РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як зробити будинок енергоефективним: 7 цікавих українських інновацій

Сім вітчизняних стартапів у сфері енергоефективності житла

2746 28.01.2019 в 07:36




Стартапи для енергоефективності

Системи рекуперації повітря, утеплення з конопель, альтернативні види домашніх електростанцій та "розумні" будинки — усе це українські стартапи, відомі не лише в Україні, а й за кордоном.

Ці та інші проекти виграли від 3 до 50 тис євро від Європейського Союзу за програмою "Інноваційні ваучери". Переможцями програми стали 26 компаній.

У рамках програми планується підтримати 50 українських проектів, які впроваджують кліматичні інновації. На це витратять 1 мільйон євро. Адмініструє і впроваджує стартапи ГО Greencubator.

Журналісти вибрала деякі з проектів, які можуть стати в нагоді усім, хто мріє про справжню енергоефективну домівку.

Пасивний будинок



Cтартап PassivDom який з'явився у березні 2016 року і встиг уже сколихнути український ринок.

Компанія пропонує готове рішення: будинок, що не потребує підключення до енергомереж та систем водопостачання, але дозволяє користуватися всіма благами розвиненої цивілізації.

Ідея автономного будинку не нова, однак PassivDom поєднали найбільш інноваційні та сучасні енергоефективні рішення. Житло зводять з модульних конструкцій на основі вуглецевого волокна та поліуретану. Окремі елементи будинку виготовлені з використанням технології 3D-друку.

Крім того, дім не потребує фундаменту, тому його можна за добу збудувати у будь-якому місці, не порушуючи природного ландшафту. Будинок обладнаний сонячними панелями. Усі ресурси використовуються повторно.

"Основна ідея нашого проекту — створювати "розумні" й автономні будинки для людей. Це перші у світі серійні будинки, які не потребують підключення до електрики, газу, води чи каналізації і можуть бути встановлені в будь-якому місці без будівельних робіт", — каже засновник і СЕО проекту Максим Гербут.

Вартість будинку залежно від комплектації — 64-147 тис дол. Команда проекту орієнтується на ринок США і ЄС. Кошти, отримані за програмою "Інноваційні ваучери", компанія витратила на послуги з патентного права і сертифікації.

Жалюзі-генератори електроенергії



Київська компанія SolarGaps створила жалюзі із сонячними панелями, які виробляють електроенергію. Один квадратний метр виробу дозволяє генерувати до 100 Вт-год залежно від погоди. Цього достатньо для живлення 30 LED-лампочок або трьох ноутбуків.

"Наш пріоритет — країни Європи, особливо Іспанія та Німеччина. Там високі ціни на електрику і відповідна погода. Наступним етапом буде Америка. На ринку вже є автоматизовані жалюзі, але тільки наші здатні генерувати енергію і передавати її в мережу", — говорить менеджер з розвитку бізнесу Софія Ерік.

Отриманий грант компанія планує витратити на запуск серійного виробництва. Зокрема — на патентування на українському ринку та за кордоном, експертну допомогу з промисловим дизайном та електронним блоком управління. Також запланована інтеграція жалюзі з екосистемою "розумного" дому.

Ціна жалюзі SolarGaps варіюється залежно від країни і розмірів замовлення. Починається вартість з 632 дол за невелике вікно.

Рекуператори з ефективністю роботи понад 90%





Рекуператори — механічні системи вентиляції, які допомагають зменшувати витрати на опалення, підігріваючи свіже повітря, що заходить у кімнату.

Ефективність звичайних рекуператорів — 40-65%. Розробники із львівської компанії PRANA створили рекуператори, які можуть повертати 93% тепла. Цього вдалося досягнути завдяки використанню мідного теплообмінника.

"Запатентована технологія та унікальна конструкція теплообмінника з високоякісної міді дозволяють максимально ефективно використовувати всю його площу. Цей результат не є кінцевим: компанія отримала грант від ЄС і ЄБРР і вже розробляє рекуператор з ККД 95%", — зазначають у компанії.

За підсумками 2018 року рекуператори PRANA визнані найпопулярнішим профільним продуктом, придбаним за програмою енергоефективності IQ Energy. Рекуператори мають європейський сертифікат якості, а дилерська мережа компанії охоплює 25 країн, серед яких — Франція, Італія та Іспанія.

Вартість рекуператорів PRANA для квартир — 7100-7600 грн залежно від моделі. Більш продуктивна модель для приміщень громадського та комерційного призначення коштує 9 500 грн.

