РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 40.641 EUR: 43.685
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 40.641
EUR 40.000 41.000 43.685
USD 40.470 40.970 40.641
EUR 43.350 44.001 43.685
Новость

Громадянам віком від 14 років надали можливості у плануванні відновлення і розвитку України

Молодь отримала можливість впливати на розподіл місцевого бюджету, а також бути учасником планування процесів з відновлення
3820
27 мая 2024 г.

Молодь обиратиме

Українська молодь віком від 14 років отримала можливість впливати на рішення щодо розподілу місцевого бюджету, щодо впровадження тих чи інших ініціатив на рівні громади, а також бути учасником планування процесів з відновлення. Більше того, після закінчення війни молоді українці зможуть власноруч обирати проєкти, які фінансуватимуться з Державного фонду регіонального розвитку.

Про це під час форуму «Молодь – основа людського капіталу та відновлення України» повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, парламент днями підтримав важливий законопроєкт, який дозволяє мешканцям громад віком від 14 років брати участь у вирішенні питань місцевого значення. Тепер вони мають право ініціювати та брати участь в: місцевих ініціативах, громадських слуханнях, публічних консультаціях, консультативнодорадчих органах тощо. Йдеться про законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні громад, який наразі очікує на підпис Президента.

«Відтепер молодь матиме можливість бути активними учасниками всіх процесів у своїх громадах, зокрема і процесів з відновлення. Українці віком від 14 років тепер зможуть брати участь у питаннях розподілу бюджету громади, шкільних бюджетів тощо. Молоде покоління українців матиме всі ті інструменти народовладдя, які матимуть і більш дорослі громадяни. Для них це величезний шанс брати участь у підготовці проєктів рішень, які будуть виноситись і голосуватись на сесіях», – пояснила Шуляк.

Також парламентарка повідомила, що після закінчення війни молодь зможе більш активно долучатись до вибору проєктів, які фінансуватимуться з Державного Фонду регіонального розвитку. До війни цей інструмент щорічно наповнювався на декілька мільярдів гривень, які використовувались для реалізації тих чи інших проектів в регіонах. З початком воєнних дій Фонд зі зрозумілих причин втратив таку можливість, але після перемоги України, коли його фінансування відновиться, саме молодь отримає можливість обирати перспективні для себе проєкти, які будуть реалізовуватись за кошти фонду.

«Нещодавно Верховна Рада внесла дуже важливу правку в законодавство. Згідно з нею, коли фінансування Фонду поновиться, всі мешканці громад з допомогою такого інструменту як Дія зможуть вибирати і голосувати саме за ті проєкти розвитку, які вважатимуть підходящими для себе. Ми знаємо, що саме молодь – один з найактивніших користувачів Дія, тому для неї участь у проєктах розвитку буде ще більш реальною. Не всім депутатам ця правка була до вподоби, оскільки не всім подобалось, що долю тих чи інших проєктів будуть вирішувати не чиновники. Але ми зрештою змогли її провести», – пояснила Шуляк.

Парламентарка також наголосила, що розвиток України – не єдина сфера, де потрібна участь молоді. Зокрема, максимально інклюзивним має бути і процес відновлення України. Шуляк повідомила – нині в Україні вже близько 200 українських територіальних громад займаються розробкою стратегічних планувальних документів – програм комплексного відновлення (ПКВ). На основі цього документу і заходів, прописаних в них, надалі зможуть розроблятися в тому числі і генеральні плани. Але перед затвердженням ПКВ вона має пройти ряд обговорень. Тому важливо, щоб до них залучалася і молодь, оскільки саме вона у подальшому житиме у тому середовищі, яке і буде створено за допомогою ПКВ.

Крім цього, вже цього року, за словами Шуляк, пілотно запрацює Український Молодіжний Фонд і всі конкурси будуть там за кращими моделями Європи. Це дасть ще більшу прозорість і шанси якісним проектам отримати не задекларовану, а реальну реалізацію.

