РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.196 EUR: 44.958
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.196
EUR 40.000 41.000 44.958
USD 41.050 41.485 41.196
EUR 44.680 45.241 44.958
Анонс

АНОНС: ОПОДАТКУВАННЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. Визнання доходу (порядок та дати). Касовий метод ПДВ для учасників проєктів з житлового будівництва.

Операції замовників&девелоперів та підрядників на етапах планування, виконання, завершення будівництва нерухомості – порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку.

1440
Сегодня

ОПОДАТКУВАННЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Де: м. Київ, вул. Михайлівська,1/3, готель "Козацький"

Коли: 24 жовтня 2024 року

Формат: online + offline

Детальніше на

Лектор-консультант:

БІРЮЧЕНКО Вікторія Василівна

директор аудиторської фірми «МТД Аудит», сертифікований аудитор. Міжнародні професійні сертифікації з фінансового обліку: IAB, US СPA; фінансовий менеджмент і управлінський облік: програма Hock Training для сертифікації US СРА. Сертифікований фахівець з міжнародної фінансової звітності (Диплом АССА DipIFR (Rus).

У програмі:

Бухгалтерський та податковий облік операцій з фінансування будівництва

1. Введення в цивільний оборот майбутніх об’єктів нерухомості замовниками та девелоперами через реєстрацію спец майнових прав МОН на себе та їх перший продаж – проведення в бух. обліку, податкові наслідки з  податку на прибуток, ПДВ. Подальші операції з МОНами в т.ч. поступка, перепродаж спец. майнових прав першим покупцем і т.д. – проведення в бух. обліку, податкові наслідки для першого покупця.

2. Залучення в договірні схеми фінансування житлового будівництва форвардних контрактів (деривативи), забезпечувальних і попередніх договорів – податкові ризики, можливості для їх уникнення, аналіз нових роз'яснень податкових органів з цих питань.

3. Житлово-будівельні кооперативи в поєднанні зі спеціальними майновими правами на МОН – як варіант прямого залучення коштів від кінцевих покупців нерухомості договірні схеми залучення коштів, етап завершення проєкту і проведення розрахунків із засновниками кооперативу, податкові наслідки обміну паїв фізичних осіб на спец. майнові права.

4. Альтернативні схеми фінансування будівництва без реєстрації спец майнових прав на нерухомість що будується – позикове фінансування від нерезидентів, ІСІ, фінансування власного представництва нерезидента в Україні.

5. Фінансування робіт з відновлення зруйнованого житла та нового будівництва за рахунок бюджетних коштів, коштів міжнародної технічної допомоги, неурядових міжнародних організацій.

6. Передача збудованої за власні або позикові кошти комерційної або іншої нежитлової нерухомості новим власникам – реорганізація, купівля-продаж корпоративних прав, фінансовий лізинг.

Операції замовників&девелоперів та підрядників на етапах планування, виконання, завершення будівництва нерухомості – порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку

1. Підготовчий етап будівництва – облік витрат в бухгалтерському та податковому обліку в т.ч. земельна ділянка, вихідні дані, ТЕО та інші допроєктні витрати, створення буд. майданчика та операції з ОЗ під знос, створення сайту для продажів, організація управлінського обліку будівельного проєкту.

2. Витрати етапу будівництва – буд. матеріали організація обліку, в тому числі виконання робіт з матеріалів замовника, складський облік та транспортно-заготівельні витрати буд. матеріалів, облік невиробничих втрат (псування, простій в зв’язку з відсутністю електроенергії), тимчасові споруди титульні та не титульні, акти виконаних робіт з субпідрядниками, претензії щодо недоліків та інші фактори що впливають на розмір оплати підрядникам. 

3. Завершення будівництва, введення в експлуатацію і передача об’єктів замовникам або інвесторам – витрати на електроенергію, землю та інше після передачі об’єктів нерухомості кінцевим покупцям.

4. Експлуатація об’єктів управителем житлової&нежитлової нерухомості: облік доходів та собівартості по операціям оренди. Компенсація витрат на експлуатацію від співвласників такої нерухомості, в т.ч. оплата електроенергії з альтернативних автономних джерел, компенсація земельного податку, витрат на тепло і воду. Фінансування поточних ремонтів і благоустрою.

5. Повнота та достовірність фінансової звітності будівельних компаній з урахуванням положень НП(С)БО 18 «Будівельні контракти», НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», НП(С)БО 11 «Зобов’язання» та інших вимог системи НП(С)БО, що має бути обов’язково прописано в наказах про облікову політику, яка інформація розкривається в примітках до річної фінансової звітності.