Рекуператор з картону



Рекуператори для вентиляційної системи зменшують платежі за опалення. Їх єдиний недолік — ціна: 600-2500 євро. Однак компанія "ВТС комплект" з Дніпра знайшла спосіб значно зменшити вартість пристрою без втрати ефективності.

Інженери розробили пристрій Cardboard AHU, виготовлений не з металу, а з гофрованого картону. Його вартість — 300 євро.

"В утеплених будинках витрати енергії на вентиляцію становлять 40%. Наша установка зменшить їх учетверо. Її цільова аудиторія — будинки та малий бізнес: офіси, кафе, магазини. Вони потребують вентиляції, але досі не могли її собі дозволити", — каже комерційний директор компанії Михайло Махлевич.

Компанія розробляє комерційні прототипи для випробувань, систему автоматики, а також завершує роботу над технологію виробництва вентиляційних агрегатів. Система призначена для встановлення на горищі.

Будматеріал та утеплення з конопель



Український стартап Hempire UA зводить будинки із суміші на основі конопель та вапна. Матеріал має чудові енергоефективні властивості. Його можна використовувати для будівництва житла і для утеплення готового.

Матеріал екологічно чистий, не горить, регулює вологу в будинку, не піддається впливу шкідників та грибків. Замовляють житло з конопель переважно люди з екологічного середовища. Такі будинки Hempire UA зводить не лише в Україні, а й у низці європейських країн і навіть у США.

Утеплення Hempire Mix трохи дорожче, ніж пінополістирол чи мінеральна вата, зате ці матеріали не потребують додаткових елементів для монтажу.

Завдяки цьому вартість утепленої стіни із суміші Hempire Mix порівняно з традиційними рішеннями приблизно однакова. Єдиний недолік — утеплювати житло в багатоповерхівках сумішшю Hempire Mix можна лише зсередини.

Ваучер від ЄС та ЄБРР допоможе сертифікувати розробку для виходу на місцевий і європейський ринки. Після цього команда візьметься за будівництво потужностей, де виготовлятиме ізоляційний матеріал у вигляді панелей.

Домашня теплоелектростанція



Технологія отримання електроенергії з теплової енергії ненова. В Україні теплові електростанції в промислових масштабах використовують понад сто років, однак на сумському машинобудівному підприємстві "Ротор-Суми" розробили ТЕС, яку можна встановити у приватному господарстві.

Популярні зараз сонячні електростанції не завжди можуть забезпечити потреби будинку в електроенергії, бо залежні від погоди та періоду доби. Сумська ж установка працює на пелетах, перетворюючи їх на електроенергію і тепло.

У компанії вже створили прототип і прагнуть запустити виробництво установок малої потужності — 3-10 кВт. Виріб працює на базі двигуна Стирлінга, який дозволяє ефективно перетворювати теплову енергію на механічну і повторно використовувати залишки тепла. Мінімальний ККД установки — 90%.

Міський безшумний вітровий генератор



Київська компанія Sirocco Energy спроектувала компактний вітровий генератор, який можна встановити на даху багатоповерхівки. Він не має лопатей і може працювати від вітру меншої швидкості, ніж потрібно для класичної турбіни.

Потужність генератора — до 30 кВт, що дорівнює максимально дозволеній потужності сонячних електростанцій для приватних господарств. Ширина вітрового генератора — п'ять метрів, висота щогли — 14.

У компанії вже розробили прототип і готуються до серійного виробництва.

"Ми тестували прототип на даху нашого виробничого приміщення. Зараз робимо промислову версію і будемо виходити з нею на ринок. Спочатку випускатимемо пілотні проекти потужністю 5 кВт і нарощуватимемо потужності", — розповіла співзасновниця і СЕО проекту Анна Приймак.

На перших етапах компанія буде орієнтуватися на ринок України, а згодом — на ринки ЄС та США. Вартість вітряка розробники поки не розрахували.

Джерело: Економічна правда

Похожие статьи:
08.11.2000
1361
В Запорожской области  строится один из крупнейших ветропарков в стране — Приморская ВЭС....
21.11.2019
1996
Невід’ємною частиною теплоізоляційної системи POLIMIN THERMO FACADE є армуюча фасадна склосітк...
15.11.2019
1654
Пінополістирольні плити POLIMIN EPS FASADE-STANDARD застосовуються у системах утеплення будівель і с...
0001