РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чому варто утеплювати фундамент і на що слід звернути увагу при виборі матеріалу

Експерти розповіли про переваги утеплення фундаменту будинку, та пояснили на що треба звернути увагу, щоб утеплення було ефективним і прослужило довгі роки
5382 23.10.2020 в 02:47

Сфера котеджного будівництва, незважаючи на наявність будівельних норм і зводів правил, найчастіше регулюється індивідуальними бажаннями замовників, а також професіоналізмом або його відсутністю у підрядників. З цієї причини питання «утеплювати чи не утеплювати фундамент?» у сегменті малої забудови досить часто викликає дискусії. Є багато причин, чому рішення про теплоізоляцію фундаменту може бути тільки одне - утеплювати! Розглянемо, як виконати цю відповідальну операцію, щоб отримати максимально довгостроковий ефект.


Навіщо утеплювати фундамент?

Утеплення фундаменту гарантує зниження експлуатаційних витрат і підвищує рівень комфорту проживання в будинку. По-перше, утеплена основа будівлі дозволяє зменшити тепловтрати, відповідно, зменшити витрати на опалення - а це, як правило, найбільша стаття витрат. Це означає, що фундамент не потріскається, не деформується і не потребуватиме вкладення значних коштів на ремонт.




Коли утеплювати фундамент?

Найкраще утеплювати фундамент при зведенні будинку. Яку б основу ви не обрали, набагато простіше провести всі необхідні роботи поетапно, органічно вписавши в технологію будівництва. Втім, існують технології, що дозволяють виконати утеплення фундаменту готового будинку, тільки при цьому доведеться запланувати досить великі земляні роботи. Втім, скорочення витоку тепла через основу (а воно може досягати 20%!) все одно того варте.


Чим утеплювати фундамент?

Керамзит - доступний і недорогий матеріал, який люблять використовувати перш за все завдяки його низькій вартості. Теплоізоляційні властивості керамзиту не надто високі, крім того, цей сипучий матеріал не може похвалитися стабільною геометрією. Недороге, на перший погляд, рішення обертається значними витратами і трудомістким виконанням.

Пінопласт (EPS) - досить популярний серед забудовників, які шукають середні за ціною і ефективністю рішення. Утеплити фундамент будинку пінопластом можна, якщо замовника влаштує термін придатності утеплення - близько 20 років. На практиці ефективність пінопластового утеплювача до 20 років експлуатації падає приблизно на третину. Пінопласт накопичує вологу і досить легко руйнується, а це значить, що довговічність фінішного покриття фундаменту теж опиниться під питанням. Тому пінопласт - сумнівний вибір при влаштуванні теплоізоляційного шару.

Екструзійний пінополістирол (XPS) - листовий матеріал, який професійні будівельники найчастіше обирають для утеплення фундаменту. Вартість XPS трохи вища, ніж пінопласту і, тим більше - керамзиту, але теплоізоляційні властивості матеріалу виправдовують витрати. При цьому багато забудовників обирають для утеплення фундаменту XPS з шорсткою поверхнею, забуваючи, що у кожного матеріалу є своє призначення.

Маючи високу адгезію, шорсткий (фрезерований) утеплювач відмінно підходить для теплоізоляції фасаду і цоколю з наступною штукатурною обробкою. Але його застосування в заглиблених конструкціях, при постійному контакті з водою, може привести до збільшення вбирання вологи через верхній шар матеріалу, тому що осередки на поверхні фрезерованного утеплювача відкриті.

Тому для утеплення фундаменту і підлоги по грунту оптимально обирати теплоізоляційні плити з гладкою поверхнею.

Однорідна гладка поверхня XPS SWEETONDALE обумовлена тим, що при виробництві XPS вічка "запікаються", створюючи цілісну структуру матеріалу. Завдяки закритій дрібнопористій структурі, XPS SWEETONDALE з гладкою поверхнею має високу міцність, не вбирає вологу, не деформується, що дозволяє застосовувати його в конструкціях, що навантажуються, і в умовах підвищеної вологості.

Таким чином, обравши для утеплення фундаменту XPS SWEETONDALE з гладкою поверхнею, вдасться зберегти фундамент цілим і неушкодженим на тривалий час (не менше 50 років!), при цьому суттєво знизити витрати на опалення.

Три параметри утеплення, якими не можна нехтувати

1. Надійність - для утеплення потрібно обрати матеріал з максимальним теплоізоляційним ефектом при мінімальному водопоглинанні. Це дуже важливо, оскільки, накопичуючи вологу, будь-який матеріал втрачає теплоізоляційні властивості. XPS SWEETONDALE CARBON з гладкою поверхнею не вбирає вологу і не руйнується з часом, зберігаючи свої теплоізоляційні властивості, а значить відмінно підходить для утеплення фундаменту.

2. Довговічність - матеріали і технологія утеплення повинні забезпечувати максимально тривалу службу утеплюючого шару. XPS SWEETONDALE CARBON прослужить довгі роки і не втратить свої теплотехнічні властивості у процесі експлуатації.

3. Цілісність контуру. Найважливіше правило будь-якого утеплення – жодних витоків тепла. Якщо вам вдасться створити для фундаменту цілісний утеплюючий контур, що нагадує термос, можете бути впевнені: завдання виконано на відмінно. Саме тому не варто нехтувати утепленням цоколю, фасаду і відмостки!

 

Джерело: sweetondale
Інформацію опубліковано на правах реклами
 

Похожие статьи:
23.01.2018
4060
Какие материалы могут с достоинством выдержать все воздействия и обеспечить правильную и долговечную...
30.11.2023
2303
У процесі планування і початку будівництва нового будинку більшість власників земельних ділянок відд...
20.11.2023
2913
Надійний грамотно облаштований фундамент – це основа для довговічного комфортного будинку. Под...
0001