РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 41.138 EUR: 45.306
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 41.138
EUR 40.000 41.000 45.306
USD 41.000 41.490 41.138
EUR 44.950 45.450 45.306
Новости компаний

Новий Законопроєкт №11416 призведе до здорожчання будівництва та зростання тіньової економіки

Законопроєкт містить підвищення ставок оподаткування, запровадження нових податків, а також ускладнення умов податкового звітування
996
09 августа 2024 г.

В липні 2024 року було зареєстровано Законопроєкт №11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». 

Фахівці Конфедерації будівельників України проаналізували цей законопроєкт та звернули увагу на низку норм, які можуть нашкодити не лише будівельному бізнесу, але і всій українській економіці. 

Так, внесений законопроєкт містить підвищення ставок оподаткування, запровадження нових податків, а також ускладнення умов податкового звітування. При цьому, положення урядового законопроєкту не містять жодних запроваджень, які б підвищували ефективність роботи контролюючих органів, а саме збільшення автоматизації, відповідальності, публічності. Не йдеться також про жодні спрощення для бізнесу, такі як інформування, упередження штрафів тощо.

Будівельна спільнота занепокоєна тим, що нові норми посилять фіскальний тиск на добросовісних платників податків, заохочуючи зростання тіньової економіки. 

Наприклад, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% призведе до збільшення навантаження на заробітні плати, і може створити ризик їхнього переходу в тінь, що є абсолютно неприйнятним. 

Також експерти КБУ занепокоєні додатковим впровадженням податку з обороту, що буде вкрай обтяжливим для будівельного бізнесу, адже специфіка будівельної сфери передбачає значну кількість компаній, які беруть участь у загальному процесі будівництва. Тож, враховуючи, що в ланцюгу будівництва, кожна із компаній вимушена буде сплачувати додатковий збір у розмірі 1,0 % доходу від діяльності, то в кінцевому результаті це призведе до значного здорожчання будівництва, так як в результаті ставка військового збору становитиме вже не 1% доходу, а може фактично вже збільшитись до 5% і більше. Це, в свою чергу, також вплине на вартість житла в новобудовах, яку будуть змушені сплачувати наші громадяни. Зважаючи на те, що значний відсоток покупців житла станом на сьогоднішній день є внутрішньо переміщені особи, здорожчання 1 кв.м. житла може критично вплинути на спроможність вказаних осіб придбати таке житло.

Законопроєктом, серед іншого, пропонується доповнити статтю 16 Податкового кодексу України, яка визначає перелік обов’язків платника податків проводити інвентаризацію основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки на вимогу контролюючого органу під час проведення перевірки в строки та в обсязі, що зазначені у такій вимозі, за присутності посадових осіб контролюючого органу. Водночас чинне податкове законодавство не визначає чітку форму вимоги про проведення інвентаризації. Тому кожна ситуація, особливо у поточних обставинах воєнного стану, є індивідуальною, і провести інвентаризацію у тому порядку та строки, як вимагає податковий орган, забезпечивши присутність контролюючих осіб, часто видається неможливим. 

Для прикладу, для будівельних компаній, які щодня використовують товарно-матеріальні цінності в процесі будівництва, забезпечити своєчасну інвентаризацію залишків товарно-матеріальних цінностей за присутності посадових осіб контролюючого органу – буде складно, адже частина товарно-матеріальних цінностей зберігається в межах фронтів будівельних робіт, в тому числі на об’єктах будівництва на висоті (останні поверхи), на об’єктах будівництва в зонах бойових дій тощо, і забезпечити своєчасний та прозорий механізм інвентаризації із забезпеченням присутності представників контролюючих органів не видається можливим, враховуючи специфіку будівельної галузі. 

В свою чергу, законопроєкт розширює перелік порушень, за наявності яких може бути застосований адміністративний арешт майна, визначаючи, що навіть сама відмова посадовим особам контролюючого органу бути присутніми при проведенні інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки, незалежно від того, обґрунтована така відмова чи ні, тепер може стати підставою для застосування адміністративного арешту майна, незалежно від того, чи порушив платник податку вимоги податкового законодавства чи ні, що в цілому може призвести до грубих порушень прав платників податків.

Як альтернативу, експерти КБУ пропонують спробувати знайти інші резерви за рахунок, до прикладу, підвищення ефективності роботи контролюючих органів, автоматизації бізнес процесів тощо. В свою чергу, в якості альтернативи, пропонується, замість введення нових податків, спробувати вирішити задачу наповнення бюджету тимчасовим підняттям існуючих ставок податків на визначений термін, про що також говорять і інші аналітики.

Конфедерація будівельників України підготувала і надіслала відповідне звернення з описом ризиків та пропозиціями вирішення цього питання уповноваженим представникам влади:

  • Президенту України Володимиру Зеленському
  • Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку
  • Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю
  • Першому віце-прем'єр-міністрy України - Міністрy економіки України Юлії Свириденко
  • Міністру фінансів України Сергію Марченку
  • Голові Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву 
  • Голові Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Голові партії «Слуга Народу» Олені Шуляк 
  • Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України
  • Федерації роботодавців України

КБУ готова до фахове обговорення можливих альтернативних варіантів поповнення бюджету та закликає до спільної роботи для пошуку шляхів вирішення цього питання. 

 

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Источник:
kbu
30 июля 2024 г.
1156
Місія відбудеться 23-26 вересня 2024 року у Вашингтоні, округ Колумбія і розроблена з метою встановл...
22 июля 2024 г.
1977
Інноваційна модульна покрівля Ruukki Finnera стала доступною в Україні....
19 июля 2024 г.
3141
Підрядні організації, які уклали договори будівництва за рахунок коштів Фонду ліквідації, почали сти...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
12 августа 2024 г.
2719
Експерти дослідили вплив війни, масштаби руйнувань інфраструктури та об’єми інвестицій в галуз...
12 августа 2024 г.
2251
Запуск Містобудівного кадастру на державному рівні дасть можливість значно підвищити рівень якості р...
08 августа 2024 г.
1650
Закон впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забру...
Вчера
5345
Меблі охолоджуються водою, яка йде трубами після охолодження будівель заводу...
Вчера
7454
Бункер Санкт-Паулі в Гамбурзі (Німеччина) заввишки 58 метрів - трохи вищий за Пізанську вежу....
Вчера
5538
Архітектори відновлять оригінальний вигляд фасаду, а на дахах і терасах облаштують сади для мешканці...
08 августа 2024 г.
1055
RECOVERY CONSTRUCTION FORUM 3.0 пройде в рамках виставки REBUILD UKRAINE, та об'єднає представників ...
05 августа 2024 г.
1273
Виставка покликана створити ефективну платформу для демонстрації сучасних рішень та технологій ...
05 августа 2024 г.
1054
В Київському Національному університеті будівництва та архітектури відбудеться розширене засіда...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
208
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3530
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!