництві складів, холодильних комплексів і навіть при будівництві аеропорту «Жуляни». Бетон в Україні у провідних виробників європейської якості. Дозволяє зменшувати собівартість будівництва і не знижувати якість.

Новим і революційним стало виготовлення плит перекриття по технології безопалубного формування. Це багатопустотні плити із попередньо напруженою арматурою, з «доріжками» до 100 м екструзії. Довжина плит була 6–9 метрів, тепер уже до 20 метрів (товщина 500 мм).

Збірний залізобетон, «панельки»
Безпідставно в Україні зруйновано десятки домобудівних комбінатів, столичним флагманом залишається лише «ДБК-4».

Адже в Європі до сьогодні 50–60% будують із панелей заводської готовності (з утеплювачем, з опорядженням).

Наприклад, у Литві з’явились підприємства будівельної галузі, які продають в 14 країн світу, спочатку сусідам, а тепер і далеким ринкам, трьохшарові залізобетонні конструкції з використанням кольорового бетону, матриць і графічних бетонних фасадів. Доставляють конструкції навіть за 300 км за Полярним колом, будують лондонські студентські гуртожитки в 24 поверхи із скло-алюмінієвих модулів.

У нас же частка індустріального великопанельного будівництва менше 10%, що неприпустимо.

«ДБК-4» — і прихильник, і новатор: щоб бетонна панель відповідала нормам енергозбереження, монтується навісний, тепловентильований фасад Hostrock, виготовлений із мармурової крихти, цементу та будь-яких кольорів, із терміном більше 50 років.

Сама фасадна система Hostrock отримала маркування СЄ, застосовується як в новому будівництві, так і при ремонтах та реконструкціях, подібна система «Сканрок» теж відома і в Києві, і в Європі, тобто, не відстаємо.

Завод «ДБК-4» пережив докорінну модернізацію: автоматизована лінія з виготовлення арматурних сіток і каркасів, безвідходна технологія, лінія обслуговується оператором-комп’ютером.

Ну і вперше в Україні встановлене касетне виробництво, магнітна опалубка, можливість змінювати вироби від палети до палети за допомогою комп’ютерних програм.

Компанія Royal House в тренді індустріального будівництва має власний проект: енергозберігаючі великоформатні стінові модулі із залізобетону (7700 мм х 3120 мм) повної готовності (вікна, двері вставлені), з утепленням пінополістиролом та мінеральною ватою, з карнизами, підвіконням, балясинами, пілястрами та облицьованим клінкерною плиткою фасадом — повна заводська готовність відправляється на будівельний майданчик. Технологія активно просувається в Європу.

Тобто, ми тут в бетонах і конструкціях із залізобетону ідемо врівень із кращими досягненнями в Європі, різниця лише в обмеженості масштабу.

Утеплювачі
Приклади, коли бізнес відгукується на провали внутрішнього ринку чисельні. Наприклад, базальтова вата — від 100% імпорту до експортних поставок.

І в Черкасах. І в Харкові, і в Луцьку організували конкурентоздатне сучасне виробництво мінеральної вати і здолали дефіцитність в умовах масових заходів по утепленню будівель.

Експортні поставки стримуються дефіцитністю на внутрішньому ринку.

Віконні технології
Нормативи, вимоги і затребуваність на якість та ефективність на ринку зростають. Наприклад, прогрес віконних технологій.

Товщина зовнішньої стінки вище стандарту України — 3 мм замість 2,7, і ширина профілю зросла до 58 мм і навіть до 82 мм, не 3 камери, а 5 і 7 тепер, і склопакет уже не 24 мм чи 32мм, а 60 мм товщиною. Є склопакети з «газом» і без, сонцезахисні і з електрообігрівом (склопакет, як батарея опалення), двокамерні і трикамерні. Пропозиції є, але цінові параметри тут обмежуючі.

Сухі будівельні суміші
Тут взагалі історія всього 15–20 років, до цього на кожній будові і в квартирі робили вручну такі-сякі розчини, а тепер «тисяча і одна» пропозиція в упаковці, з рецептом і для мурування, і для облицювання, і для утеплення, і для підлог, і для гідроізоляції, і для реставрації… І все це уже не 100% імпорт, а вітчизняний виробник за європейськими технологіями.

І на будмайданчики не пісок і цемент тепер везуть, а суміші в силосах-контейнерах обсягом до 20 куб. м на автопричепі. «Притягли» відповідної марки сухі суміші, поставили на ноги силос, включили шнек-дозатор, додали воду — і машинна штукатурка.

Сталеве будівництво
В тренді в Україні і сталеве будівництво, особливо металочерепиця будь-яких кольорів, профільний настил, легкі сталеві тонкостінні конструкції, металосайдинг, євроштахетник, водостічні системи.

Що гальмує галузь
Таким чином питання всеосяжні, як і варіанти в будівництві. Усе у нас є, але чогось важливого не вистачає.

Не вистачає ефективної, конкурентоздатної влади в центрі і на місцях. Інвестпроекти доленосні для держави не розробляють і не пропонують.

Інвестицій внутрішніх обмаль. Наприклад, молодіжне житло — 100 млн грн. на всю Україну, а правильно було б 5,0 млрд грн. Будуємо мало, особливо в регіонах.

Джерело: propertytimes.com.ua

 
 
 
Интересные новости:
05.09.2018
5895
Простимулирует ли отечественный рынок стройматериалов и позволит ли украинским производителям войти ...
03.08.2018
4028
Кроме того, в первом полугодии Метинвест нарастил общее производство железорудного концентрата, окат...
19.04.2021
2151
Очікується, що в 2021 році вогнетривні підприємства випустять 242 тис. т продукції...
28.04.2020
1730
Обсяги виробництва металоконструкцій, станом на перший квартал 2020 р знизились на 27%...
12.03.2020
1623
Найбільш різкий спад з 2003 року: Китай у січні-лютому скоротив експорт готової проду...