«Наголошу і на важливості Національної молодіжної стратегії 2030. На сьогодні маємо прогрес щодо її адаптації відповідно до викликів сьогодення. Ця стратегія має забезпечити створення можливостей для молоді, яка проживає в Україні, бути конкурентоспроможною, брати участь у житті суспільства і свідомо робити свій внесок у подальший його розвиток», – зазначила Шуляк.

Основними пріоритетами стратегії визначили:

  • Безпеку – підвищення безпечності середовища і посилення життєстійкості молоді;
  • Здоров’я – формування навичок здорового способу життя, розвиток та збереження фізичної культури, культури здорового харчування та психогігієни;
  • Спроможність – залучення молоді до участі у суспільному житті, підвищення її самостійності, конкурентоспроможності, формування у молоді громадянських компетентностей;
  • Інтегрованість – підвищення мобільності, соціальної і культурної інтеграції молоді в суспільне життя України та світу.

«Важливо, що ці пріоритети поширюються на всі вікові категорії і реалізуються через завдання та заходи, що враховують особливості життя молоді. І підсумовуючи, наголошу – принцип «жодних рішень для молоді без участі молоді» має бути не лише на папері, а в реальності. Дуже хочу, щоб свіжі ініціативи молоді були втіленні в життя», – резюмувала нардепка.  


Цікаво про нерухомість:
 в яку нерухомість за кордоном інвестують українці


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник:
sluga-narodu
27 мая 2024 г.
4798
Площа містечка становитиме 236 тис. кв. м. Проєкт передбачає будівництво безпечного простору пі...
27 мая 2024 г.
1766
Популярна державна іпотека "єОселя" днями пройшла черговий рубікон - 10 тисяч виданих житл...
24 мая 2024 г.
1806
Індекс самопочуття ритейлу продемонстрував зростання на 0,2 пункти...
Українці, що ви думаєте з цього приводу? Давайте обговорювати!
Не стійте осторонь – вільно діліться своєю думкою з іншими людьми.
Але, будь ласка, будьте ввічливі та дотримуйтесь правил коментування. ПОСИЛАННЯ ЗАБОРОНЕНІ, та блокуються автоматом.
Заборонені будь-які посилання (коментар з посиланням не може бути доданий, він автоматично блокується)

Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання

Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.

Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.

Будь ласка, поставтеся до цих правил з повною відповідальністю.
Якщо дії коментованого шкодять читачам, рекламодавцям, співробітникам Build Portal або всій нашій спільноті, ми можемо заблокувати користувача.
Читать полностью Скрыть
28 июня 2024 г.
2268
Від початку повномасштабної війни Росії проти України ЄС виділив вже майже 35 млрд євро прямої бюдже...
25 июня 2024 г.
4372
В цілому обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні у січні-березні 2024 року становив...
Сегодня
4393
В проєкті метрополітену передбачені три гілки та станції на відстані від 900 м до 2,5 км одна від од...
Сегодня
646
Вітчизняний виробник будматеріалів SWEETONDALE  вивів на ринок нпокращену лінійку матеріал...
Вчера
393
Основные преимущества источников бесперебойного питания для дома...
28 июня 2024 г.
1315
Захід стане майданчиком для конструктивного діалогу, висловлювання та обговорення різноманітних думо...
25 июня 2024 г.
2155
Business Club КБУ об'єднує лідерів галузі для обговорення пропозицій, ініціатив, що сприятимуть майб...
29 мая 2024 г.
3075
В Києві відбудеться знакова подія - МІЖНАРОДНИЙ BIM-ФОРУМ В УКРАЇНІ "DIGITAL GOVERNANCE & E...
Почтовая рассылка Build Portal для участников строительного бизнеса
Только самое важное
*один раз в неделю
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
26 июня 2023 г.
142
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
18 марта 2024 г.
3459
BUILD PORTAL - Агрегатор новин
  • Збираємо всі існуючі новини будівельного ринку в одному місці
  • Унікальний "SMART рубрикатор" (розумний рубрикатор): це дуже деталізований по кожному напрямку рубрикатор аби ви змогли швидко знайти всі згруповані матеріали з потрібної теми
Build portal - українське народне медіа - без впливу оліграхів та влади!