РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Конференція «Якість.Now.UA»: сьогодні на ринку будівельних матеріалів 70% фальсифікату

Як забезпечити європейську якість будівельних матеріалів та захистити споживачів від небезпечної продукції? Відповіді на це запитання шукали на конференції «ЯКІСТЬ.NOW.UA»
9067 26.10.2018 в 09:02




"Якість. Now.UA".
Як забезпечити європейську якість будівельних матеріалів?


Як забезпечити європейську якість будівельних матеріалів та захистити споживачів від небезпечної продукції? Які регуляторні зміни необхідні для ефективного нагляду на ринку будівництва? Чим специфіка гармонізації в Україні відрізняється від європейської та яка додаткова інформація повинна бути доступна для споживача?

Відповіді на ці та інші питання шукали спеціалісти української будівельної галузі на першій спеціалізованій конференції «ЯКІСТЬ.NOW.UA» разом з провідними експертами з Німеччини, Бельгії, Польщі та Болгарії.

Сьогодні на ринку будівельних матеріалів 70% фальсифікату. Такі результати показало опитування респондентів, що відбулось під час інтерактивного голосування на першій спеціалізованій конференції «Якість.Now.UA», яку організовано Офісом ефективного регулювання в рамках проекту FORBIZ, Українським центром сталевого будівництва та “Київським міжнародним контрактовим ярмарком” за офіційної підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Натисніть для збільшення зображення:




У фокусі конференції було питання якості будівельних матеріалів та захиститу споживачів від небезпечної продукції, а також імплементація 305 Регламенту Ради Європи.


«За Угодою з ЄС ми зобов’язалися гармонізувати наші правила з європейськими до 2020 року. Часу майже не залишилось. Нам варто прискорити імплементацію європейських норм. Цього потребує ринок і чекає споживач», – зазначила Олена Шуляк, керівник сектору «Будівництво» BRDO.

Фрагменти з презентації Олени Шуляк (натисніть, щоб збільшити зображення)


Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>


За словами Олени Шуляк, щоб виконати зобов’язання лише в галузі будівництва та будівельних матеріалів, потрібно першочергово гармонізувати майже 400 національних стандартів. Крім цього, вона наголосила, що якнайшвидше запровадження в будівництві європейських підходів дозволить підвищити гарантії якості продукції для кінцевого споживача, який останнім часом потерпає від “нашестя” фальсифікату.


Також Вячеслав Колісник, від імені реального бізнесу, запропонував розроблення «Інструкції з проведення закупівель в будівництві за бюджетні кошти» для контролю Мінрегіоном закупівель в будівельній галузі.

Фрагменти з презентації Вячеслава Колісника (натисніть, щоб збільшити зображення)


Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>


Вячеслав Колісник, Виконавчий директор Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва,
 в ході свого виступу зауважив, що імплементації 305 Регламенту зачекались усі сторони, адже це сприятиме усуненню багатьох бар’єрів. Стосовно підвищення гарантії якості продукції для кінцевого споживача, то на його думку, проблему потрібно вирішувати зараз, ще до впровадження 305 регламенту.

Більше половини присутніх у залі вважають, що якість на ринку будівельних матеріалів має контролювати в першу чергу Державна архітектурно-будівельна інспекція, яку нещодавно почали робити прозорішою у платформі
Наприклад, бізнес асоціаціям необхідно створити відкритий інтернет-ресурс, на якому б містилась інформація з відомостями про назву виробника, продукту (по класифікатору від бізнес-асоціації) та ТМ, стандарту (тільки ДСТУ EN або ДСТУ), номером та датою документу відповідності (декларація або сертифікат), а також скан документу відповідності та протоколів випробувань.


Провідні експерти з Німеччини, Бельгії, Болгарії та Польщі, що завітали на першу спеціалізовану коференцію «Якість. Now.UA» також зауважили, що впровадження європейських правил прискорить вирішення питань з якістю продукції. Проте на думку 
Адама Пінні, з асоціації Small Business Standards (Брюссель), після запровадження 305 регламенту все одразу не налагодиться.


Фрагменти з презентації Адама Пінні (натисніть, щоб збільшити зображення)



Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>


«Регламент будівельних виробів не вступить в силу, доки:

– не відбудеться визнання гармонізованих ДСТУ EN,

– не буде рішення по Системі оцінки та перевірки постійності якісних характеристик AVCP,

– не будуть опубліковані існуючі делеговані акти/рішення ЄС,

– не буде ‘повідомлення’ від органів оцінки відповідності,

– не будуть доступними усі допоміжні стандарти.

Питання лише в тому, чи буде Україна запроваджувати зміни покроково чи всі одразу», – наголосив він в ході виступу. 

Благовеста Шинева, з Центру випробувань та європейської сертифікації (Болгарія) розповіла українським експертам про Досвід Болгарії з реалізації регламенту будівельних товарів (ЄС) 305/2011. Зокрема про СЕ маркування яке є обов’язковою умовою для вільного руху товарів на єдиному європейському рівні.





Фрагменти з презентації Благовести Шиневої (натисніть, щоб збільшити зображення)

Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>


Також про міжнародні практики та законодавство і те, як власне працює в ЄС 305 регламент та які існують добровільні «Європейські системи технічного оцінювання» розповів 
Бернхард Шнайдер з Федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини і “про загрози і можливості для реального бізнесу на прикладі Польщі розповів Себестьян Вол з Будівельного науково-дослідний інституту Польщі.



Фрагменти з презентації Бернхарда Шнайдера (натисніть, щоб збільшити зображення)


Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>




А от процес імплементації європейський норм учасники конференції покладають на Мінрегіон, хоча багато присутніх вважає, що Офіс євроінтергації має бути лідером цього процесу

А чи стануть запропоновані кроки вирішення проблеми діяти в Україні, зможемо спостерігати лише з часом. Але той факт, що ситуацію з фальсифікованими матеріалами потрібно виправляти негайно - очевидний. Лише якісні матеріали можуть будувати фундамент не лише будинку, а й всього українського будівельного ринку. 




Фрагменти з презентації Себастіана Волла (натисніть, щоб збільшити зображення)


Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>>










Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
 

 
 
Интересные новости:
27.09.2018
4457
Выставка открылась 26 сентября и готовит много интересного на ближайшие дни...
26.09.2018
3626
25 вересня відбулось засідання оргкомітету з підготовки до виставки "Будівництво. Архітектура. Нерух...
24.09.2018
3381
14 сентября 2018 на лайнере Rosa Victoria состоялся Energycruise '18: EnergyInvestNight, главной цел...
28.03.2024
2093
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3346
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2679
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...