ПДВ проблемні питання оподаткування будівельної галузі

1. Перше постачання житла обов’язкове оподаткування ПДВ та звільнення від ПДВ для другого постачання, як розрізнити перше і друге – нові ІПК від податкових органів. Хто з учасників будівельних проєктів з дозволами на будівництво до 22.10.2022 р. і за яких умов має право на звільнення від ПДВ операцій постачання житла. 

2. Фінансування для відновлення зруйнованої інфраструктури та житла за бюджетні кошти та обов'язковість застосування пільги щодо звільнення від ПДВ за нормами п. 197.15 підрядними організаціями – узагальнююча консультація Мінфіну та її наслідки для будівельних організацій.

3. Завершення будівництва і передача об’єктів покупцям – зміна метражу, зміна ціни порядок виписки РК і право на реєстрацію такого РК якщо з дати виписки ПН минуло понад 365 днів.

4. Будівництво доступного житла – обов’язковість пільги з ПДВ у замовника такого будівництва. 

5. Касовий метод ПДВ для учасників проєктів з житлового будівництва. Для кого з підрядних організацій застосування касового методу не є обов’язковим, наслідки застосування підрядником касового методу, порядок включення вхідного ПДВ до податкового кредиту. 

6. Податкові ризики з ПДВ пов'язані з визначенням бази ПДВ не нижче за звичайну ціну при постачанні майбутніх об’єктів нерухомості, способи їх зменшення.

7. Фінансування від іноземних держав та/або міжнародних організацій у формі міжнародної технічної допомоги – хто з підрядних будівельних організацій і з дотриманням яких умов має право на звільнення від ПДВ при постачанні будівельних робіт.

8. Підходи до розподілу вхідного ПДВ при постачаннях для будівництва з метою вилучення його з податкового кредиту за вимогами норм п. 198.5 статті 198 та п. 199.1 статті 199 ПКУ.

9. Продаж земельних ділянок новому інвестору для будівництва, за яких умов операції не оподатковуються ПДВ.

10. Введення в дію з 01 жовтня 2024 р. нових норм ПКУ щодо «клубу білого бізнесу» наслідки з адміністрування податків для звичайних платників податків. 

Інші податки

1. ПДФО – індивідуальні знижки при продажах об’єктів нерухомості та звичайна ціна, оподаткування ПДФО операцій фізичних осіб, які залучені в ланцюгу купівлі-продажу майнових прав на майбутні/незавершені будівництва об’єкти нерухомості (поступка прав вимоги, продаж спеціальних майнових прав, міна пайових внесків в кооператив на житло).

2. Набрання чинності з 28 червня 2024 року Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки – дані по яким банківським рахункам українських фізичних і юридичних осіб за кордоном потраплять в поле зору податківців, наскільки отримання такої інформації податковими органами України створює додаткові податкові ризики для фізичних і юридичних осіб.

 

Вартість участі в вебінарі 3700,00 грн. без ПДВ
 
Вартість участі одного слухача семінару -  4500,00 грн. (Без ПДВ)
На момент повітряної тривоги укриття знаходиться в готелі,  кількість місць в групі обмежена

 

Зареєструватись та отримати додаткову інформацію можна по тел. (044)221-69-87, моб. (067) 536-09-01 Марина

Джерело: ІНФОРМ - КОНСАЛТИНГ

Інформацію опубліковано на правах реклами

 
30 сентября 2024 г.
1365
4-й проєкт REBUILD UKRAINE CONSTRUCTION & ENERGY, що відбудеться в листопаді 2024 року запрошує ...
01 октября 2024 г.
1849
1 жовтня, в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ пройде Business Day, під час якого буду...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
Вчера
2014
Високі логістичні витрати через зростання вантажних тарифів УЗ роблять українську продукцію неконкур...
Вчера
2497
Компанії потерпають не тільки від нестачі кваліфікованих фахівців, а й від неможливості прогнозувати...
Вчера
1970
Всі блокуючі постанови провалено. Далі законопроект 11416д підпише Спікер, а потім і Президент...
Вчера
699
Переваги ревізійних дверцят у сучасному інтер'єрі, їх основні параметри та функціональні особливості...
Сегодня
3475
Власник нічого не сплачує за ремонт, натомість бюро потім здає квартири у суборенду....
14 октября 2024 г.
4455
Жителі можуть використовувати їжу прямо з ферми, що розташована у внутрішньому дворику апартаментів....
Вчера
1278
19 листопада усі провідні бімщики країни знову зустрінуться, щоб подискутувати, обговорити події, но...
10 октября 2024 г.
1224
У Києві відбудеться професійний форум, де зберуться провідні експерти та фахівці будівельної га...
14 октября 2024 г.
1536
Мета конференції: створити платформу для обміну досвідом між експертами, архітекторами та виробникам...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
313
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3633
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!