РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.427 EUR: 42.755
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.427
EUR 40.000 41.000 42.755
USD 39.330 39.830 39.427
EUR 42.630 43.251 42.755
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як в Україні планують створювати фонд соціального житла і що цьому заважає

Сама реформа передбачає ще близько 60 змін до інших законів і підзаконних актів. Україна паралельно веде консультації з міжнародними організаціями, розуміючи, що ресурсів на рівні держави не вистачить на вирішення житлового питання
2777 08.05.2024 в 08:23


Створення фонду
соціального житла

В Україні готують передумови для створення фонду житла соціального призначення, яке неможливо буде приватизувати. Відповідний законопроєкт почали готувати, не чекаючи прийняття основоположного, рамкового закону «Про основні засади житлової політики».

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Нова житлова політика дозволить позбутися черг і мінімізувати корупцію

За її словами, здійснення ефективної житлової політики неможливе без підґрунтя з житлового фонду, який буде у власності громад. Нині 98% всього житлового фонду знаходиться у приватній власності, тому для забезпечення потреб у житлі своїх мешканців громадам оперувати нічим. Це стало результатом масштабної приватизації у 90-х роках минулого століття. Тому для створення та успішного функціонування житлового фонду соціального призначення, з якого, зокрема, надаватиметься житло для соціальної оренди, приватизацію житла потрібно заборонити.

«Житло соціального призначення в країнах ЄС знаходиться у державній і комунальній власності, там не проводилося приватизації, як в Україні, тому там, на відміну від України, є чим розпоряджатися. Нам цей крок теж важливо зробити – заборонити приватизацію соціального житла, оскільки без цієї норми нове житлове законодавство не запрацює», – пояснила Шуляк.

Парламентарка також додала, що скасування приватизації цього різновиду житла може стати причиною запеклих дебатів і популізму, оскільки багато хто з представників Верховної Ради буде відстоювати чинний житловий кодекс, переважна більшість норм якого за висновком міжнародних експертів абсолютно неефективні, оскільки безнадійно застарілі.

«Тому нам потрібно буде чітко відстоювати свою позицію, а для цього зараз надважливо об‘єднатися і максимально доносити до різних депутатських фракцій і груп, експертів і суспільства важливість цього рішення. Тільки там ми зможемо адвокатувати важливі для України зміни. Оскільки, якщо приватизація залишиться, ми не зможемо створити сталий фонд житла соціального призначення, а відтак – і реалізувати житлову реформу так, як ми зобов‘язані», – пояснила Шуляк.

Україна вивчає європейський досвід розв’язання проблеми застарілого житлового фонду

При цьому, нардепка наголосила – проведення цієї реформи є не просто вимогою часу, а і вимогою євроінтеграційних зобов’язань України, а також умовою отримання фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро від ЄС за програмою Ukraine Facility, перший транш якої Україна отримала в березні.

За словами Шуляк, сама реформа передбачає ще близько 60 змін до інших законів і підзаконних актів. Але під час їх підготовки Україна паралельно веде консультації з міжнародними організаціями і, головне, з міжнародними фінансовими установами, розуміючи, що ресурсів на рівні держави і рівні органів місцевого самоврядування не вистачить на повноцінне вирішення житлового питання так, як цього вимагає час і євроінтеграція.

«Це дуже значні кошти, яких у держави наразі на всі заплановані зміни просто немає, тому нам необхідно бути в діалозі з міжнародними фінансовими установами, які будуть частково фінансувати житлові проєкти в рамках нового житлового законодавства. Більше того, важливо мати розуміння, що фінансові партнери, які надалі зможуть допомагати Україні у вирішенні житлового питання, зможуть це робити тільки за умови наявності у нас зрозумілого законодавчого  інструменту», – підсумувала Шуляк.


Цікаво про будівництво:
 як освітлення може трансформувати ваш будинок та настрій: чи є ідеальне рішення?


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
07.05.2024
3470
Станом на 7 квітня житлові сертифікати єВідновлення на суму 9,1 млрд гривень видали 5246 заявникам, ...
03.05.2024
4016
Для позитивного рішення потрібен мінімально обов’язковий обсяг доказів, а сам судовий про...
15.05.2024
2884
Після внесення змін до постанови Кабміну, яка регулює нарахування і виплату компенсацій єВідновлення...
14.05.2024
2634
Експериментальна програма єВідновлення для Мелітополя успішно працює, перші компенсації вже виплатил...
13.05.2024
2841
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров підвів підсумок першого року роботи «єВідн...